Pretraga

Dobar dio soba u najskupljem studentskom domu ostao prazan: ‘Najmanje je domaćih studenata’

Studentski dom u Dubrovniku, koji je otvoren prije tri godine, s cijenom od 112 eura za redovne studente najskuplji je u Hrvatskoj. Ukupni smještajni kapacitet je 503 ležaja, a ove godine neće biti u potpunosti popunjen, odnosno ondje će boraviti 400 studenata što ostavlja 103 prazna ležaja. Ravnatelj studentskog centra u Dubrovniku otkrio nam je kako pokrivaju nedostatak popunjenosti, ali i da od 400 studenata koji borave ondje su strani studenti te je domaćih studenata zapravo najmanje.

studentski dom u dubrovniku

Foto: Sveučilište u Dubrovniku

I dok se u Zagrebu svake akademske godine studenti bore za mjesta u domu, nakon čega njih tisuće ostane bez istog, najskuplji studentski dom u Hrvatskoj ne uspijeva popuniti sva mjesta. Radi se o Studentskom domu u Dubrovniku koji je otvoren prije tri godine, točnije u listopadu 2020. godine s ukupnim kapacitetom od 503 ležaja i cijenom za redovne studente od 112 eura. No, otkako je otvoren ne uspijeva u potpunosti popuniti ukupni smještaj. Tako je i ove godine ostalo 103 prazna ležaja.

– Mi u ovoj akademskoj godini očekujemo ukupno 400 studenata koliko smo ih imali i prošle godine. Kada govorimo o studentima koji su smješteni u Studentski dom u Dubrovniku, govorimo o redovnim studentima koji su smješteni putem natječaja koji objavljujemo sukladno pravilniku koje je propisalo resorno ministarstvo. Imamo i Erasmus studente te smještamo studente iz stranih zemalja koji studiraju i na privatnim visokim učilištima prema kvoti koju smo odredili zajedno s našim osnivačem, Sveučilištem Dubrovniku, rekao nam je ravnatelj SC-a Dubrovnik, Marko Potrebica.

‘Kad skupimo ukupan smještaj studenata možemo platiti samo vodu, struju i komunalnu naknadu’

Otkrio nam je i kako je naših, domaćih studenata zapravo najmanje i da većinu studenata u domu čine Erasmus i strani studenti iz trećih zemalja. Uz to, najmanje je studenata s područja Dubrovačko-neretvanske županije, a više je studenata iz ostalih krajeva Hrvatske, no taj broj studenata i dalje nije dovoljan kako bi se u potpunosti popunio smještajni kapacitet doma.

– Prazne kapacitete popunjavamo tako da organiziramo razne konferencije, zimske škole, sve što ima potreba sveučilišta. U konačnici su ta sredstva nužno potreba za naše funkcioniranje jer je cijena studentskog smještaja 112 eura plus 25 eura državne subvencije za redovne studente, a za studente trećih zemalja je 170 eura. Kad skupimo ukupan smještaj studenata možemo platiti samo vodu, struju i komunalnu naknadu. Sve druge troškove, što uključuje plaće zaposlenika i održavanje, financiramo iz tih komercijalnih aktivnosti koje nisu u biti u potpunosti komercijalne nego su vezane za matično sveučilište i za njihovu suradnju s međunarodnim sveučilištima i projektima. Tako da su profesori i studenti smješteni u slobodnim kapacitetima najviše tijekom godine, naveo je ravnatelj SC-a Dubrovnik.

Izdvojeni članak
cijene studentskih domova

Ovo su cijene studentskih domova u svih devet sveučilišnih gradova: Negdje idu i preko 100 eura

Spašavaju ih i turisti koji borave u studentskom domu tijekom sezone

Dodao je i kako uz sve navedeno imaju još i sportske grupe koje dolaze u Dubrovnik te je jedan dio onda smješten u dom. Svi koji budu ondje smješteni plaćaju komercijalnu cijenu pa tako i turisti koji tijekom ljeta dolaze u Dubrovnik. Ravnatelj nam je otkrio i kako su ove godine podigli cijenu komercijalnog smještaja i to za 25 eura, što je povećanje s prethodnih 145 na 170 eura.

– Ako govorimo o klasičnim turistima, mi ih ne primamo tijekom akademske godine jer nam sobe trebaju za potrebe Sveučilišta u Dubrovniku koji je naš osnivač i vlasnik. Tijekom sedmog i osmog mjeseca izađemo na tržište s time da ne izađemo s punim kapacitetom jer je u sobama u kojima su boravili studenti potrebno napraviti tehničko održavanje. Ti novci su nam ljeti najznačajniji od svega da možemo završiti financijsku godinu pozitivno. Jer mi u našem poslovanju samo 40 posto prihoda, uključujući i studentski servis, ostvarujemo od naše osnovne djelatnosti radom sa studentima. Mi smo, kad smo radili cijeli koncept i studiju izvodljivosti upravo planirali ove vanjske prihode kako bi mogli studentima, pogotovo onima u slabijem imovinskom položaju, osigurati smještaj zaista po povoljnim uvjetima. Ali, da bi to mogli, mi moramo raditi ovaj komercijalni posao, objasnio je Potrebica.

Izdvojeni članak

Tisuće studenata u Zagrebu ostaju bez doma: ‘U ilegalnu prodaju treba uključiti policiju, to je kriminalno djelo’

U domu je najviše stranih studenata

Naglašava kako je Studentski dom u Dubrovniku idejno napravljen za kategoriju studenata u nepovoljnom imovinskom položaju, ali da je zbog nedostatka takvih studenata promijenjen način na koji određeni studenti mogu dobiti mjesto u domu.

– Promijenili smo za studente u dvije kategorije koje u drugim hrvatskim gradovima uopće nemaju mogućnosti ući u studentski dom. To su studenti s premalo ECTS bodova (ponavljači) i studenti iz trećih zemalja. Najčešće se radi o studentima Crne Gore i Bosne i Hercegovine koji studiraju na privatnim učilištima u Dubrovniku. Ono što je ključno da mi naravno raspisujemo natječaj za sva mjesta u domu i ako bi nam se javili studenti koji su redovni studenti državljani RH, dobili bi mjesto u domu, istaknuo je ravnatelj.

Sveučilište u Dubrovniku inače broji oko 1.500 studenata te oko njih 500 na privatnim visokim učilištima. Ravnatelj SC-a je naglasio kako imaju postotno povećanje broja studenata i ‘jak student servis’, ali da je problem što je to i dalje premali broj studenata, posebice onih koji rade preko studentskog servisa.

– Da imamo više studenata oni bi tijekom turističke sezone mogli raditi više, jer imamo zaista veliku ponudu poslova, ali nemamo dovoljno studenata. Samim time i provizija studentskom centru nije toliko značajna koliko našim kolegama u drugim studentskim centrima. Iz tog razloga nama je stavljen naglasak na tu turističku sezonu i akademsku zajednicu, kongrese, ljetne i zimske škole, poručio je ravnatelj Potrebica.