Pretraga

Doznali smo kakve pogodnosti donosi nova iksica i trebaju li ju mijenjati svi studenti

Od sljedeće akademske godine studentima se izdaju nove iksice. Bit će to beskontaktne tiskane studentske iskaznice koje će imati svoju digitalnu inačicu. S njima će studenti moći ulaziti na fakultete i u domove, a velika je novost da će ista iksica vrijediti i za prijediplomsku i za diplomsku razinu studija. Jesu li studentski domovi spremni za navedene promjene pokušali smo doznati od najvećih studentskih centara.

nove iksice

Nove iksice | foto: MZO, srednja.hr

Od početka nove akademske godine kreće izdavanje novih studentskih iskaznica, odnosno iksica. One će imati svoju digitalnu inačicu, a moći će se koristiti kao kartice za ulaz u prostorije visokog učilišta, studentske domove, sportske objekte, Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu (NSK) te javni prijevoz. Otkrili su nam tako iz Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO) o prijedlogu Pravilnika o studentskoj iskaznici koji je još uvijek u javnom savjetovanju.

– Nove iskaznice sadrže i taktilne oznake za slijepe i slabovidne osobe, a iako će njihova prednja strana biti jednaka za studente svih visokih učilišta, pozadinu iskaznice svako će visoko učilište moći personalizirati prema vlastitim preferencijama. Zahvaljujući sigurnijoj kriptografiji, nove studentske iskaznice jamče i najvišu razinu zaštite podataka, naveli su iz MZO-a.

Izdvojeni članak
nove iksice hrvatska

Velika novost za studente: Stiže digitalna iksica, poznato i kada ulazi u primjenu

Ako studenti žele nove mogućnosti moraju mijenjati iksicu

Promjena je i što će sada iksica vrijediti za sve razine studija. Studenti kada upišu diplomski studij više neće trebati mijenjati iksicu kao što je to do sada bio slučaj. One će biti i jeftinije.

– Tako će njezino izdavanje biti povoljnije. Ukupna cijena iskaznica za petogodišnji studij je iznosila 13.27 eura, a nova cijena za petogodišnji studij iznosi 11.70 eura, rekli su iz MZO-a.

Studentima postojeća studentska iskaznica vrijedi do trenutka prestanka njihovoga statusa studenta i ne moraju ju mijenjati. No, ako žele navedene funkcionalnosti, rekli su iz MZO-a, moraju zatražiti novu. Važna je promjena i što će studenti moći koristiti mobilni studentski identitet.

– Njega će studenti moći imati u sklopu digitalnog novčanika unutar besplatne aplikacije Certilia. Drugim riječima, studenti će digitalnu studentsku iskaznicu imati u svojim pametnim telefonima i njome će moći jednostavno i s puno manje administrativnih postupaka aplicirati na državne subvencije, imati uvid u ocjene, evidenciju o nazočnosti na nastavi i koristiti sve usluge digitalnog društva, pojasnili su iz MZO-a.

Tko je radio na izradi prijedloga novih iksica?

Predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja, Sveučilišnog računskog centra, Agencije za komercijalnu djelatnost, predstavnici Rektorskog zbora, Zbora veleučilišta te Hrvatskog studentskog zbora nekoliko su mjeseci radili na izradi Nacrta prijedloga Pravilnika o studentskoj iskaznici te grafičkog dizajna i tehničkih postavki korištenja nove beskontaktne tiskane studentske iskaznice i implementaciji digitalne inačice. Prijedlog je do 26. srpnja u javnom savjetovanju.

‘Nova iskaznica približit će Hrvatsku digitalnom europskom društvu’

Time su ispunjeni, napomenuli su iz MZO-a, ciljevi Europske komisije i hrvatske Vlade vezane uz digitalizaciju. Uz to, produljuje se vijek trajanja iskaznice na cijelo vrijeme studiranja, a primjenom tehnologije omogućena je integracija studentske iskaznice u sustave komercijalnih pružatelja usluga kako studenti ne bi morali kupovati druge kartice.

– Nova digitalna studentska iskaznica približit će Hrvatsku digitalnom europskom društvu, ali i europskom prostoru obrazovanja u kojem je izvrsnost dostupna svima. Naime, Hrvatska je prva članica u Europskoj uniji koja svim studentima izdaje studentske iskaznice usklađene s Europskom studentskom iskaznicom (European Student Card), što za hrvatske studente znači niz prednosti, objasnili su iz MZO-a.

Kao što smo već pisali, nove iksice imat će ugrađen i europski studentski identifikator. Tako će studenti, opisali su iz MZO-a, imati bolje iskustvo studiranja ne samo na domaćim sveučilištima, već i na studijima unutar Europske unije.

– Za studente je pak ključno što Europska studentska iskaznica u praksi znači značajno manje administracije što bi pak trebalo pridonijeti tome da se dodatno poboljša mobilnost studenata, kazali su iz MZO-a.

Izdvojeni članak

Kad postanete studenti, čekaju vas neke obveze: Stručnjaci podijelili kako si olakšati

Što na promjene kažu studentski centri?

Budući da bi novom iksicom trebao biti omogućen ulaz u studentske domove, pitali smo četiri najveća studentska centra pripremaju li se za navedenu promjenu. Iz Studentskog centra Split rekli su nam da se kod njih već tri godine postojeće studentske iskaznice koriste kao kartice za ulaz u dom.

– Studenti ih prislone na elektronski čitač na ulazu i neometano ulaze u dom, stoga ne bismo isticali tu funkcionalnost nove studentske iskaznice kao nešto inovativno. Nemamo nikakve informacije o novim iskaznicama čije bi se promjene doticale studentskih centara, objasnila nam je Gabrijela Matić iz SC-a Split.

Dodala je kako se nadaju da će nove iskaznice biti brže prilikom naplate obroka u studentskim restoranima jer se zbog sporijeg učitavanja trenutnih kartica nepotrebno stvara red na liniji. Tihomir Milinović iz SC-a Osijek kazao nam je da su upoznati s idejom ulaska u domove pomoću iksice.

– Znamo i za druge mogućnosti i poboljšanja u odnosu na sadašnje iskaznice, a vezano za prehranu i studentski servis. Naše prve aktivnosti idu prema ispitivanju i pripremi kompatibilnih čitača iskaznica jer ove nove podržavaju, za razliku od ‘starih’, isključivo beskontaktni prijenos podataka. Dakle, tehnički se pripremamo osigurati podršku starih koje će i dalje biti u upotrebi i novih studentskih iskaznica, rekao je Milinović.

Izdvojeni članak
druga menza studentski dom stjepan radić

Zatvaraju se menze u Zagrebu, neke već danas: Evo kada ćete ponovno ‘peglati’ iksice

U Zagrebu će prvo primjena krenuti na starim paviljonima na Savi

Iz Studentskog centra u Zagrebu rekli su nam da prate javno savjetovanje te da očekuju da će pravilnik uskoro stupiti na snagu. Kazali su nam da će korištenje novih iksica primijeniti na starim paviljonima na Savi, a sadašnje iksice već koriste za identifikaciju i povlačenje određenih podataka u sektorima Prehrana i Studentski smještaj.

– Razmatra se implementacija korištenja novih studentskih isprava na 5. i 6. paviljonu studentskog doma ‘Stjepan Radić’ jer je planirana temeljita obnova oba paviljona. Radimo na proširenjima sustava te se nadamo da ćemo sa novom studentskom ispravom moći pojednostaviti određene procese, ali i uvesti kontrole nad ilegalnim radnjama, zaključili su iz SC-a u Zagrebu.

Do trenutka objave ovog teksta odgovore na pitanja o novim iksicama nismo dobili iz Studentskog centra u Rijeci. Ako i kada ih dobijemo, pravovremeno ćemo ih objaviti.

Nadopuna teksta 21. srpnja 15:23 sati

Iz Studentskog centra Rijeka kazali su da njihov SC ‘prati savjetovanje s javnošću o Nacrtu prijedloga Pravilnika o studentskoj ispravi te će nastojat u skladu sa svojim mogućnostima i mogućnostima sustava implementirati promjene koje se budu odnosile na korištenje naših usluga od strane studenata’.