Pretraga

Ovo su cijene studentskih domova u svih devet sveučilišnih gradova: Negdje idu i preko 100 eura

A- A+

Poznati su rezultati za smještaj u studentskim domovima, a studenti koji to pravo nisu ostvarili sada su u potrazi za drugim smještajem. Studentski domovi uvijek su puno jeftiniji od najma stana, a mi smo izdvojili cijene domova u svim sveučilišnim gradovima i usporedili ih s prošlogodišnjima. Tako ćete u jednom kraju Hrvatske dom platiti 50-ak eura mjesečno, a u drugom 112 eura mjesečno.

cijene studentskih domova

Cijene studentskih domova | foto: Hrvoje Debeljak, srednja.hr

Nova akademska godina sve je bliže, a nedavno su i studentski centri objavili rezultate smještaja u studentskim domovima. I ove godine puno studenata ostaje bez doma, u Zagrebu više od tri tisuće, a u Splitu gotovo 1.500 studenata. Takva je situacija i u drugim krajevima Hrvatske, a ako ste student koji traži stan ovi savjeti možda će vam pomoći u toj potrazi.

Za one koji su ipak ‘ulovili’ mjesto u domu pripremili smo analizu cijena studentskog smještaja u svih devet sveučilišnih gradova. Te cijene usporedili smo s prošlogodišnjima, a na kraju teksta možete pogledati i objedinjenu tablicu svih gradova u kojima smo kao analizu uzeli smještaj u dvokrevetnim sobama u svim gradovima.

Zagreb

U Zagrebu su nove cijene smještaja usklađene i zaokružene u skladu s valutom eurom. Tako se za dvokrevetne sobe u studentskom domu Stjepan Radić – Sava u paviljonima 11. i 12. plaća 80 eura mjesečno, u paviljonima 1. do 4. i 7. do 9. plaća se 50 eura, a u petom i šestom paviljonu cijena je 40 eura mjesečno.

U studentskom domu Cvjetno naselje mjesečni najam je 63 eura, u domu Ante Starčević 40 eura, a u studentskom domu Lašćina 27 eura mjesečno. Te cijene razlikuju se od prošlogodišnjih za svega kunu ili dvije više ili manje jer su cijene u eurima zaokružene. U nastavku možete vidjeti cijelu tablicu u kojoj su i cijene za jednokrevetne sobe.

cijene zagreb

Cijene za smještaj u zagrebačkim studentskim domovima u akademskoj godini 2023./24. | foto: SCZG

Split

U Studentskom centru Split cijene domova za novu akademsku godinu ne mijenjaju se u odnosu na prošlu. Za dvokrevetnu sobu u studentskom domu dr. Franjo Tuđman (kampus) student mjesečno plaća 104,85 eura. Dvokrevetna soba u studentskom domu Hostel Spinut je 83,62 eura mjesečno. Nadalje, dvokrevetna soba u studentskom domu Bruno Bušić stoji 83,62 eura mjesečno, a trokrevetna 65,30 eura. Cijena za smještaj u učeničkom domu je 83,62 eura mjesečno.

– Studentski centar Split nema namjeru podizati cijene domova sve dok sredstvima iz komercijalnih djelatnosti pokrivamo nastale minuse u studentskoj prehrani i smještaju, kazali su nam iz splitskog SC-a, a cijelu tablicu sa smještajima i u jednokrevetnim sobama pogledajte ispod.

cijene split

Cijene u splitskim studentskim domovima u akademskoj godini 2023./24. | foto: SCST

Rijeka

I u Rijeci cijene studentskog smještaja ostaju iste. U studentskom naselju Ivan Goran Kovačić mjesečna cijena smještaja po osobi u dvokrevetnoj sobi u objektu 1 je 51,10 eura, a u objektima 2, 3, 4 i 5 cijena jest 51,76 eura. U studentskom naselju Trsat mjesečna cijena u dvokrevetnoj sobi u paviljonima 1, 2 i 4 je 73,99 eura. Određeni dio studenata dom plaća po sniženoj cijene, a sve cijene pogledajte u tablici ispod.

cijene domova u rijeci

Cijene studentskog smještaja u Rijeci u akademskoj godini 2023./24. | foto: SCRI

Izdvojeni članak
kupoprodaja studentski domovi

‘Kupujem dom, imam četiri godine iskustva ilegalnog života na Savi’: Studenti mjesta prodaju za tisuću eura

Osijek

Početkom ove akademske godine došlo je do poskupljenja većine soba u studentskom domu u Osijeku. Studenti su bili nezadovoljni, a pisali smo i o žalbama studenata da sami moraju plaćati kvarove u studentskim sobama za koje nisu nužno oni krivi. Također, smatrali su da je nepravedno što se i u starom i u novom domu plaća ista cijena smještaja.

Praksa s istom cijenom i u novom i u starom domu nastavlja se i iduće akademske godine. Prilagodbom na euro nadolazeće akademske godine dio će smještaja biti nešto jeftiniji. Jednokrevetna soba plaćat će se 130 eura, odnosno 979 kuna. Prošle akademske iznosila je 1.000 kuna mjesečno. Dvokrevetna soba bit će 99 eura, a trokrevetna 70 eura. Određeni dio studenata dom će plaćati 50 eura, a cijelu tablicu pogledajte u nastavku.

cijene domova osijek

Cijene studentskih domova u Osijeku za akademsku godinu 2023./24 | foto: SCOS

Zadar

Za dom na adresi Put Stanova 1A cijena u dvokrevetnoj sobi iznosi 109,50 eura mjesečno, u trokrevetnoj sobi 89,59 eura, a u jednokrevetnoj sobi za osobe sa smanjenom pokretljivošću iznosi 79,63 eura mjesečno. Za dom na adresi Dr. Franje Tuđmana 24D cijena smještaja iznosi 59,73 eura mjesečno. Takve cijene nisu promijenjene ni u ovoj ni u nadolazećoj akademskoj godini.

Varaždin

Cijene smještaja nisu se mijenjale ni u Varaždinu. U domu A cijena za dvokrevetnu sobu s krevetom na kat je 72,33 eura, a s razdvojenim krevetom 79,63 eura mjesečno. U domu B cijena dvokrevetne sobe je 86,27 eura. Sve kombinacije pogledajte u tablici ispod.

cijene domova varaždin

Cijene studentskih domova u Varaždinu u akademskoj godini 2023./24. | foto: SCVŽ

Izdvojeni članak
zgrada socijalnog zadar

Studenti pokrenuli peticiju, traže prenamjenu poslovne zgrade u studentski dom: ‘Gradu ne treba hotel’

Pula

Cijena smještaja u studentskom domu Pula u paviljonu 1 je 92,91 eura, a u paviljonima 2 i 3 je 99,54 eura mjesečno. Određeni dio studenata plaća manje što možete vidjeti u tablici ispod. Cijene su iste kao i ove akademske godine.

cijene pula

Cijene studentskog doma u Puli za akademsku godinu 2023./24. | foto: SCPU

Dubrovnik

Iz dubrovačkog SC-a rekli su nam da je cijena u njihovom domu ostala nepromijenjena od otvaranja doma u 2020. godini za sve redovne studente. Ona iznosi 112,81 eura.

– U navedenu cijenu nije uključena samo moderno opremljena soba već i cijeli niz drugih sadržaja od besplatne teretane, učionica, čajna kuhinja i brojnih ostalih sadržaja, rekli su nam.

Slavonski Brod

Cijena smještaja u Slavonskom Brodu za studente u dvokrevetnoj sobi iznosi 65,03 eura, a u trokrevetnoj sobi iznosi 38,49 eura. Takve cijene bile su u ovoj akademskoj godini i vrijede do daljnjega.

cijene studentskih domova u Hrvatskoj u sveučilišnim gradovima

Cijene studentskih domova u Hrvatskoj u sveučilišnim gradovima | izvor podataka: studentski centri, obrada: Hrvoje Debeljak, srednja.hr