Pretraga

Ekipa Pravnog fakulteta u Zagrebu među šesnaest najboljih u svijetu

A- A+

Na Oxfordu se i ove godine održalo natjecanje studenata prava Price Media Law Moot Court. U žestokoj i odlično pripremljenoj konkurenciji studenata s najprestižnijih fakulteta, studentice Pravnog fakulteta u Zagrebu plasirale su se među šesnaest najboljih, a studentica Matea Perica proglašena je najboljom govornicom natjecanja.

Studentice Prava u Zagrebu najbolje su bile na regionalnom natjecanju/ foto: Pricemootcourt.ox.ac.uk

Natjecanje Price Media Law Moot Court utemeljeno je 2008., a cilj mu je potaknuti studente na istraživanja o zakonskim standardima na nacionalnoj, regionalnoj i internacionalnoj razini, ali i da razviju argumente o zakonskim pitanjima u medijima i informacijsko komunikacijskim procesima.

Ovogodišnji PMLMC bio je vezan uz granice slobode izražavanja i prava na privatnost na internetskim društvenim mrežama i uz moguća ograničenja tih prava u svrhu sprječavanja i sankcioniranja od govora mržnje te terorističkih i ekstremističkih aktivnosti. Studenti su tijekom priprema morali sastaviti pisane podneske u ime tužitelja i u ime tuženika. Kasnije su se odvijala i usmena ročišta na kojima su svoje stranke zastupali pred sucima i drugim istaknutim stručnjacima iz medijskog prava.

Izdvojeni članak

Hrvatska pamet Hrvatskoj: Prijavite se na studentsko natjecanje koje će spriječiti odljev mozgova

Uz puno rada i odricanja do prvog mjesta u regiji

Na ovogodišnjem natjecanju Pravni fakultet u Zagrebu predstavljale su studentice četvrte i pete godine studija Mirta Horvat, Valentina Jakopec, Tihana Krajnović i Matea Perica, dok ih je za natjecanje pripremao doc.dr.sc. Marko Jurić s Katedre za pravnu informatiku.

Za sudjelovanje u završnom djelu ovog natjecanja studentice su se kvalificirale pobjedom na regionalnom natjecanju koje se krajem 2015. održalo u Beogradu. Matea Perica i Tihana Krajnović na ovoj su razini proglašene prvom, odnosno drugom najboljom govornicom. Za natjecanje su se pripremale od početka akademske godine, ukupno šest mjeseci.

– Proces je započeo sastavljanjem pisanih podnesaka u ime tužitelja i tuženika koji su morali biti predani u ranijoj fazi natjecanja, negdje početkom studenog prošle godine. Potom smo se okrenuli pripremama za usmena ročišta. S obzirom na to da nijedna članica tima nema dana iskustva u govorništvu, morali smo krenuti od osnova, rekla nam je članica tima, studentica Matea koja dodaje kako su pripreme uključivale mnogo odricanja i rad koji je nerijetko dosezao brojku od dvanaest sati dnevno.

Pripremale su se na simuliranim ročištima na fakultetu pod vodstvom mentora, ali i uz pomoć brojih asistenata, profesora i bivših natjecatelja.

Izdvojeni članak

‘Pravni fakultet u Zagrebu nimalo ne zaostaje za onima u Njemačkoj’

Studentice ušle u top 16 ekipa na internacionalnoj razini

Nije ni čudo da su nakon toliko pripreme ostvarile zavidan rezultat. Na internacionalnoj razini plasirale su se među šesnaest najboljih ekipa. Svi su natjecatelji bili vrlo dobro pripremljeni, dolaze s prestižnih svjetskih sveučilišta te su većinom izvorni govornici engleskog jezika, što dodatno naglašava uspjeh naših studentica. One su završni dio natjecanja u Oxfordu započele ročištima protiv sveučilišta iz Indije, Kine i Bahama te se rezultatima protiv tih ekipa kvalificirale u osminu završnice.

– Mislim kako se ovdje zaista pokazala kvaliteta našeg genijalnog mentora, profesora Marka Jurića, koji je prepoznao potencijal u nama i koji je individualiziranim pristupom iz svake izvukao ono najbolje. U kratkom vremenu uspio nas je zaista pretvoriti u govornice sposobne stati bok uz bok izvornim govornicima engleskog jezika i braniti svoje argumente, ističe Matea.

Napominje kako usmeno ročište nije puko čitanje govora, već je sve argumente i pozadinsku pravnu osnovu potrebno znati napamet, te iskomunicirati sucima i stručnjacima iz tog područja.

Izdvojeni članak

Studenti Pravnog fakulteta u Zagrebu besplatno riješili preko tri tisuće predmeta građanima

Naša studentica najbolja govornica natjecanja

Studentica Matea Perica i i na ovoj je razini osvojila je individualnu nagradu za najbolju govornicu natjecanja Price Media Law Moot Court, ali kaže kako je ova nagrada mnogo više od samo individualne nagrade i kako ju smatra timskom pobjedom. I za ovaj dio nagrade, pripreme su bile vrlo intenzivne.

– Potrebno je paziti na govor tijela, ton glasa i uz sve to, biti spreman na niz raznolikih pitanja sudaca koji će vas konstantno testirati i pokušati izbaciti iz takta. Zahvaljujući modernoj tehnologiji, umjesto ogledala, svako usmeno ročište i vježbanje govora je bilo snimano i kasnije pregledavano s mentorom kako bismo uočili i ispravili pogrješke. Na početku je bilo svega, od micanja na govornici i prebacivanja težine s noge na nogu do okretanja očima u potrazi za odgovarajućom riječi na engleskom i ubacivanja hrvatskih riječi, kaže nam Matea.

Dojmovi nakon natjecanja još uvijek su snažni. Matea nam je otkrila kako je neizmjerno sretna što je imala prilike sudjelovati i steći ovo neprocjenjivo iskustvo i naučiti sve što je naučila.

– Tim je odlično funkcionirao. Zaista se nadam kako će i sljedeće generacije prepoznati kvalitetu i značaj ovakvog natjecanja i nastaviti fakultetske uspjehe, na isti način kao što je i naš tim naslijedio od generacije prije nas. Još jednom moram napomenuti kako ne bismo mogle ni sanjati o ovakvom uspjehu da nije bilo našeg mentora, njegove motivacije, truda i vremena koji je uložio u nas, kazala nam je za kraj Matea.