Pretraga

Šalica jače kave nakon učenja poboljšava memoriju

A- A+

Kava vas neće samo razbuditi – jedna šalica dnevno može drastično poboljšati memoriju, otkrili su znanstvenici novim istraživanjem. Ukoliko popijete jednu šalicu jače kave nakon učenje, bolje ćete pamtiti.

Mnogi kavu piju prije učenja, kako bi se razbudili. No jeste li znali da bi bolje bilo da je popijete nakon učenja? Naime, istraživači su testiranjem otkrili kako šalica jake kave nakon učenja u velikoj mjeri poboljšava memoriju i pamćenje, piše Mail Online.

Izdvojeni članak

Evo kada je najbolje vrijeme za popiti kavu

Kava nakon učenja poboljšava memoriju

U studiji koja je obuhvatila sto ljudi, znanstvenici su ispitanicima davali kofeinske pilule od 200 miligrama, što je ekvivalent jednoj jačoj šalici kave. Tablete su ispitanici dobili nakon učenja kako bi se otkrilo poboljšava li kofein prisjećanje. Neki su ispitanici dobili prave kofeinske pilule, dok su drugi dobili placebo.

Dan nakon toga testiranjem je otkriveno kako su oni koji su dobili placebo slabije riješili test u kojem su se trebali prisjetiti objekata koji su im prikazani dan ranije, dok su oni koji su popili kofeinsku pilulu pokazali i poboljšanu memoriju.

Izdvojeni članak

O tome jeste li ljubitelj kave ili čaja ovisi vaš uspjeh i u poslu

Manja doza kofeina ne djeluje na isti način

– Kofein je poboljšao konsolidaciju dugotrajne memorije. Oduvijek smo znali kako on pozitivno utječe na kognitivne sposobnosti, no specifični efekti pojačavanja memorije i sprečavanje zaboravljanja nikada nisu bili ovako detaljno istraživani kod ljudi, kazao je dr. Michael Yasa sa Sveučilišta Kalifornija.

Iste pozitivne posljedice nisu primijećene s manjom dozom kofeina, niti onda kad je kofein konzumiran prije učenja. Bitno je stoga učenje završiti šalicom malo jače kave, i rezultati bi trebali biti bolji.