Pretraga

Hrvatski studiji Grčevića na svojim stranicama nazvali dekanom, a ne bi smio biti ni privremeni dekan

‘Konferenciju su svečano otvorili dekan FHS-a prof. dr. sc. Mario Grčević…’. Titula dekana Hrvatskih studija pripala je Grčeviću u obavijesti na njihovoj stranici o konferenciji emocionalne inteligencije. Grčevića su nazvali dekanom iako je zapravo privremeni dekan koji odlukom Trgovačkog suda ni to ne bi smio biti i sve odluke mogle bi mu kad-tad biti poništene.

mario grčević hrvatski studiji (2)

Mario Grčević u obavijesti na stranicama Hrvatskih studija nazvan dekanom | foto: Hrvatski studiji, obrada: srednja.hr

‘Laskavu’ titulu dekana dobio je ovih dana privremeni dekan Hrvatskih studija Mario Grčević. Na internetskim stranicama Hrvatskih studija nedavno je objavljeno priopćenje o konferenciji emocionalne inteligencije koja se održala na toj instituciji, a Hrvatski studiji pišu da je konferenciju otvorio ‘dekan FHS-a prof. dr. sc. Mario Grčević’.

Ni Hrvatski studiji ni rektor Lakušić ne odgovaraju nam na pitanja

Podsjetimo, Trgovački sud u Zagrebu odbio je upisati Grčevića kao pravnog zastupnika te institucije jer prema Zakonu o visokom obrazovanju dekana može odabrati jedino fakultetsko vijeće, a ne sveučilišni Senat. Naime, u svibnju je Senat Sveučilišta u Zagrebu na prijedlog rektora Lakušića za dekana Hrvatskog studija imenovao Marija Grčevića sukladno novom Statutu Sveučilišta u Zagrebu koji, izgleda, nije usklađen s novim Zakonom o znanosti i visokom obrazovanju. Od Ministarstva znanosti i obrazovanja doznali smo da su o slučaju tražili očitovanje Senata koje nisu nikada dobili i da je moguć scenarij u kojem će sve odluke Grčevića od svibnja do sada biti poništene.

Budući da je odluka Trgovačkog suda nepravomoćna i Hrvatski studiji na nju mogu uložiti žalbu, u nekoliko navrata od Hrvatskih studija pokušali smo doznati hoće li se žaliti na rješenje suda i što će dalje napraviti. Odgovore na ta pitanja od Hrvatskih studija nismo dobili. Od Sveučilišta u Zagrebu i rektora Stjepana Lakušića isto smo u više navrata tražili komentar. Zanimalo nas je hoće li se mijenjati Statut Sveučilišta u Zagrebu ako nije usklađen sa Zakonom i što će napraviti po ovom pitanju. Odgovore nikada nismo dobili.

Izdvojeni članak
mario grčević crno-bijela fotografija, u pozadini ulaz u zgradu hrvatskih studija

Više nema odgađanja: Hrvatski studiji ovog mjeseca idu na ocjenjivanje, evo što to znači

Pitanje je kako će se trenutna situacija odraziti na reakreditaciju Hrvatskih studija

Zanimljivo je pak spomenuti da su Hrvatski studiji par dana kasnije u obavijesti o svečanom obilježavanju Dana Fakulteta Hrvatskih studija Grčeviću ipak napisali ispravnu titulu – ‘o. d. dekana’ (obnašatelj dužnosti dekana, op.a.). Podsjetimo, Grčević je za privremenog dekana odabran u svibnju na Senatu Sveučilišta u Zagrebu i na toj poziciji može biti najviše godinu dana. Grčević tri je puta došao na čelo Hrvatskih studija bez potvrde svojih fakultetskih kolega. Kao što smo pisali, ni 2016. ni 2017. ni 2023. godine Grčevića na Hrvatskim studijima nisu izabrali da bude njihov čelnik, a sada ga u obavijestima čak nazivaju dekanom.

U sudskom registru kao zastupnik Hrvatskih studija i dalje je Stjepan Ćosić. Naime, krajem 2022. na Hrvatskim studijima za pretendenticu za dekanicu izabrana je kontroverzna profesorica Vlatka Vukelić. No, točka o potvrdi njezinog izbora nikada nije došla na sjednicu Senata zagrebačkog sveučilišta. Onda je na Hrvatskim studijima istekao mandat privremenom dekanu Ćosiću pa se ponovno birao privremeni čelnik te institucije. Grčević, bivši pročelnik Hrvatskih studija i bliski suradnik bivšeg rektora Damira Borasa i prorektora Ante Čovića, koji je sudjelovao u tim izborima i izgubio, žalio se upravo rektoru da je proces bio pun nepravilnosti. Rektor Stjepan Lakušić je žalbu poslao Odboru za statutarna pitanja pa je taj odbor dao Grčeviću za pravo i srušio privremene izbore na temelju mišljenja Odbora za statutarna pitanja.

Na Hrvatskim studijima početkom listopada krenuo je postupak reakreditacije nakon što su je uspjeli odgoditi 2022. godine. Upravo je Grčević tražio da im se reakreditacija ponovno odgodi jer su u postupku donošenja internih pravnih akata. Ovog puta Agencija za znanost i visoko obrazovanje (AZVO) to je odbila i pitanje je kako će se trenutna situacija na Hrvatskim studijima odraziti na nalaze Akreditacijskog savjeta.


Pogledajte naš video o aferama koje u posljednje vrijeme potresaju akademsku zajednicu: