Pretraga

Fantastičan uspjeh: Studenti FSB-a najbolji na svijetu u projektiranju zrakoplova

A- A+

Studenti zrakoplovstva na Fakultetu strojarstva i brodogradnje postigli su vrhunski uspjeh na međunarodnom natjecanju kojeg organizira Američki institut aeronautike i astronautike (AIAA). Deseteročlani tim osvojio je prvo mjesto u kategoriji timskih projekata studenata diplomskih studija.

Nadareni studenti koji su FSB-u donijeli hvalevrijednu pobjedu na prestižnom svjetskom natjecanju

Talentirani FSB-ovci, uz podršku fakultetskih mentora, izradili su najbolje ocijenjeni projekt trenažnog zrakoplova za letačku obuku pilota na suvremenim vojnim zrakoplovima tipa F22 i F35.

Iznimno postignuće

– Naša pobjeda je veliki uspjeh u globalnim okvirima, jer natječaj raspisuje najveća zrakoplovna organizacija koja broji preko 30.000 članova te izdaje desetak stručnih časopisa iz područja zrakoplovstva. Iz hrvatske perspektive, radi se o još većem uspjehu. Izuzev nas, na ovom natjecanju pobijedile su još samo dvije ekipe iz Europe – timovi s prestižnih sveučilišta TU Delft i Polytehnic University of Milan, započinje razgovor s nama Antonio Jurišić, član prvoplasiranog tima.

Ekipa zagrebačkog fakulteta je u okviru konceptualnog projekta zrakoplova osnovala njegove glavne dijelove, poput krila, trupa, podvozja i pogona, u skladu s ciljevima koje su sami odredili te zahtjevima MIL standarada i projektnog zadatka. FSB TX, kako su studenti nazvali pobjednički projektni zrakoplov, rezultat je primjene znanja stečenog na studiju, korištenja brojne literature te konzultacija sa stručnjacima iz vojne zrakoplovne industrije potrebnih za izradu finalnog proizvoda.

Talentirana ekipa i neprestan trud kao dobitna kombinacija

U izgradnji najboljeg projekta redom su sudjelovali Fran Delić, Tibor Gašparac, Antonio Golub, Antonio Jurišić, Antonio Klasnić, Ivan Kovačević, Matea Lišnić, Hrvoje Magdić, Kristijan Ruklić i Vjekoslav Sraga, uz nadzor mentora prof. dr. sc. Milana Vrdoljaka i doc. dr. sc. Pere Prebega.

– Tim u ovom sastavu dosad nije sudjelovao u takvim projektima, ali smo kao članovi Hrvatske udruge studenata zrakoplovstva bili uključeni u razne projekte HUSZ-a. Osim našeg uspjeha na ovom natjecanju, drugo najznačajnije postignuće bila je pobjeda na Air Cargo Challengeu 2015. te organizacija istog natjecanja 2017. godine, kaže Ivan Kovačević.

Radna atmosfera u timu FSB-a

– Sam projekt, koji traje već 12 mjeseci, radili smo u sklopu kolegija Osnivanje zrakoplova. Najteže je bilo uskladiti redovite sastanke, jer pored obaveza na fakultetu, svatko ima i privatne obaveze, pa je to bio jedan od izazova s kojem smo se uspjeli dobro nositi, nastavlja Jurišić.

Matea Lišnić jedina je članica grupe, ali, kako kaže, to nije predstavljalo nikakav problem.

– S obzirom na to da su kolege veoma korektni, smatram da činjenica da sam jedini ženski član grupe nije dolazila do izražaja. Zadaci su bili ravnomjerno raspodjeljeni te su svi tretirani jednako, kazala je.

Slamanje konkurencije

AIAA (American Institute of Aeronautics and Astronautics), koji ima tradiciju dužu od 80 godina, studentska natjecanja vezana uz projektiranja zrakoplova i svemirskih letjelica organizira svake godine. Natječaji za timove studenata diplomskih studija jedna su od najprestižnijih i najkompleksnijih kategorija, a činjenica da američka sveučilišta na natjecanjima imaju gotovo apsolutnu dominaciju, daje još veći značaj pobjedi naše hrvatske ekipe.

– Moram priznati da nas je osvajanje prvog mjesta malo iznenadilo. Ne zato što nismo bili zadovoljni svojim radom, već zbog velike tradicije američkih sveučilišta koja gotovo uvijek pobjeđuju na takvim natjecanjima. Također, meni je ovo bilo prvo sudjelovanje na internacionalnom natjecanju, tako da je iznenađenje u svakom slučaju bilo ugodno, rekao je Fran Delić.

Natjecanje za akademsku godinu 2017./18. bazirano je na stvarnom natječaju američke vlade vrijednom 9,2 milijarde dolara. U skladu s trendovima te izazovima industrije, za njega je bilo potrebno projektirati novu generaciju zrakoplova koji će služiti za trenažu generacija budućih pilota za letenje na suvremenim zrakoplovnim sustavima F22 i F35, a studenti FSB-a za svoju su pobjedu nagrađeni i novčanom nagradom.

Pobjednička ekipa ispred svog fakulteta

– Naime, na natjecanju se nije ocjenjivao samo konačni proizvod, nego i postupak donošenja odluka tijekom projektiranja zrakoplova, što je izrazito bitno za svaki projekt. Odluke su donošene na temelju vlastitih ciljeva koji su postavljeni u skladu sa zahtjevima AIAA-e. Ukratko, najveći je izazov bio donijeti pravu odluku u pravom trenutku koja utječe na daljnji tijek projekta. Naravno, sve te odluke potkrijepljene su proračunima koji su rezultirali pobjedičkim projektom, objašnjava Kovačević.

Nakon što je stručni žiri njihov rad ocijenio najboljim, uručili su im nagradu od 1250 dolara te pozivnicu za sudjelovanje na AIAA SciTech Forumu koji se održava u američkom San Diegu u siječnju sljedeće godine.

Fakultet prepoznao talent svojih studenata

Izniman udio u uspjehu, napominju, imao je njihov fakultet.

– Oduševljeni smo pozitivnom reakcijom i potporom koju dobivamo sa svih strana. Posebno bih se htio zahvaliti svim donatorima koji će nam omogućiti odlazak, te Fakultetu strojarstva i brodogradnje na kontinuiranoj financijskoj potpori od početka projekta, kazao je Delić.

– Htjeli bismo istaknuti kako smo tijekom cijelog projekta imali izvrsnu podršku Fakulteta koji nam je pružio podršku puno prije nego što je AIAA naš projekt ocijenila najboljim. Fakultet strojarstva i brodogradnje ovaj je projekt omogućio uz podršku profesora, ustupljivanjem resursa fakulteta ali i financijskim sredstvima. Kao studentima završne godine studija zrakoplovstva, izrazito nam je važna ispravna percepcija našeg fakulteta u javnosti te stav fakulteta koji podupire svoje studente na rad na ovakvim i brojnim drugim projektima, rekao je Jurišić.

Novi ciljevi

Tim je sada apsolutno usmjeren na organizaciju putovanja u SAD, gdje će pred velikim imenima s područja zrakoplovstva ponovno predstavljati svoj projekt.

– Veliki dio sredstava za odlazak na forum smo skupili, no fali nam još malo kako bismo pokrili troškove smještaja i boravka u SAD-u, tvrdi Jurišić.

– Sljedeći cilj je predstavljanje našeg projekta svim zainteresiranim stranama kako bi popularizirali naš Fakultet i studij. Prezentacija projekta u San Diegu samo je jedno od brojnih izlaganja ovog rada, ali na najvećoj mogućoj pozornici pred vodećim svjetskim stručnjacima iz područja zrakoplovstva, zaključuje Ivan Kovačević.

Fotografije projektnog zrakoplova pogledajte u fotogaleriji: