Pretraga

Drugo najveće sveučilište slavi 50. rođendan, otkrili kad bi trebao biti gotov novi studentski dom

A- A+

Ušli smo u novu kalendarsku, 2024. godinu, a ona će za Sveučilište u Splitu biti slavljenička. Ovo sveučilište u 2024. godini obilježava 50. godinu postojanja. U kratkoj najavi obilježavanja ove godišnjice sa sveučilišta su se prisjetili svojih začetaka, ali i otkrili kada bi trebao biti gotov novi, dugo najavljivani studentski dom.

Večera dobrodošlice za brucoše i studente u SC-u Split | foto: SC Split

Iako je visokoškolska nastava u Splitu započela prije više stotina godina, Sveučilište u Splitu osnovano je sredinom 1974. godine. Točnije, 15. lipnja ove godine obilježit će svoju 50. godišnjicu postojanja. U najavi svoje obljetnice sa splitskog sveučilišta prisjetili su se u kratkim crtama svojih početaka.

Prvi fakulteti osnovani su 1960. godine

Prvi fakulteti, Kemijsko-tehnološki i Fakultet strojarstva i brodogradnje, osnovani su 1960., a godinu kasnije je pokrenut i Pravni fakultet. Prema Monografiji Sveučilišta u Splitu, 1971. ondje su pokrenuti Ekonomski fakultet i Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije, 1974. Sveučilište u Splitu dobilo je Medicinski fakultet, dok je 1978. pokrenut Pomorski fakultet u Dubrovniku sa studijem u Splitu.

Tijekom 90-ih godina naše drugo najveće sveučilište dobilo je Umjetničku akademiju i svoj Pomorski fakultet u Splitu, Sveučilišni odjel za studij mora i pomorstva, a priključen mu je i Katolički bogoslovni fakultet. Posljednji osnovan je Odjel za humanističke znanosti koji je 2005. postao Filozofski fakultet.

– Važno je napomenuti da je veliku ulogu u stvaranju, između ostalog i našeg Sveučilišta, imao akademik, a prije svega veliki vizionar, Ivan Supek. Kao tadašnji rektor Sveučilišta u Zagrebu ‘pustio’ je regionalne visokoškolske ustanove, tada pod zagrebačkim sveučilištem, da postanu sastavnice novih sveučilišta i tako podržao decentralizaciju hrvatskog obrazovnog sustava u svrhu gospodarskog jačanja svih dijelova Hrvatske. Ali isto tako, 70-e godine prošlog stoljeća bile su važne za splitsko sveučilište zbog još jedne velike odluke. U doba Hrvatskog proljeća, splitski vizionari uložili su napore da se mjesto splitskog sveučilišnog kampusa ucrta u gradske prostorne planove i tako postavili temelje modernog, visokog obrazovanja u ovom dijelu Hrvatske, navode sa Sveučilišta u Splitu.

Izdvojeni članak
Rektor Dragan Ljutić i Sveučilište u Splitu

Zakon kaže da se studentski izbori moraju provoditi svake druge godine: U Splitu ih nije bilo od lipnja 2021.

Novi studentski dom trebao bi biti gotov do kraja 2025. godine

Sveučilište je kroz protekla desetljeća razvijalo i svoju infrastrukturu. Od prve zgrade nastale 1976.  na više od 200 000 četvornih metara izgrađeno je gotovo 70 posto planiranih objekata. Sljedeći veliki projekt za splitsko sveučilište je izgradnja novog studentskog doma. Najavljuje se već više od tri godine, a poznato je i kada bi trebao biti dovršen.

– Na kampusu trenutno boravi 600 studenata, a izgradnjom novog studentskog doma koji je planiran do kraja 2025. taj broj porast će na 1.500, priopćeno je sa Sveučilišta u Splitu.

Na kraju najave obilježavanja pola stoljeća postojanja podsjetili su i na neke recentne uspjehe, prije svega veliki broj njihovih znanstvenima među najcitiranijima u svijetu, kao i dobar plasman na rang ljestvicama. To, kao i brojne suradnje, infrastrukturni projekti i visok studentski standard, najavljuju sa splitskog sveučilišta, teme su o kojima će opsežno izvještavati u nadolazećim slavljeničkim mjesecima.