Pretraga

Faks imenovao povjerenike: Zaprimat će prijave za seksualno uznemiravanje studenata

A- A+

Pravni fakultet u Osijeku imenova je dvoje povjerenika koji će štititi dostojanstvo studenata. Njima će studenti moći prijaviti i seksualno uznemiravanje. Pitali smo faks jesu li do sada imali prijava.

bullying zlostavljanje

Ilustracija: Pixabay

Pravni fakultet u Osijeku sredinom mjeseca imenovao je dvoje povjerenika za zaštitu dostojanstva studenata. O tome su izvijestili na svojim službenim stranicama, uz poruku da faks ne tolerira ‘uznemiravanje ili spolno uznemiravanje studenata od zaposlenika i suradnika Fakulteta’. Među imenovanim se našla povjerenica Anita Barišić i povjerenik Petar Šajfar, tako da studenti mogu birati kome će uputit svoje pritužbe vezane za zaštitu dostojanstva. Fakultet napominje kako će svaki postupak biti proveden hitno pri čemu će svi izneseni podaci biti tajni.

Jedan od strateških planova

Tu je njihovu odluku dan nakon donošenja na društvenim mrežama podijelio Studentski zbor Pravnog fakulteta. Ovu je godinu, napomenimo, zabilježio val svjedočanstava studentica o seksualnom uznemiravanju koje su doživjele na fakultetima diljem države. Stoga smo Pravni faks u Osijeku pitali dolazi li njihova odluka kao reakcija na eventualne prijave koje su zadobili posljednjih mjeseci.

Dekan Tunjica Petrašević kazao nam je kako zaključno s 22. studenog, kada potpisuje dopis, Pravni fakultet nije zaprimio nijednu prijavu koja bi se odnosila na bilo kakav oblik uznemiravanja, pa tako ni spolno uznemiravanje studenata. Povjerenike su imenovali, objašnjava nam dekan, kao jednu od planiranih aktivnosti predviđenih u strategiji faksa za razdoblje od 2020. do 2025. godine.

Akcijski plan za provedbu te strategije fakultetsko je vijeće izglasalo 9. studenog, a tu se u cilju pod brojem 4 našlo i ‘promicanje akademskog integriteta i slobode nastavnike te etičnosti u radu’, odnosno u jednom od podciljeva ‘borba protiv svih oblika neetičnog ponašanja, netolerancije i diskriminacije’. To se tiče međusobnih odnosa nastavnika, administrativnog osoblja, ali i odnosa prema studentima. U cilju podizanja kvalitete u tom je aspektu Pravni fakultet, objašnjava nam u dopisu Petrašević, imenovano gore spomenute povjerenike čiji je zadatk štititi dostojanstvo studenata.

Četrdeset djelatnika raznih fakulteta

Sredinom kolovoza, dakle, nekih mjesec dana prije početka nastave na fakultetima, kontaktirali smo Ministarstvo unutarnjih poslova. Tražili smo ih informacije o zaposlenicima fakulteta diljem države protiv kojih postoje prijave za neki oblik seksualnog nasilja. Iako nam nisu mogli dati neke detaljne informacije, potvrdili su da se prijave, većinom anonimne, odnose na čak 44 djelatnika visokoškolskih ustanova.

Posljednji slučaj o kojemu smo detaljno izvijestili dolazi s Akademije dramske umjetnosti, jednog od fakseva, nažalost, istaknutijih i po broju prijava za seksualno uznemiravanje. Tamo je početkom ove akademske godine, kako nam je i sam potvrdio, novi dekan Davor Švaić donio odluku o suspenziji dvoje djelatnika, upravo zbog uznemivaranja. Od studenata smo neslužbeno imali prilike čuti da se jedan od tih slučajeva odnosi na baš eklatantan primjer seksualnog uznemiravanja na relaciji profesor-student, no novoizabrani dekan, poštujuću interne procedure i propise, nije mogao ništa o tome reći.