Pretraga

Ekonomija na korak do napuštanja bolonjskog procesa

A- A+

Umjesto preddiplomskog i diplomskog studija Ekonomski fakultet u Zagrebu od sljedeće godine ukinut će prvostupničku diplomu i krenuti s integriranim programom u trajanju od pet godina. Kritičari upozoravaju kako ova odluka dovodi u opasnost cijeli bolonjski proces u Hrvatskoj, a studenti zagrebačke Ekonomije podržavaju odluku uprave.

Ekonomski fakultet u Zagrebu umjesto četverogodišnjeg preddiplomskog i jednogodišnjeg diplomskog studija od sljedeće jeseni prelazi na integrirani petogodišnji studij.

Dok iz uprave zagrebačke Ekonomije ističu kako tržište nije prepoznalo titulu prvostupnika pa svi studenti žele postati magistri, postoje kritičari koji su zabrinuti da bi i ostali fakulteti mogli pratiti ovaj primjer, piše Jutarnji list.

Izdvojeni članak

Dekan EFZG-a poništio kazne studenticama zbog kritiziranja referade na društvenim mrežama

U Hrvatskoj se od početka krivo provodi bolonjski proces

– Razumljiva mi je njihova odluka, no ovaj čin sigurno je korak prema napuštanju Bolonje. Očekujem da će, poučeni primjerom Ekomskog fakulteta, i ostali krenuti u promjenu modela i veliki sam pesimist što se tiče daljnjeg razvoja situacije, izjavio je član Nacionalnog vijeća i bivši ministar znanosti Hrvoje Kraljević.

Za vrijeme njegovog mandata potpisana je Bolonjska deklaracija, za koju Kraljević smatra da je jako dobro zamišljena, ali istaknuo je kako je u Hrvatskoj taj proces potpuno krivo proveden.

Njegovu zabrinutost dijeli i Neven Budak. Voditelj tima za provedbu Strategije obrazovanja i znanosti, smatra kako je ova odluka napuštanje bolonjskog procesa te na novi program zapravo gleda kao produžetak starog četverogodišnjeg studija, a ne kao alternativni bolonjski model.

– Ova promjena predstavlja opasnost da nam titule neće biti prepoznate
nigdje izvan Hrvatske, a i programi će za većinu studenata ekonomije
biti prenatrpani suvišnim sadržajem, izjavio je za Jutarnji voditelj
tima za provedbu Strategije obrazovanja i znanosti.

Izdvojeni članak

Predsjednica Stegovnog povjerenstva EFZG-a podnijela neopozivu ostavku

Studentski zbor podržava odluku uprave

Studenti ekonomije, koje smo kontaktirali kako bi nam komentirali novosti, podijeljenog su mišljenja. Upozoravaju kako bi ukidanjem diplomskog studija njihovo obrazovanje moglo postati preopširno te bi imali previše nepotrebnog gradiva. Studentica EFZG-a Naima Abadžić diplomsku godinu smatra važnom, jer tada tek biraju smjer, pa to vidi kao oblik specijalizacije, koja je nužna prije izlaska na tržište. S dosadašnjim modelom zadovoljan je i Dino Vukasović iz Osijeka gdje imaju tri godine preddiplomskog i dvije diplomskog studija.

– Mislim kako bi promjene kod nas bile suvišne, jer ako sam već upisao po određenim pravilima, po njima želim i završiti. Uvođenjem integriranog modela samo bi se stvorile dodatne obaveze te bi se studentima ograničila mogućnost izbora, izjavio je Dino Vukasović s druge godine preddiplomskog studija Ekonomskog fakulteta u Osijeku.

S njim se složila i njegova kolegica s godine Biljana Lukić, koja je istaknula kako je postojanje diplomskog važno za one pojedince koji žele nastaviti svoje obrazovanje na nekom drugom srodnom fakultetu, što bi im ova integracija onemogućila. Studentica četvrte godine preddiplomskog studija zagrebačke Ekonomije Magdalena Vokić misli kako je zapravo svejedno, jer kod poslodavaca diploma prvostupnika ionako ne vrijedi pa se svakako mora završiti svih pet godina.

– Studentski zbor, kao predstavničko tijelo studenata EFZG-a, podržava promjene i uvođenje integriranog modela studiranja. Time će se olakšati studiranje i skratiti vrijeme njegovog trajanja. Smatramo kako je nepotrebno imati sveučilišne  prvostupnike uz postojanje preddiplomskog stručnog studija, a pokazalo se i kako tržište nije prepoznalo razliku između stručnih i sveučilišnih prvostupnika, na naš upit odgovorio je predsjednik Studentskog zbora EFZG-a Ivan Sesar.

Izdvojeni članak

[FOTO] Pogledajte kako je Ekonomski fakultet u Zagrebu izgledao prije 55 godina

‘Prvostupnik nema što tražiti na tržištu’

Dekan EFZG-a Lajoš Žager istaknuo je kako se novim modelom ne napušta Bolonja, te su sve promjene napravljene u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju. Već od samog uvođenja bolonjskog procesa Pravni fakultet, Medicinski fakultet i odsjek za restauraciju pri Akademiji likovne umjetnosti odlučili su se za integrirani program.

Prema Jutarnjem listu, zagrebački Ekonomski fakultet već pet godina čeka na ovu promjenu. Idejni začetnik napuštanja modela preddiplomskog i diplomskog studija bivši je dekan Tonći Lazibat, koji danas radi kao prorektor za poslovanje Sveučilišta u Zagrebu.

– Ovo nije rušenje Bolonje, već jedan od modela koji je također bolonjski. Prvostupnik nema što tražiti na tržištu. To vam je kao da se vozite vlakom iz Zagreba do Splita, a onda vam kažu da morate izaći u Kninu i kupiti kartu za Split, slikovito je objasnio bivši dekan EFZG-a i na kraju istaknuo kako su potporu za tu odluku dobili i od studenata i poslovnog sektora.