Pretraga

Ministar kojeg je Plenković jučer smijenio vraća se na fakultet: ‘Radujem se tome’

A- A+

Predsjednik Vlade Andrej Plenković jučer je razrješio ministra gospodarstva i održivog razvoja Davora Filipovića i postao tako 30. po redu smijenjeni ministar. Zbog toga se Filipović danas obratio javnosti te potvrdio kako neće koristiti naknadu 6+6, već se vraća svojoj profesorskoj poziciji na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.

davor filipović ekonomski fakultet i semafor

foto: srednja.hr / HDZ / obrada Canva

Premijer Plenković jučer je razriješio dužnosti ministra gospodarstva Davora Filipovića i njegova savjetnika Juricu Lovrinčevića radi mogućeg, kako je rekao, ‘školskog primjera koruptivnog djelovanja vezanog uz medijsko oglašavanje Ministarstva i političko komplotiranje’. Smjena je došla nakon što je tjednik Nacional objavio transkript u kojem Filipovićev savjetnik Jurica Lovrinčević, prema tvrdnjama tjednika, reketari lokalnu Mrežu TV.

‘Dužnost mi je ne biti teret vladi niti HDZ-u’

Naime, tjednik Nacional u novom je broju objavio da je Jurica Lovrinčević, posebni savjetnik ministra gospodarstva Davora Filipovića, nudio lokalnoj zagrebačkoj televiziji Mreži TV zakup oglasnog prostora uime većeg broja državnih tvrtki i institucija. Obećane uplate išle su preko 200.000 eura unutar tri mjeseca, međutim Lovrinčević je, prema pisanju Nacionala, zauzvrat tražio da mu se u povratnoj transakciji isplati polovica novca predviđenog za kupnju oglasnog prostora.

Postao je tako 30. po redu smijenjeni ministar u Plenkovićevoj vladi. Zbog toga se danas bivši ministar gospodarstva i održivog razvoja, Davor Filipović, obratio javnosti kako bi dao svoj komentar o čitavoj situaciji.

– Dužnost mi je ne biti teret niti hrvatskoj vladi niti HDZ-u, a ono što je najvažnije niti hrvatskoj državi kojoj sam imao priliku služiti kakoministar a u budućnosti ću služiti kao profesor na Ekonomskom fakultetu, kazao je bivši ministar.

Izdvojeni članak
Ivan Anušić frozen

Ministrov hladan potez: Anušić, koji je sa studijem u minusu 25 godina, ipak zamrzava studiranje

Vraća se profesorskoj poziciji na Ekonomskom fakultetu

Uz to, ovo mu je bila prilika da odgovori na mnogobrojna pitanja novinara. Upitan je, između ostalog, o vlastitoj budućnosti i planovima, na što je odgovorio kako neće koristiti naknadu 6+6, već se vraća svom profesorskom poslu na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Zatim je uslijedilo potpitanje o tome što misli kako će ga doživljavati studenti nakon svega.

– Vjerujem da će me studenti doživljavati isto kao i prije. Nema nikakve naknade, a već danas sam u procesu povratka na fakultetu i radujem se tome, rekao je Filipović.

Podsjetimo, Filipović je izvanredni profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu na katedri za organizaciju i menadžment. Diplomirao je 2006. na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Splitu na smjeru financije, a zatim je u Zagrebu upisao specijalistički poslijediplomski studij. Od 2008. do 2011. upisao je EDAMBA doktorski studij iz Poslovne ekonomije. Obranio doktorsku disertaciju ‘Modeliranje egzogenih i endogenih varijabli organizacije za uspješno preuzimanje poduzeća.