Pretraga

Policija stigla na zagrebačke fakultete, preko 60 prijava za seksualno nasilje na četiri sastavnice

A- A+

Nakon što je inicijativa ‘Nisam tražila’ na Facebooku objavila stravične ispovijesti studentica koje su bile seksualno uznemiravane na fakultetima, nekolicina fakulteta otvorila je kanale za prijavu takvih slučajeva. Za sada je na četiri sastavnice Sveučilišta u Zagrebu pristiglo preko 60 prijava za seksualno nasilje, a policija je počela s izvidima na nekoliko obrazovnih institucija. Istodobno, anketa koju smo proveli na portalu pokazala je da fakulteti nisu upoznali studente s time kome na fakultetu mogu prijaviti slučajeve seksualnog nasilja.

Rektorat Sveučilišta u Zagrebu
Foto: Ivan Božić, srednja.hr

HRT izvještava kako je na zagrebačke fakultete pristiglo preko 60 prijava protiv profesora zbog seksualnog uznemiravanja studenata i studentica. Do danas 29 prijava stiglo je Dramskoj, 15 prijava Likovnoj akademiji, 12 studentica prijavilo je istog profesora na Veterinarskom fakultetu, a sedam prijava stiglo je na Filozofski.

Policija počela s provođenjem izvida

– Imam osjećaj da će ih biti još više, budući da sam s nekim studenticama u kontaktu koje još skupljaju hrabrost, rekla jeza HRT Norma Trkovnik, studentska pravobraniteljica Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Ondje vladaju loši odnosi između v.d. dekana Miljenka Šimprage, kojeg je postavio rektor Damir Boras, i dijela zaposlenika, Etičko povjerenstvo dalo je ostavku, pa procedura po pitanju prijava seksualnog nasilja teče sporije.

– Predložila sam dekanu da maknemo sa strane sve nesuglasice jer ovo je zbilja jedna velika stvar i ti slučajevi zaslužuju hitno rješavanje, kaže Trkovnik.

Kako izvještava HRT, na Senatu Sveučilišta o tome se nije raspravljalo. Fakulteti koji su zaprimili prijave slučajeve prosljeđuju policiji, odakle su za HRT kazali da su policijski ‘službenici samoinicijativno počeli s provođenjem izvida u nekoliko obrazovnih institucija’. Dekanica Akademije dramske umjetnosti, Franka Perković Gamulin, koja je prva pokrenula radnu skupinu za zaprimanje prijava, smatra da se nešto mora promijeniti na sveučilišnoj razini. S druge strane ni HRT-u sa Sveučilišta nisu željeli odgovoriti što poduzimaju po ovom pitanju.

Podsjećamo, ministar obrazovanja, Radovan Fuchs, obratio se predsjedniku Sveučilišnog savjeta koje nadzire zagrebačko sveučilište i tražio hitnu reakciju u vezi recentnih događanja na Sveučilištu. Podsjetio je i Savjet da po svojim ovlastima mogu sazvati sjednice Rektorskog kolegija i Senata.

Fakulteti nisu informirali studente kome prijaviti zlostavljanje

Nakon što su u javnost dospjele zastrašujuće priče o zlostavljanju na fakultetima, tek je nekoliko fakulteta i studentskih zborova otvorilo kanale za prijavu slučajeva seksualnog nasilja. Anketa koju smo proveli na portalu srednja.hr pokazala je da većina fakulteta zapravo uopće nije upoznala studente kome prijaviti počinitelje.

‘Je li vas faks upoznao s time kome na fakultetu možete prijaviti slučajeve spolnog zlostavljanja, uznemiravanja ili diskriminacije?’ – glasilo je pitanje koje smo u anketi postavili čitateljima.

Sudjelovala su 843 čitatelja. Da ih fakultet nije upoznao s time i da uopće ne znaju kome prijaviti seksualno nasilje odgovorilo je 82,68% čitatelja. Ostalih samo 17,32% kaže da ih je fakultet upoznao s time kome prijaviti tu vrstu zlostavljanja odnosno uznemiravanja.

Peticiju za uvođenje seksualnog obrazovanja u škole potpisalo preko 12.000 građana

Seksualno zlostavljanje i uznemiravanje moguće je prevenirati uvođenjem seksualnog obrazovanja u sustav, smatraju na portalu Reci.hr, koji je pokrenuo peticiju za uvođenje sveobuhvatnog seksualnog obrazovanja u škole kao obveznog nastavnog predmeta. Peticiju je do sada potpisalo preko 12.000 građana.

– Ono što trenutno imamo  u školama je neučinkovit oblik zdravstvenog obrazovanja u vidu međupredmetne teme Zdravlje uvedene šk.god 2019/20  koji se ne provodi, a istovremeno imamo pokazatelje koji govore u prilog potrebe za ovakvim vidom obrazovanja. Više od 80 posto mladih i preko 70 posto njihovih roditelja podupire ideju školskog programa seksualne edukacije. Posljednje nacionalno istraživanje mladih o  seksualnoj edukaciji govori da 83,8 posto mladih smatra kako bi seksualnu edukaciju trebalo uvesti u hrvatske škole, a kao dva najvažnija razloga navode usvajanje znanja o  spolno prenosivim infekcijama i zaštiti i prepoznavanje seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja i zaštiti, stoji u potpisu peticije.

Njeni inicijatori ističu kako danas veliki broj mladih dobiva netočne, nepotpune ili moralizirajuće informacije o seksualnosti  koje utječu na njihov razvoj. To, smatraju, doprinosi ranjivosti i izloženosti mladih osoba iskorištavanju i ostalim štetnim posljedicama, ali predstavlja i neuspjeh društva da mladima osigura podršku i pomoć.

– Država je dužna osigurati djeci i mladima kvalitetno,  sveobuhvatno i kontinuirano obrazovanje o seksualnosti koje će im pomoći da se zaštite od seksualnog uznemiravanja i nasilja, zaključuju pokretači peticije koju možete potpisati OVDJE.