Pretraga

Hrvatski studiji najesen moraju proći ocjenjivanje: AZVO odbio odgoditi reakreditaciju

Fakultet hrvatskih studija od 16. do 20. listopada morat će proći postupak vanjskog ocjenjivanja. Iako je privremeni dekan Mario Grčević tražio ponovnu odgodu tog postupka, Agencija za znanost i visoko obrazovanje taj je zahtjev odbila. Kako nam ističu, njihov Akreditacijski savjet smatra da priprema internih pravnih akata, što je faks naveo, nije opravdan razlog za odgodu postupka reakreditacije.

mario grčević crno-bijela fotografija, u pozadini ulaz u zgradu hrvatskih studija

Mario Grčević, novi privremeni dekan Fakulteta hrvatskih studija
Foto: HRT screenshot | srednja.hr

Od 16. do 20. listopada Agencija za znanost i visoko obrazovanje provodit će postupak reakreditacije Fakulteta hrvatskih studija. To znači da će tim stručnjaka, pod okriljem posebnoga tijela, ocjenjivati taj faks u više segmenata kao što su studenti, kvaliteta nastave i znanost. Kada završe s tim postupkom, sastavit će detaljno izvješće, a na temelju utvrđenih činjenica donijeti odluku.

Hrvatski studiji dvaput tražili odgodu ocjenjivanja

Tri su opcije; ili će faks dobiti zeleno svjetlo za nastavak rada, ili zabranu upisa studenata, ili pak pismo očekivanja s popisom stvari na kojima, u zadanom roku, moraju ozbiljno poraditi. Postupak je to koji prolaze sva visoka učilišta u državi, no Fakultet hrvatskih studija pokušao ga je odgoditi, i to – dvaput. Prvi su put uspjeli, zbog čega se akreditacija i događa najesen ove, a ne prošle godine.

Drugi put, po dolasku na privremenu čelnu poziciju odgodu je pokušao isposlovati Mario Grčević. Agenciji u čijoj je nadležnosti ovaj postupak pokušao je objasniti, kako su nam nedavno potvrdili, da na Fakultetu trenutno pripremaju interne akte pa bi iz tog razloga valjalo odgoditi postupak vanjskog ocjenjivanja. No, AZVO, čini se, za to baš i nije imao sluha pa neće, drugi put zaredom, ovome faksu progledati kroz prste.

Izdvojeni članak
hrvatski studiji

Hrvatski studiji izbjegavaju ocjenjivanje: Nakon jedne odgode opet ‘žicaju’ AZVO da im progleda kroz prste

‘To nisu opravdani razlozi za odgodu postupka’

Kako su nam potvrdili iz Agencije za znanost i visoko obrazovanja, Fakultetu hrvatskih studija odbijena je ponovna odgoda reakreditacije. Odbijenicu je izglasao Akreditacijski savjet, kažu nam, i to na sjednici koja je održana prošli četvrtak, 6. srpnja.

Oko razloga odbijanja bili su dosta šturi, no direktni. Članovi toga tijela, kažu nam, smatraju kako ono što je naveo Fakultet hrvatskih studija ne predstavlja opravdani razlog za odgodu postupka. Čini se da će ovaj, inače u kuloarima poznat kao problematičan fakultet, morati do jeseni ‘popeglati’ sve i regularno ući u postupak ocjenjivanja.

Je li ih iznenadio ovakav odgovor Agencije i hoće li im ova odbijenica stvoriti neke dodatne probleme, ostaje za vidjeti. Sva smo ta pitanja poslali privremenome dekanu Grčeviću, a njegov ćemo odgovor na portalu srednja.hr objaviti ako i čim ga dobijemo.


TKO JE MARIO GRČEVIĆ?

Mario Grčević, privremeni dekan Fakulteta hrvatskih studija već je čelnik te ustanove, kao voditelj i pročelnik, bio u dva navrata. Sva je tri puta na čelnoj poziciji bio, zanimljivo, mimo volje svojih fakultetskih kolega koji ga ni jednom u ta tri navrata nisu demokratski izabrali, već je bio postavljen na višim instancama. Grčević je iz svoje pročelničke ere poznat po priopćenjima i demantijima, ali i činjenici da je branio notornog bivšeg rektora Damira Borasa kada je ovaj tužio studenta Hrvatskih studija zbog izjave koju je student dao u medijima.


 

Copy link
Powered by Social Snap