Pretraga

FOTO: Gotovo 50 studentskih udruga predstavilo svoj rad u Zagrebu: Kod jednih se moglo vagati

A- A+

Gotovo 50 studentskih udruga predstavilo se u ponedjeljak kod zagrebačkog SC-a na prvoj takvoj smotri u organizaciji Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu. Studenti su tako na štandovima predstavili svoje udruge, kod jednih se mogao vidjeti borbeni robot, a kod drugih se moglo vagati. Predsjednica sveučilišnog Studentskog zbora Ivona Josipović rekla je da su odazivom prezadovoljni te je istaknula da studentske udruge često rade projekte koji su veći od onih koje rade neke tvrtke.

Zagrebački studenti ovog su ponedjeljka kod zagrebačkog Studentskog centra (SC) na štandovima predstavljali svoje udruge. Od FSB Racing Teama, Klub studenata elektrotehnike do Hrvatske akademske zajednice i Erasmus Student Networka, svi oni kazali su posjetiteljima više o svom radu i međusobno se umrežavali. Događanje je organizirao zagrebački sveučilišni Studentski zbor u suradnji sa SC-om.

‘Strani studenti su u Hrvatskoj oduševljeni našom kulturom, obožavaju sjediti tri sata na kavi’

Dominik s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu član je studentske udruge Ekonomska klinika. Kako nam je pojasnio, oni se bave financijskom pismenošću, promiču poduzetništvo, ali se bave marketingom  i ostalim sferama ekonomije. Dominik priznaje da bude tjedana kada mu rad u udruzi uzima više vremena, nekad manje, ali okvirno je to šest sati tjedno.

– Provodimo različite projekte u kojima promičemo financijsku pismenost prema svim dobnim skupinama. Kada pogledamo zagrebačke studente, oni su čak dobro financijski pismeni. Dosta studenata dođe u Zagrebu i moraju se naučiti nositi sa svojim osobnim financijama. Naši studenti su negdje u prosjeku Europske unije, objasnio nam je Dominik.

Na štandu udruge Erasmus Student Network sreli smo Doru koja studira logopediju. Ona je u udruzi već četiri godine, a naglasila je da se oni brinu o internacionalnim studentima koji dolaze na različite razmjene u Hrvatsku. Udruga je inače aktivna u 44 različite europske zemlje i ima preko 15.000 volontera. U Hrvatskoj broje sedam sekcija, među kojima je i zagrebačka.

– Omogućavamo stranim studentima da se druže, upoznaju međusobno, kao i da upoznaju našu kulturu  i kulture drugih koji su na razmjeni. Strani studenti su u Hrvatskoj oduševljeni našom kulturom, kako je sve opušteno i obožavaju sjediti tri sata na kavi. To im je vrhunac dana. Neki se žale na promet, ali na to se žalimo i mi iz Hrvatske, rekla je Dora.

Izdvojeni članak
jerko šarić predsjednik studentskog zbora sveučilišta u splitu

Studente koji kritiziraju menzu nagrađuju besplatnim smještajem u domu: Detalje otkriva njihov predstavnik

‘Nebitno je je li netko strojar, FER-ovac ili TVZ-ovac, potičemo kreativnost’

Hanu, studenticu mehatronike na Fakultetu strojarstva i brodogradnje (FSB), zatekli smo iza štanda kako sklapa robot. Ona je jedna od pet glavnih organizatora Fightbotics eventa.

– Ispred mene se nalazi jedan borbeni robot koji je sudjelovao na prošlogodišnjem eventu i dva primjerka kojima simuliramo borbe kako to zapravo izgleda. Današnji cilj nam je predstavit rad udruge, pozvati studente da se uključe u nju i da sudjeluju na natjecanjima. Nebitno je je li netko strojar, FER-ovac ili TVZ-ovac, potičemo kreativnost i između srednjoškolaca i studenata, pojasnila je Hana.

Nola s Fakulteta političkih znanosti u rad Hrvatske akademske zajednice (HAZ) uključila se već prvi tjedan svog studiranja. Udruga joj se dojmila na fakultetskom predstavljanju. Sada je njezin član već dvije godine, trenutno je u predsjedništvu ogranka FPZG-a i voditeljica PR tima.

– Došli smo ovdje da podijelimo s kolegama što radimo tijekom godine jer je dobra stvar pokazati naše projekte i uz to još upoznati nove ljude. HAZ na sveučilišnoj razini okuplja preko tisuću članova, na ogranku FPZG ima nas 55, rastemo svake godine. Udruga oduzima dosta vremena, ali ništa nije problem uz dobru ekipu. Neki od projekata bili su Nijanse novinarstva kao prvi novinarski projekt HAZ-a, imali smo projekt s udrugom PublikaR, na Ekonomskom fakultetu bio je projekt Marketing Enigma, svaki mjesec se nešto događa, objasnila je Nola.

Izdvojeni članak
tri studentice arhitekture za stolom s papirima i kartonom za projekt

Profesor arhitekture šokirao studentice na prvoj godini studija: ‘Takva izjava je za dobiti otkaz’

‘Naši nutricionisti to koriste kao referencu jer na fakultetu imamo nutricionističko savjetovalište’

Na štandu Udruge studenata Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta PROBION pak su svi zainteresirani mogli stati na Omron vagu. Ona, objasnili su nam studenti, mjeri postotak masti, postotak mišića, težinu i BMI.

– Naši nutricionisti to koriste kao referencu jer na fakultetu imamo nutricionističko savjetovalište gdje pratimo napredak studenata kroz određeni period s obzirom na planove prehrane, vježbanje i slično. Kao udruga organiziramo brojna predavanja i radionice, surađujemo i s drugim fakultetima poput Medicine ili KIF-a, rekli su nam studenti iz PROBION-a.

Tijekom cijele smotre studente je zabavljao DJ Luka Kosty. Predsjednica sveučilišnog Studentskog zbora Ivona Josipović kazala nam je da ideja za smotru postoji od njihovog prvog projekta koji je bio vezan uz studentske udruge i gdje su primijetili njihov veliki odaziv. Rekla nam je da su odazivom jako zadovoljni te da se vidi angažman svih studentskih udruga.

Izdvojeni članak

VIDEO: Pulski studenti pogađali EU zemlje i gradove, biste li vi našli ‘tonući pakao’?: ‘Ajme majko, tužno’

‘Želja nam je preuzeti prakse nekih studentskih udruga jer oni često rade projekte veće od nekih tvrtki’

– Suradnja studentskih udruga i sveučilišnog Studentskog zbora do sada je bila jako malo i upravo nam je to bio jedan od glavnih ciljeva u mandatu. Studentske udruge često rade puno više posla nego mi u Zboru, a nemaju sredstva s kojim raspolažu i moraju se boriti na razne načine. S druge strane, Studentski zbor ima ogromnu svotu novaca koju dobiva od Ministarstva i ne zna raspolagati tim novcem. Želja nam je preuzeti prakse nekih studentskih udruga jer oni često rade projekte veće od nekih tvrtki, poput FSB Racing Teama, navela je Ivona.

Trenutnom sastavu sveučilišnog Studentskog zbora ovo je prva akademska godina u kojoj djeluju pa Ivonu pitamo jesu li zadovoljni dosadašnjim radom. Rekla nam je da im je ova smotra posljednji projekt ove akademske godine te da sada kreću u pripremu za sljedeću.

– U rujnu će biti izbor novog predsjednika Studentskog zbora. Ja se više nažalost neću kandidirati, u veljači planiram završiti studij. Bit će mi teško odmaknuti se, ali bit ću još svakako aktivna nekih pola godine. Osobno sam prezadovoljna onime što smo napravili, radili smo velike projekte. Ovaj tjedan su i Radićevi dani pa pozivam sve studente da dođu na zabavu, zaključila je Ivona.