Pretraga

Sveučilište će platiti 490 milijuna dolara studentima koje je seksualno zlostavljao liječnik još od 1970-ih

A- A+

Sveučilište Michigan u SAD-u platit će 490 milijuna dolara više od tisuću studenata koji su optužili liječnika, koji je radio s nogometašima i s drugim studentima, za seksualno zlostavljanje. Ova odluka donesena je nakon što je bivši student prije više od tri godine odlučio progovoriti o svom incidentu sa studentskim liječnikom koji se dogodio 1970-ih. To je potaknulo i brojne druge studente da prijave dotičnog liječnika koji ih je zlostavljao tijekom tjelesnog pregleda.

Foto: Pexels

Više od tisuću studenata prijavilo je liječnika koji je radio na Sveučilištu Michigan u SAD-u zbog seksualnog zlostavljanja, piše The New York Times. Sve je krenulo s jednim studentom koji je prije nešto više od tri godine odlučio progovoriti o svom slučaju s liječnikom koji se dogodio 1970-ih. Potaknuti njegovim činom, uslijedila je lavina optužbi na liječnika Roberta Andersona da ih je tijekom tjelesnih pregleda zlostavljao, prenosi The New York Times.

Studentica se požalila na bol u grlu, liječnik joj pregledavao zdjelicu

Ubrzo je krenula istraga u kojoj su istražitelji ustanovili da je Anderson u nekim slučajevima obavljao nepotrebne i neprikladne preglede, poput toga da je studentici koja se požalila na bol u grlu, na kraju radio pregled zdjelice. Sada će Sveučilište platiti ukupno 490 milijuna dolara odštete studentima.

– Sveučilište u Michiganu prihvatilo je financijsku i drugu odgovornost za štetu koju je Anderson nanio tolikom broju mladih ljudi koja se mogla izbjeći. Većina naših klijenata jako je voljela sveučilište i nisu željeli vidjeti trajnu štetu, već su željeli odgovornost. Sveučilište treba pohvaliti, a ne osuditi, rekao je Jamie White, odvjetnik mnogih Andersenovih žrtava za The New York Times.

Izdvojeni članak
razred, učionica, škola

COVID potvrde, skandal na maturi, seksualno nasilje: Donosimo obrazovni pregled 2021. godine

Anderson se povukao u mirovinu 2003. i preminuo pet godina kasnije bez da je ikada bio procesuiran

Inače, optuženi liječnik preminuo je 2008. godine bez da je ikada bio procesuiran za svoja djela. Istraga je sada pokazala kako se Anderson upuštao u seksualno nedolično ponašanje s pacijentima u bezbroj navrata. Istražitelji su si tada postavili pitanje – kako je moguće, da je uz toliki broj žrtava, nitko nije znao ili barem posumnjao da se nešto neobično događa?

– Trener je ignorirao kada sam mu ispričao da me liječnik zlostavljao, to je bilo 1969. godine, rekao je jedan od studenata tijekom istrage.

Anderson se povukao u mirovinu 2003. godine, a posljednjih godina su njegovi bivši pacijenti opisali zlostavljanja koja su se događala desetljećima, navodi The New York Times. Sveučilište Michigan pristalo je nadoknaditi štetu zlostavljanim studentima, no oni nisu prvi koji su tako postupili. Sveučilište Penn State je 2013. godine reklo da će platiti skoro 60 milijuna dolara više od dvadesetak žrtava Jerryja Sanduskyja, dugogodišnjeg pomoćnog nogometnog trenera.

Sveučilište Michigan State postiglo je 2018. nagodbu od 500 milijuna dolara za obeštećenje žrtvama liječnika Lawrencea G. Nassara, a Sveučilište Ohio State pristalo je platiti više od 46 milijuna dolara ljudima koji su rekli da ih je Richard H. Strauss, dugogodišnji timski liječnik, zlostavljao. Najveći iznos obećalo je Sveučilište Južne Kalifornije i to više od 1,1 milijardu dolara u vezi s nedoličnim ponašanjem ginekologa Georgea Tyndalla, piše The New York Times.

Izdvojeni članak
meetoo pokret transparent

Što je sa seksualnim predatorima na fakultetima? Nemamo pojma, institucije nam ne govore ništa

‘Studentima ova financijska nagodba neće pomoći da se pomire s time što im se dogodilo’

– Ne mislimo da će studentima ova financijska nagodba pomoći da se pomire s time što im se dogodilo, ali mislimo da im to daje do znanja da je Michigan prihvatio odgovornost i da je Michigan znao da su iznevjerili te sportaše i studente te im pokušavaju na taj način pomoći kroz ovaj proces, objasnili su odvjetnici za The New York Times.

Podsjetimo, ukupno je 44 djelatnika visokoškolskih ustanova u Hrvatskoj protiv kojih postoje većinom anonimne prijave za seksualno uznemiravanje ili diskriminaciju. Na zagrebačkom sveučilištu je u prvih šest mjeseci protekle godine došla 101 prijava protiv ukupno 73 osobe, otkriva Telegram. Također, kako smo već pisali, rektor zagrebačkog sveučilišta Damir Boras predložio je i počasnom titulom nagradio jednog prijavljenog profesora, iako je znao za prijavu. Doznalo se i da su neki profesori čak 13 godina nakon prijave za uznemiravanje i dalje čvrsto ustoličeni na svojim pozicijama.