Pretraga

Još jedan grad u Hrvatskoj dobiva studentski dom: Imat će menzu, knjižnicu, dnevni boravak i – teretanu

U Bjelovaru studira oko 800 studenata, od čega dio njih nije iz bliže okolice. Pa je Grad odlučio rekonstruirati nekadašnji Dom učenika srednjih škola, čije su prostorije trenutno na ‘posudbi’ Glazbenoj školi, u studentski dom. Početak radova planiran je za ljeto iduće kalendarske godine, a studentski bi dom, osim soba, trebao imati i menzu, knjižnicu, dnevni boravak, ali i teretanu. Iz Grada se nadaju da će prvi studenti u dom useliti 2024. godine.

Nizu gradova koji su u posljednjih nekoliko godina otvorili studentske domove, ponajprije zahvaljujući sredstvima europskih fondova, uskoro bi se trebao pridružiti i Bjelovar. Grad je to koji započelo je djelatnost visokog obrazovanja 2008. godine, a devet godina kasnije osnovano je i Veleučilište u Bjelovaru. Na tamošnja tri studija – mehatroniku, računarstvo i sestrinstvo – upisani su studenti iz cijele Hrvatske, što je dovelo do potrebe za otvaranjem studentskog doma.

– Grad Bjelovar je osnivač Veleučilišta koje ima oko 800 studenata, a samim time postoji i potreba za smještajem. Više od 150 studenata nije iz Bjelovara i bliže okolice i primorani su potražiti smještaj na području grada što je, kažu nam s Veleučilišta, dosta teško u posljednje vrijeme. Stanova za najam je izrazito malo, a i oni koji su slobodni, cijene su im uglavnom previsoke za studentski džep. Tako da odluka o otvaranju studentskog doma uopće nije nešto o čemu treba raspravljati. To je potreba jednog veleučilišnog grada kakav je i Bjelovar. Želimo studentima osigurati primjeren standard, odgovaraju iz Grada na naš upit o tome zašto su se odlučili za otvaranje studentskog doma.

Izdvojeni članak
studentski dom paladin

[FOTO] Još jedan moderan studentski dom uskoro otvara svoja vrata: SC objavio kako će izgledati sobe

Rekonstruira se stari učenički dom

Prostor koji se rekonstruira za potrebe studentskog doma nekadašnji je Dom učenika srednjih škola u centru grada. Ta je zgrada ostala prazna nakon izgradnje novog učeničkog doma. U Gradu su se odmah dosjetili prostor pretvoriti u studentski dom i krenuli su u pripremu projekta. No, izvori financiranja koje sada imaju na raspolaganju tada im nisu bili dostupni. A za gradski proračun to bi bio prevelik teret. Kako pojašnjavaju iz Grada, u međuvremenu je Glazbena škola ‘Vatroslav Lisinski’ tražila je prostor za održavanje nastave jer je u obnovi bila gradska zgrada Doma kulture u kojoj su boravili.

– Dali smo im na privremeno korištenje zgradu budućeg Studentskog doma dok se nova zgrada Glazbene škole ne izgradi. S obzirom na informacije koje imamo iz županije, koja je i osnivač srednjih škola, a tako i Glazbene škole, nova zgrada će biti gotova sljedeće godine i u njoj bi trebala biti nastava već od nove školske godine. Upravo tako nekako planiramo i da bi mogli početi radovi na studentskom domu, kažu nam iz Grada Bjelovara.

Osim što će se rekonstruirati i prenamijeniti, zgrada u kojoj će biti studentski dom će se i dograđivati.

– Dokumentacija je gotova, projekt je spreman, građevinska dozvola je na stolu. Procedura oko javne nabave za izvođača radova trebala bi krenuti na proljeće, a bude li sve kako treba, radovi će početi negdje nakon ljeta, kažu iz Grada Bjelovara.

Izdvojeni članak
bruna bandula

[VIDEO] Studentska predstavnica zaziva novu mjeru: ‘Ako student nije dobio dom, trebao bi dobiti 500 kuna mjesečno’

Dom će imati 35 soba, menzu, teretanu, knjižnicu…

U domu će moći stanovati 63 studenata. Imat će četiri etaže – podrum, prizemlje i dva kata i u njemu će se nalaziti 35 soba – osam jednokrevetnih, 24 dvokrevetne, dvije trokrevetne i jedna soba za osobu s invaliditetom. Dvije sobe dijelit će jedan sanitarni čvor.

Pitamo Grad i hoće li dom imati i neke druge sadržaje, npr. čajne kuhinje, dnevni boravak te kako će biti opremljen.

– Naravno. Cilj je stvoriti mjesto gdje će se studenti osjećati ugodno, moći boraviti cijeli dan i imati sve potrebne sadržaje, od onih potrebnih za obrazovanje do zabavnih. Dom će, primjerice, u podrumu imati teretanu. U prizemlju će biti menza za sve studente a kapacitet će joj biti za 110 studenata. Dakle, tu je i blagovaonica i kuhinja, ali i dnevni boravak te knjižnica. Na prvom i drugom katu su predviđene sobe te čajne kuhinje i blagovaonice. Na prvom katu će se još nalaziti i dnevni boravak te lođa. U sklopu doma je i jedna manja dvorišna zgrada gdje će također biti sobe te uprava. Zgrada ima malo dvorište, koje će biti predivno uređeno gdje će studenti se moći družiti i boraviti na otvorenom, opisuju iz Grada.

Izdvojeni članak

Kraj radova na novom domu najavljuje se mjesecima: Studenti još uvijek nisu uselili

Cijena se još treba odrediti

Dodaju, o cijeni smještaja još je prerano govoriti. Nju će formirati Veleučilište u Bjelovaru koje će upravljati domom, a, jasno, ovisit će o suglasnosti i sufinanciranju mjerodavnoga Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Iz Grada Bjelovara za kraj ističu i da im je ovo prioritetni projekt u nadolazećoj godini. Njegova vrijednost procjenjuje se na oko 20 milijuna kuna, s time da bi većina trebala biti osigurana kroz europske fondove, posebice iz ITU mehanizma unutar kojega je Gradu Bjelovaru prije nekoliko tjedana osigurano 22 milijuna eura.

– Bude li sve kako treba, prvi studenti bi se u dom trebali useliti 2024. godine, početkom nove akademske godine. Ono što je još jedna pogodnost za naše studente je to što će studentski dom, a tako i menza, biti na dvjestotinjak metara udaljenosti od Veleučilišta gdje imaju predavanja. I to sve u samom središtu Bjelovara, zaključuju iz Grada.