Pretraga

Nepoznata letjelica pala pored doma ‘Stjepan Radić’, oglasila se policija: ‘Pronašli smo krater i dva padobrana’

A- A+

Sinoć nakon 23 sata policija je zaprimila dojavu građana o snažnoj detonaciji na širem području Jaruna, nekoliko desetaka metara od Studentskog doma Stjepan Radić. Na mjestu detonacije pronađen je krater, ostaci objekta koji je pao, a nakon dojave građana i dva padobrana.

Screenshot: Facebook/Twitter

Studente najvećeg zagrebačkog, Studentskog doma Stjepan Radić, sinoć je nakon 23 sata uplašila snažna detonacija koja se dogodila nekoliko desetaka metara od paviljona tog doma. Ubrzo nakon detonacije Policijska uprava zagrebačka je zaprimila više dojava građana koji su na širem području Jaruna osjetili detonaciju kojoj je prethodio pad objekta iz zraka.

Policija dobila dojavu nakon 23 sata

– Na mjesto dojave su žurno upućene policijske ophodnje koje su na zelenoj površini na adresi Jarunska bb pronašli krater, dok su u široj zoni pronašli dva padobrana, za koje smo također prethodno zaprimili dojave građana, priopćeno je jutros iz Ministarstva unutarnjih poslova.

Prema riječima očevidaca, na mjestu detonacije pronađeni su i ostaci objekta koji je pao iz zraka.

– Policijski službenici osigurali su užu i širu zonu mjesta događaja gdje se obavlja očevid, uz sudjelovanje svih nadležnih službi. Za sada policija nema dojava o ozlijeđenim osobama na području šire zone mjesta događaja. Oštećeno je nekoliko parkiranih vozila, javljaju iz MUP-a.

Iz policije javljaju da su na terenu policijski timovi specijalizirani za postupanje i reagiranje kod ovakve vrste događaja te u ovom trenutku nema razloga za uznemirenost građana.

– Medije pozivamo na odgovorno izvještavanje javnosti te iznošenje provjerenih informacija dobivenih od nadležnih službi, a kako bi spriječili širenje dezinformacija. Građane pozivamo da putem društvenih mreža ne dijele snimke/fotografije s mjesta događaja. Ukoliko se zateknete u zoni postupanja policije, molimo postupite prema uputama policijskih službenika. Policija će kontinuirano objavljivati informacije koje su činjenično potvrđene, navodi se u priopćenju MUP-a.

Cijelo područje oko kratera od noćas je ograđeno i zatvoreno, a prema informacijama koje je objavila N1 televizija, policija je zatvorila prilaz već kod Savskog mosta.

Na Savi i dalje otključan samo glavni ulaz u dvorište

U grupi Studentskog doma Stjepan Radić nižu se reakcije studenata. Oni, pak, upravi doma i Studentskog centra posebice zamjeraju činjenicu da su svi ulazi u dvorište doma, osim glavnog, i dalje zaključani u noćnim satima. To je mjera koja je bila uvedena u jeku epidemije, a koju su studenti i ranije ocjenjivali besmislenom.

– Ono kad bi prošao kroz drugi ulaz, ali je zaključan, pa moraš okolo na glavni i onda na tom glavnom pol minute nakon kaj si prošao padne avion… dobro da brzo hodam inače bi me uprava imala na duši, ako je imaju uopće, komentirala je jedna studentica.

Nema službene potvrde kakva je letjelica pala

Službene potvrde o tome kakav je objekt pao i uzrokovao krater – nema. Ipak, Tyler Rogoway, urednik portala The War Zone, tvrdi kako je riječ o izviđačkom dronu.

– Neki su rekli da se radi o avionu koji se srušio i da su u blizini viđeni padobrani, drugi su rekli da je riječ o projektilu. Nakon pomnog ispitivanja vizualnih dokaza, The War Zone čvrsto vjeruje da se zapravo radilo o izviđačkom dronu Tu-141 ‘Strizh’ koji se zacijelo pokvario i prešao preko cijele Mađarske ili dijelova susjednih zemalja te u Hrvatsku iz Ukrajine, piše Rogoway i dodaje da je Ukrajina posljednjih dana krenula puštati bespilotne letjelice iz sovjetskog doba, a da su oni jedini poznati operater tih dronova.

Činjenicu da je dron odletio tako daleko od kursa Rogoway ocijenjuje zbunjujućom i alarmantnom, ali naglašava i da to ne bi bio prvi gubitak Tu-141 u ratu, jer je prije nekoliko dana jedan pao i u Ukrajini.