Pretraga

Studentski zborovi podržali izjednačavanje stručnih i sveučilišnih studija

A- A+

Studentski zbor zagrebačkog sveučilišta i Hrvatski studentski zbor, dva najveća predstavnička tijela studenata u državi, podržali su prijedlog Ministarstva znanosti i obrazovanja kojim se kvalifikacije stečene na stručnim studijima stavljaju na istu razinu kao i one stečene na sveučilišnim studijima.

Foto: Unsplash; Vasily Koloda

Ministarstvo znanosti i obrazovanja nedavno je pustilo izmjene Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru u javno savjetovanje. Kvalifikacije stručnih i sveučilišnih studija, preddiplomskih i diplomskih, stavili su na iste razine s drugačijim podrazinama. Kvalifikacije stečene nakon završetka stručnog studija u novom Zakonu označava kratica st., a sveučilišne sv. Sad su to podržale i krovne studentske organizacije.

Prvi je podršku pružio Studentski zbor zagrebačkog sveučilišta koji je istaknuo kako podržava prijedlog Ministarstva, ocijenili su ga kvalitetnim te u skladu s Ustavom Republike Hrvatske. Nešto manje srdačna, no i dalje podrška stigla je i od njihovih kolega iz Hrvatskog studentskog zbora.

“Na sjednici je prihvaćen zaključak kako nacrt prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru, koji je u proceduri, je kompromisno rješenje koje u ovom trenutku imamo te isto prihvaćamo”, napisali su na društvenim mrežama.

Izdvojeni članak

Zakon o kvalifikacijama stručnih studija ipak neće doći na vrijeme: Savjetovanje će završiti tek u veljači

Iz Hrvatskoj studentskog zbora dodatno su istaknuli kako je potrebno osiguravati kvalitetu na svim vrstama studija.

“Apeliramo na nužnost uspostavljanja efikasnih sustava osiguranja kvalitete između predloženih razina kako bi se osiguralo stvarno ostvarivanje ishoda učenja te kvalitetno obrazovanje, pri različitim vrstama studija”, stoji u objavi Hrvatskog studentskog zbora.