Pretraga

Zakon kaže da se studentski izbori moraju provoditi svake druge godine: U Splitu ih nije bilo od lipnja 2021.

A- A+

Unatoč visokom renomeu Sveučilišta u Splitu, manjak transparentnosti i neraspisivanje izbora za Studentski zbor izazivaju ozbiljne sumnje među studentskim predstavnicima. Rektor Ljutić nije raspisao izbore nakon 2021., iako su mandati članovima Zbora istekli. Argument o provedbi izbora na sastavnicama ne opravdava dvogodišnje zanemarivanje zakonskih smjernica, dok izjava o ‘neometanom i kontinuiranom radu’ Sveučilišta dobiva sarkastičnu notu s obzirom na navedene propuste.

Rektor Dragan Ljutić i Sveučilište u Splitu

Rektor Dragan Ljutić i Sveučilište u Splitu | foto: screenshot YouTube/srednja.hr/Canva

Sveučilište u Splitu proglašeno je 2020. jednim od najboljih hrvatskih sveučilišta prema popisu časopisa Times Higher Education, jednoj od najuglednijih svjetskih ljestvica koje rangiraju visoka učilišta. Sastoji se od ukupno 22 sastavnice – 12 fakulteta i akademija, četiri sveučilišna odjela i šest ostalih sastavnica, a prema posljednjim javno dostupnim podacima AZVO-a, na tom sveučilištu je u 2021./2022. godini studiralo više od 17 tisuća studenata, više od Osijeka i Rijeke.

Zbog velikog broja studenata, na svakom je sveučilištu poprilično važno imati legitimno predstavničko tijelo koje štiti interese studenata, sudjeluje u odlučivanju u tijelima visokog učilišta i predstavlja studente u sustavu visokog obrazovanja, odnosno studentski zbor.

Možda i nije sve med i mlijeko

Što se studenata i njihovih predstavnika tiče, još u ljeto 2021. godine, rektor Sveučilišta u Splitu, Dragan Ljutić, donio je Odluku o raspisivanju izbora za Studentski zbor Sveučilišta u Splitu, koji su se održali 10. lipnja prije više od dvije godine. Pravo izlaska na izbore imalo je 20-ak tisuća studenata, no biračko je pravo iskoristilo njih samo 1.714. Tadašnja je pobjednička lista Kolege 2021. odnijela čak tri četvrtine glasova.

Međutim, nakon temeljitog pregleda službenih stranica Sveučilišta, ali i splitskog studentskog zbora, nismo uspjeli pronaći podatak o tome da su izbori provedeni nakon 2021. godine, što nas je iznenadilo budući da je cijela procedura obuhvaćena Zakonom o studentskom zboru i drugim studentskim organizacijama.

Zbog toga su nam se obratili i zabrinuti splitski studenti koje muči nemogućnost izbora studentskih predstavnika u svojem zboru. Navode kako, za razliku od svih drugih u Hrvatskoj, jedino njihovo sveučilište nije provelo ovakve izbore.

– Svoje izborno pravo iskoristili su studenti u Puli (ožujak), Slavonskom Brodu (travanj), Zadru (svibanj), Osijeku (lipanj) i Zagrebu (rujan). Na preostalim sveučilištima mandat članova nije istekao. Time jedino splitsko Sveučilište nije omogućilo svojim studentima da ostvare pravo odabira predstavnika koji će zastupati njihove stavove i interese u Sveučilišnom zboru, navode studenti.

Izdvojeni članak
sveučilište u splitu

Ništa od pompozno najavljivanog novog studija novinarstva u Splitu: ‘Pauzirat ćemo još jednu godinu?’

Što o tome kaže Zakon?

Prema Zakonu, i prema prvoj točki članka 15., navedeno je kako se ‘izbori za studentske zborove visokih učilišta (članove i zamjenike) održavaju u pravilu između 15. i 30. ožujka svake druge akademske godine’. Druga točka istog članka navodi kako ‘izbore raspisuje čelnik visokog učilišta najmanje 30 dana prije njihova održavanja te imenuje izborno povjerenstvo koje provodi izbore’.

Ipak, čelnik ovog visokog učilišta to nije napravio nakon što su prošle pune dvije godine od posljednjih izbora, a sudeći po odgovoru kojeg smo kasnije dobili od Sveučilišta, niti ne planiraju uskoro.

Naime, Sveučilišnom zboru u Splitu i njegovim članovima, kojih je ukupno 32, a od njih 13 su članovi liste izabrane na izborima 2021. godine, početkom ove akademske godine završio je mandat, a prije isteka trebalo je doći do raspisivanja novih izbora.

Izdvojeni članak

Sveučilište u Splitu vodilo svoje ljude na vjersko putovanje. Platili ga 123.000 kn javnim novcem

Zašto rektor Ljutić to nije napravio ove godine?

Zbog toga smo poslali upit kako bi nam pojasnili zašto ove godine nisu raspisani izbori za Sveučilišni zbor u Splitu, a ovo je cijeli odgovor koji smo dobili.

– Sveučilište u Splitu raspisuje izbore samo i isključivo za članove koji dolaze sa sveučilišne liste. Sastavnice pojedinačno raspisuju izbore za članove studentskog zbora sastavnice koji nakon provedenog izbornog procesa imenuje svog predstavnika u Studentski zbor Sveučilišta u Splitu, te za iste nije nadležan rektor. Kako se izborni ciklus na pojedinim sastavnicama ponavlja, a na pojedinima još uvijek dovršava, kao i svih dosadašnjih godina izbori za sveučilišnu listu provode se nakon izbornog ciklusa na sastavnicama. Studentski zbor Sveučilišta u Splitu upravo time osigurava neometan i kontinuiran rad, navode u odgovoru.

Izdvojeni članak
radovan fuchs

Programski ugovori: Detaljno smo proučili Fuchsov novi model financiranja, velika sveučilišta mogla bi imati problema s tim

Argumenti ne drže vodu

Iako je Sveučilište u Splitu zauzelo visoko mjesto na uglednoj ljestvici sveučilišta, nedostatak transparentnosti i održavanja izbora za Studentski zbor izaziva pitanja o demokratičnosti tog tijela. Rektor nije raspisao izbore nakon 2021. godine, što je trebao prema zakonskim smjernicama, a čime su istekli mandati članovima Zbora. Jedino što je napravljeno jest imenovanje vršitelja dužnosti predsjednika zbora, ponavljamo, bez raspisivanja izbora.

Rektor Ljutić opravdava to time što se izbori provode na sastavnicama, iako ni taj argument ne drži vodu, ali i dalje ne objašnjava zašto se to nije dogodilo ni nakon dvije godine. Nedostatak jasne komunikacije i nepoštivanje zakonskih smjernica izazivaju sumnje u demokratske procese unutar splitske sveučilišne zajednice.