Pretraga

Kako funkcioniraju studentski predstavnici? Evo jedan kaže da ga uopće ne pozivaju na sjednice

A- A+

Uoči izbora za studentske predstavnike na zagrebačkom sveučilištu donosimo priču s Kineziološkog fakulteta. Četvero članova Studentskog zbora s tog faksa osjeća se diskriminirano jer navodno nisu pozvani na sjednice na kojim se biraju studentski predstavnici u važnim tijelima fakulteta i Sveučilišta. Dekan i glavni studentski predstavnik oglušuju se na naše upite.

studenti

Foto: Pixabay

Uoči studentskih izbora, donosimo priču studentskog predstavnika s Kineziološkog fakulteta zagrebačkog sveučilišta.

Kaže da ne dobivaju pozive na sjednice

Razgovarali smo s Rafaelom Dubrovićem, studentom Kineziološkog fakulteta i članom aktualnog sastava Studentskog zbora na toj instituciji. Među studentskim predstavnicima, kojih je na tom faksu ukupno 14, on i još troje kolega, kaže, osjetili su se diskriminiranima. Iako su već u startu neistomišljenici sa svojim kolegama iz Zbora, budući da su prije dvije godine izabrani na opozicijskoj listi, punopravni su članovi tog temeljnog predstavničkog tijela studenata. No, tako se ne osjećaju, što uopće ne čudi s obzirom na okolnosti.

Kako nam kaže, on i još trojica članova – Matija Prpić, Josip Petrinec i Goran Brenko – nisu dobili pozive na bitne redovne sjednice Studentskog zbora. Na tim su se sjednicama, priča nam, među ostalim izabirali i studentski predstavnici u Fakultetskom vijeću Kineziološkog fakulteta, ali i sam predsjednik Studentskog zbora kao i predstavnik u zboru Sveučilišta. Fakultetsko vijeće je, pojasnimo, temeljno stručno tijelo koje upravlja fakultetom, a donosi brojne važne odluke koje se nerijetko tiču studiranja, studenata i studentskog standarda.

Više puta kontaktirao dekana

– To smatram nedopustivim, nelegitimnim i posljedično nelegalnim postupanjima koja su protivna svim demokratskim i propisanim standardima. Odluke koje se donose na sjednicama na koje nisu pozvani svi članovi Studentskog zbora ne bi trebale vrijediti. Studentski pravobranitelj Sveučilišta u Zagrebu obaviješten je o slučaju i tvrdi kako „bi se pravno mogla izvesti nevaljalost odluka donesenih na tim sjednicama“. Podsjećam i da je dekan po važećim propisima odgovoran za zakonito djelovanje Studentskog zbora, rekao nam je Dubrović.

Izdvojeni članak
mihovil mioković i kolinda grabar kitarović

Glavni predstavnik zagrebačkih studenata: Kažu da smo leglo HDZ-a, a samo nas je troje u stranci

Upravo je zbog toga nekoliko puta kontaktirao predsjednika Studentskog zbora Filipa Miloševića kao i dekana Kineziološkog fakulteta Tomislava Krističevića. No, kako nam kaže, nikad nije dobio odgovor.

– Četiri godine stvari pokušavam riješiti unutar Fakulteta bez obavještavanja javnosti, ali kada ne dobivate odgovore, a javnost ima pravo znati ove stvari, nemate drugog izbora nego zamoliti da se vaša priča podijeli, zaključio je.

Odgovorni ne odgovaraju

O njegovim smo navodima i problemima s kojima se zajedno s još trojicom studentskih predstavnika na KIF-u navodno susreo, za komentar pitali i predsjednika Studentskog zbora Filipa Miloševića i dekana KIF-a Tomislava Krističevića. Upit smo im poslali mailom prije dva dana te ih zamolili da nam jučer, do kraja radnog vremena, dostave odgovore. Taj je rok prošao, kao i gotovo cijeli današnji dan, no njihove odgovore još nismo dobili. Objavit ćemo ih na portalu kad i ako nam ih dostave.

Podsjetimo, sljedećeg se utorka i srijede, 23. i 24. ožujka, odvijaju izbori za studentske predstavnike u studentskim zborovima zagrebačkih fakulteta, ali i za Studentski zbor na sveučilišnoj razini.

Kako funkcioniraju studentski predstavnici? Evo jedan kaže da ga uopće ne pozivaju na sjednice
Share via
Copy link
Powered by Social Snap