Pretraga

Vlada donijela odluku o nastavi u školama i na fakultetima: ‘Potrebno je predvidjeti način rada’

A- A+

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici upravo je završena sjednica Vlade. Na njoj je izglasan Prijedlog odluke o načinu izvođenja nastave u osnovnim i srednjim školama kao i na visokim učilištima te obavljanju rada u ustanovama predškolskog odgoja i obrazovanja u uvjetima epidemije bolesti COVID-19. Riječ je o dokumentu koji obvezuje škole i visokoškolske ustanove na organizaciju nastave prema modelima koje je odredilo Ministarstvo.

premijer andrej plenković

Screenshot: Facebook, Nova TV

Na današnjoj sjednici članovi Vlade glasali su o Prijedlogu odluke o načinu izvođenja nastave u osnovnim i srednjim školama kao i na visokim učilištima te obavljanju rada u ustanovama predškolskog odgoja i obrazovanja u uvjetima epidemije bolesti COVID-19.

Riječ je o formalnosti – ovaj dokument zapravo obavezuje čelnike škola i visokih učilišta da postupaju u skladu s mjerama koje propisuje HZJZ, odnosno preporukama koje donosi Ministarstvo.

Odluka obavezuje škole da prate preporuke MZO-a

– Zbog pojave zarazne bolesti COVID-19, odnosno pandemije koja nažalost još uvijek traje, potrebno je predvidjeti način rada osnovnoškolskih, srednjoškolskih i visokoškolskih ustanova te rada ustanova predškolskog odgoja i obrazovanja u uvjetima pandemije, nažalost i za ovu akademsku i školsku godinu. Ministarstvo znanosti i obrazovanja izradilo je dokument ‘Model i preporuke za rad u uvjetima povezanim s COVID-19 u pedagoškoj godini 2021./22.’, a sukladno Uputama za sprječavanje i suzbijanje ove bolesti vezano uz rad predškolskih ustanova, osnovnih škola i srednjoškolskih ustanova u školskoj godini 2021./22. koje je donio HZJZ, rekao je na sjednici Vlade ministar Radovan Fuchs.

Dokument s detaljno opisanim modelima i preporukama za organizaciju nastave u školama, Ministarstvo je objavilo u utorak.

– Podsjećam da su u spomenutim uputama definirani nešto blaži epidemiološki uvjeti, odnosno, mjere u školama. Dozvoljeno je miješanje djece i učenika različitih skupina, odnosno razreda, dopuštena je stručna praksa i vježbe, održavanje roditeljskih sastanaka uživo, seljenje učenika iz jednog razreda u drugi, tu se u prvom redu podrazumijeva rad u kabinetima i informatičkim radionicama. Dopušteni su i treninzi djece, odnosno učenika iz različitih skupina u školskim dvoranama i još cijeli niz toga koji je preciziran u uputama. Slijedom navedenog, kako bi se osiguralo funkcioniranje obrazovnog sustava u uvjetima pandemije predlažemo Vladi da donese ovu odluku, rekao je Fuchs nakon čega je Vlada i izglasala odluku.

Odluka vrijedi i za fakultete, ali za njih još nema novih mjera

Podsjetimo, opširnije preporuke koje Fuchs spominje i dalje propisuju tri modela nastave za iduću godinu – model A (uživo u školi), model B (kombinacija online i nastave u školi), te model C (online nastava). Odluku o modelu donosit će lokalni stožeri, ovisno o epidemiološkoj situaciji na svom području. I dalje se preporučuje raspored prema kojem se nastava izvodi u blok-satima te se potiče organizacija odmora izvan učionica. Također, Škola na Trećem i prikazivat će se i u novoj nastavnoj godini. Više o organizaciji nastave u školama u 2021./22. pročitajte ovdje.

Iako odluka o izvođenju nastave koju je danas izglasala Vlada obavezuje i visoka učilišta na poštivanje propisanih protuepidemijskih mjera, te mjere za fakultete još uvijek nisu donesene.

– MZO još nije uputio visokim učilištima preporuke za početak nastave u novoj akademskoj godini. Upute HZJZ-a će biti poslane na vrijeme, prije početka nove akademske godine, rekli su nam kratko iz Ministarstva znanosti i obrazovanja uz napomenu da su za fakseve na snazi i dalje preporuke iz svibnja.

Iako nema mjera za fakultete, podsjetimo, ministar Fuchs ranije je ovog tjedna poslao dopis visokoškolskim ustanovama u kojem traži povratak na kontaktnu nastavu.

– Imajući u vidu pozitivne okolnosti koje sigurno donosi i mogućnost cijepljenja nastavnika i studenata, važno je u akademskoj godini 2021./2022. vratiti se na klasičan kontaktni oblik izvođenja visokoškolske nastave kakav je postojao i prije pandemije, piše Fuchs, a više o tome možete doznati ovdje.

Dopuna teksta 3. rujna 2021. u 10:22h

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je nove preporuke za nastavu u 2021./2022. akademskoj godini, a možete ih pročitati ovdje.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [285.49 KB]