Pretraga

Dvije godine od tragedije: Na željezničkom kolosijeku kod faksa poginuli su studenti Nikola i Jerko

A- A+

Dana 18. ožujka 2022. godine akademska zajednica zavijena je u crno zbog nezapamćene tragedije u kojoj su poginula dvojica studenata, Nikola i Jerko. Nakon što je Nikola bio nestao, njegov kolega s faksa i prijatelj Jerko otišao ga je potražiti. No, Jerko nije znao da je Nikola poginuo na željezničkom kolosijeku u blizini Hrvatskih studija gdje su studirali nakon što se popeo na teretni vagon te doživio strujni udar. Jerko je Nikolu otišao potražiti upravo na toj lokaciji, da bi i sam poginuo na isti način. Dvije godine nakon, vagoni su uklonjeni s borongajskog kolosijeka preko kojeg studenti Hrvatskih studija i dalje prolaze do faksa, ali prijelaz još nije sređen kako bi bio siguran za studente.

slike dvojice studenata s desne strane jerko na ljuljački s lijeve nikola s knjigom

Foto: Facebook

Dvojica studenata, 21-godišnji Nikola Michael Sušec i 23-godišnji Jerko Kučić, tragično su poginuli 18. ožujka 2022. godine na željezničkom kolosijeku u blizini Hrvatskih studija na kampusu Borongaj. Akademska zajednica ne pamti ovako težak i tužan slučaj, a Fakultet hrvatskih studija pozvao je sve studente da zapale lampione pokraj slike povodom obljetnice dvije godine od njihove tragične smrti.

Fakultet će od donacija napraviti mural za Nikolu i Jerka

– 27. ožujka pripremamo događaj Zaigraj s prijateljem na kojem ćemo u spomen na njih održati sjećanje na njih i prezentaciju o opasnostima na željeznici. Također vas očekuju društvene aktivnosti na koje ćete se moći prijaviti i o kojima ćete biti obaviješteni uskoro. Svrha tih aktivnosti jest da se svi skupa družimo, da zaigramo s prijateljima i da u mislima igramo s naših dragim kolegama koji nisu više među nama. Događaj će biti memorijalne naravi, a preko aktivnosti bi se prikupljali dobrovoljni prilozi za mural za Jerka i Nikolu, stoji u obavijesti Fakulteta hrvatskih studija.

Nikola i Jerko bili su kolege, ali i prijatelji te su poginuli u razmaku od samo dva dana. Nakon što je Nikola bio prijavljen kao nestala osoba, Jerko ga je otišao potražiti. No, Jerko nije znao da je Nikola poginuo na željezničkom kolosijeku u blizini Hrvatskih studija nakon što se popeo na teretni vagon te doživio strujni udar. Jerko je Nikolu otišao potražiti upravo na toj lokaciji, da bi i sam poginuo na isti način.

Izdvojeni članak
Kampus Borongaj studeni 2023 (1)

Rektor obećao nathodnik kod kampusa Borongaj ove godine, HŽ tvrdi drukčije: Evo kako bi izgledao

Studenti i dalje nemaju uređen prijelaz preko pruge

Fakultet je tog tjedna prije dvije godine proglasio sedmodnevnu žalost, a za poginule studente tada je održana i komemoracija. Podsjetimo, studenti preko divljeg puta koji prolazi preko pruge kod kampusa Borongaj kako bi si skratili put do fakulteta. Dvije godine nakon tragedije, studenti i dalje nisu dobili sređeni prijelaz. Da se taj put uredi studenti traže još od 2011. godine, no put je još uvijek pun žbunja i raslinja, što možete vidjeti i u videu ispod.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Stjepan Lakušić krajem pošle godine je rekao da bi izgradnja nathodnika nad prugom mogla biti realizirana u prosincu 2024. projektom HŽ Infrastrukture. No, kako smo početkom ove godine doznali od HŽ-a, dobivanje građevinske dozvole predviđeno je tek za siječanj 2025. godine, a to je samo preduvjet za izbor izvođača.