Pretraga

Velika novost za studente: Stiže digitalna iksica, poznato i kada ulazi u primjenu

U javnom savjetovanju objavljen je novi Pravilnik o studentskoj ispravi, odnosno iksici. Niz je promjena koje on donosi za studente – do kraja godine svi će moći koristiti digitalnu verziju iksice, a ona će se priznavati i na europskoj razini. Novost je i promjena izgleda te dizajna studentskih iskaznica.

nove iksice hrvatska

Nove iksice | screenshot: Pravilnik o studentskoj ispravi, srednja.hr

U javnom savjetovanju objavljen je novi prijedlog Pravilnika o studentskoj ispravi. Jedna od važnijih promjena je da se iksica izdaje na propisanom obrascu, a moći će se preuzeti i u digitalnom obliku.

U iksice bit će ugrađen i europski studentski identifikator

– Digitalni oblik predstavlja prikaz studentske iskaznice u mobilnoj aplikaciji koja je identifikacijsko sredstvo visoke razine, stoji u prijedlogu pravilnika-

Korištenje digitalnog oblika iksice počinje s primjenom najkasnije 31. prosinca ove godine. Nju će moći koristiti studenti koji imaju elektroničke osobne iskaznice (eOI) i aplikaciju Certiliju uz koju se može aktivirati digitalni identitet i digitalni potpis, a više o tome možete pročitati ovdje.

Budući studenti dobit će početkom akademske godine iksice po novom pravilniku, a iksice koje su već izdane do sada vrijede do trenutka prestanka statusa studenta. Svaka iksica odsada će imati QR kod koji će nakon aktivacije potvrđivati mogućnost korištenja iksice na europskoj razini. Naime, u nove iksice bit će ugrađen europski studentski identifikator, kao i europski studentski broj iskaznice. Novitet je i dizajn samih iksica.

digitalna studentska iskaznica

Izgled nove iksice | screenshot: Pravilnik o studentskoj ispravi

– Ministarstvo definira standardni grafički dizajn poleđine Obrasca i stavlja ga na raspolaganje za slobodno korištenje visokim učilištima. Visoka učilišta mogu definirati različiti grafički dizajn poleđine Obrasca, stoji u prijedlogu pravilnika.

@srednja_hr Više nema čekanja u redovima po dva sata! 🎉 Naši gosti iz Agencije za komercijalnu djelatnost podijelili su kako si olakšati život, a ostatak savjeta s Brucoš101 konferencije pročitajte u linku u opisu profila 👆 #srednjahr #faks #brucos101 #fyp #foryoupage ♬ original sound – srednja_hr

Magnetska traka miče se s iksica zbog sigurnosti

Velika je promjena i to što nove iksice više neće imati magnetsku traku, nego beskontaktni čip za pohranu elektroničkih podataka. Kao što su naglasili iz Hrvatskog studentskog zbora u ožujku, magnetska traka posjeduje rizik jednostavne krađe podataka pa ju treba zamijeniti čipom.

Visoko učilište po novom pravilniku dužno je studentu izdati iksicu, odnosno obrazac najkasnije do početka izvođenja nastave u akademskoj godini upisa. Do sada, sukladno trenutno važećem pravilniku, visoko učilište bilo je dužno u roku od 15 dana od početka izvođenja nastave evidentirati studente u Informacijski sustav studentskih prava (ISSP).

– Obrazac koji je prestao vrijediti student je dužan predati visokom učilištu na poništenje, a digitalni oblik bit će automatski poništen, naglašeno je u pravilniku.

Izdvojeni članak
studentska iskaznica, iksica

[Brucoš 101] Što je iksica? Većina studenata koristi je samo za jednu stvar, no ona je puno važnija

Studentski zbor imao još brojne prijedloge za poboljšanje iksica

Trošak izdavanja studentske iskaznice snosi student, no on ne smije biti veći od troška izrade obrasca koji donosi ministar.  Student snosi i trošak dostave koji mora biti izdvojen i prikazan kao zaseban trošak od troška izrade studentske iskaznice i ne smije biti veći od stvarnog troška dostave za studentsku iskaznicu.

Pravilnik o studentskoj ispravi nije mijenjan od 2014. godine, a javno savjetovanje traje do 26. srpnja i možete mu pristupiti ovdje. Još u ožujku ove godine saznali smo od Hrvatskog studentskog zbora (HSZ) koje su prijedloge oni imali za nove iksice. Rekli su da bi nove iksice putem čipa trebale omogućiti ulaze u prostorije visokog učilišta, poput učionica, knjižnica i laboratorija, zatim u studentske domove u što spadaju zgrade, sobe i praonice te u sportske objekte u vlasništvu visokog učilišta te Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu.

Iz HSZ-a tada su predlagali i spajanje iksice s pokazima javnog prijevoza, ali prema trenutnom prijedlogu pravilnika tako nešto neće se ostvariti, što su i pretpostavljali iz HSZ-a. U nastavku možete vidjeti cijeli prijedlog Pravilnika o studentskoj ispravi. Napomena: ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.