Pretraga

Humanitarni koncert za slijepu studenticu Filozofskog fakulteta u Splitu

A- A+

„Studenti za Ellu“ ime je koncerta koji Studentski zbor Filozofskog fakulteta u Splitu organizira kako bi pomogao Elli Barišić i njezinoj obitelji koja se nalazi u nezavidnim imovinskim prilikama.

Foto: Facebook event – Humanitarni koncert Studenti za Ellu

Prisjetite se samo koliko ste puta bili nezadovoljni božićnim poklonom jer niste dobili baš ono što ste priželjkivali. A zamislite sada da postoji i djevojka kojoj je kutija slatkiša za Božić predstavljala toliku sreću da ju je natjerala na suze.

Priča dvadeset jednogodišnje Elle Barišić gotovo je nevjerojatna. Od rođenja je slijepa. Živi s dva brata i nezaposlenom, samohranom majkom koja ne radi kako bi mogla pomagati Elli. Obitelj je u iznimno teškoj financijskoj situaciji. Unatoč svemu tome, Ella je s odličnim uspjehom završila osnovnu školu Mertojak i Drugu jezičnu gimnaziju u Splitu te ove godine upisala engleski i talijanski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Splitu. Njezin je najbolji prijatelj pri učenju pronto, elektronička bilježnica za slijepe njemačke proizvodnje.

Ella je u tek nekoliko mjeseci koje je provela na fakultetu mnogo što naučila i profesore i studente. U početku su svi bili pomalo nesigurni jer su joj s jedne strane željeli pomoći, no s druge su se strane bojali da bi pretjerana uslužnost Elli mogla stvoriti neugodu. Zato je vrlo brzo uslijedila prva akcija Studentskog zbora Filozofskog fakulteta u Splitu za Ellu. Bilo je to predavanje imena „Fakultet za sve“ na kojem su Damir Smajo, predsjednik Udruge slijepih i slabovidnih Split, te Ivan Bogdanović, voditelj Ureda za studente s invaliditetom pri Sveučilištu, govorili o sljepoći i slabovidnosti, o tome kako kolege najbolje mogu pomoći Elli i o onome što joj je najpotrebnije. Ipak, nakon članka koji je izašao u Slobodnoj Dalmaciji u prosincu, članovi Zbora odlučili su otići korak dalje.

Izbačeni iz stana pred Božić

Tekst je otkrio potresne detalje iz obiteljskog života Barišića. Bili su žrtve obiteljskog nasilja, više su se puta selili, Ellin najmlađi brat promijenio je nekoliko škola. Prije dvije godine izbačeni su iz stana jer nisu namakli dovoljno novca da plate stanarinu, a stanodavci im nisu htjeli produljiti rok. U trenutku kad je intervju objavljen, obitelj je stanovala u Podstrani, općini udaljenoj dvadesetak minuta vožnje od Splita kad na cestama nema gužvi. No, tik pred Božić, obitelj je bila prisiljena napustiti stan. Ellina majka, Žana Barišić, apelirala je na svoje sugrađane da im ukažu povjerenje i pruže krov nad glavom jer, tvrdi, gotovo je nemoguće naći stan kao nezaposlena samohrana majka troje djece. Još su 2011. godine predali zahtjev za socijalni stan, no do danas ga nisu dobili.

Napredak, ali samo nakratko

Ipak, početkom godine izgledalo je kao da sve ide nabolje. Obitelj Barišić dobila je gradski stan za koji im je Grad subvencionirao stanarinu u iznosu od 2 000 kuna. Ella je uspješno položila prve kolokvije. Pronašla je prijatelje među kolegama. No, onda novo iznenađenje – obitelj se mora preseliti i iz novog stana. U kontekstu svih ovih nedaća, Studentski zbor, uz pomoć Ellinih prijatelja, odlučio je organizirati humanitarni koncert. Prvi se odmah odazvao nesebični Jole, a nedugo zatim i grupa Dalmatino, koja će nastupiti netom nakon povratka iz Njemačke. Pratit će ih, a i sama nastupiti, Grupa 505, bend jednog od članova Studentskog zbora.

Humanitarni koncert Studenti za Ellu održat će se 14. ožujka 2018. u Klubu Zenta. Ulaznice se prodaju na Filozofskom fakultetu u Splitu na lokacijama Radovanova 13 i Teslina 12. Raspored prodaje za svaki dan bit će objavljen na Facebook stranici Studentskog zbora Filozofskog fakulteta u Splitu. Za sve dodatne informacije možete im se obratiti porukom.