Pretraga

Francuski predsjednik o dronu koji je pao na Zagreb: ‘Vidio sam snimku, to je bilo blizu studentskog doma’

A- A+

Francuski predsjednik Emmanuel Macron odgovorio je na pitanja novinara o bespilotnoj letjelici koja je prije točno dva tjedna pala ispred samog ulaza u Studentski dom Stjepan Radić u Zagrebu. Vidio je snimku, kaže, i bio je poprilično šokiran.

emmanuel macron studentski dom stjepan radić

Foto: Youtube screenshot | Twitter, Facebook screenshot | srednja.hr

Sami u Bruxellesu ovih dana prate deseci naših novinara, a jedan od njih je i Hrvoje Krešić s Nove TV. Upravo je on francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu postavio pitanje vezano za bespilotnu letjelicu koja je prije dva tjedna pala ispred samog ulaza u zagrebački Studentski dom Stjepan Radić i stvorila popriličan krater.

Izdvojeni članak

Nakon pobune studenata na Savi, neke mjere ipak popuštaju: Jedna od njih posebno će obradovati stanare

Iako se institucije oko točne verzije priče ne mogu dogovoriti, je li letjelica nosila na sebi bombu ili ne, ono što se zna je da je letjelica nekoliko minuta prolazila zračnim prostorom Rumunjske, zatim oko pola sata zračnim prostorom Mađarske preko koje je ušla u naš zračni prostor u kojem se zadržala nekih sedam minuta dok se nije srušila pred Studentskim domom. Krešić je pitao Macrona kako on gleda na tu situaciju, je li to incident, kakvu poruku NATO šalje ako takva letjelica može proći kroz zračni prostor njihove tri članice.

– Trebamo biti vrlo oprezni, naravno svi smo bili prilično šokirani. Mislim da ćete potvrditi da je to bilo samo nekoliko metara od studentskog doma. Vidio sam snimku koju su mi pokazali vaši čelnici. Radimo skupa s Hrvatskom kako bismo razumjeli što se dogodilo i kako bismo pripisali tu “akciju”. Izgleda da je i druge nacije preletio slični uređaji koji su došli iz Ukrajine. U ovom trenutku moramo biti izrazito oprezni i ne možemo donositi konačne zaključke je li došlo do gubitka kontrole drona, otmice, pogreške ili je to bilo nešto što je napravljeno namjerno. U smislu solidarnosti, pravila su dobro poznata i bila bi aktivirana u slučaju potrebe, rekao je Macron na pitanje novinara Nove TV.