Pretraga

CARNET o pripremama za početak nastave: Radimo na tome da online nastava bude što kvalitetnija

A- A+

Ususret početku nove školske godine kontaktirali smo Hrvatsku akademsku i istraživačku mrežu CARNET, ne bili provjerili kako se pripremaju za slučaj online nastave. Ističu da je moguće i da se nastava odvija putem videokonferencija u realnom vremenu, no napominju kako je teško izvedivo da nastavnik istovremeno predaje i u razredu i učenicima koji su doma.

Screenshot: Facebook; CARNet.hr

– CARNET kontinuirano i intenzivno radi na tehničkim poboljšanjima kako bi online nastava bila što kvalitetnija te se razmatraju sve opcije kako bi se početak školske godine spremno dočekao, kažu iz Hrvatske akademske i istraživačke mreže.

Ususret početku nove školske godine, poslali smo CARNET-u nekoliko pitanja o njihovim pripremama za online (i/ili kombiniranu), a najviše nas je zanimalo mogu li organizirati da se nastava izvodi putem videokonferencija u realnom vremenu.

Već uhodana metoda

Iz CARNET-a ističu da su i dosad, prije situacije izazvane pandemijom virusa COVID-19, svojim korisnicima pružali mogućnost uspostavljanja videokonferencijske veze između dvije ili više lokacija uključenih u CARNET videokonferencijski sustav i osigurali različite alate za provođenje videokonferencijske nastave ako se nastavnik ili škola odluče koristiti tu mogućnost.

Izdvojeni članak

Pitali smo CARNET hakiraju li učenici e-Dnevnike: Počiniteljima prijeti zatvor do osam godina

– Model udaljenog učenja korištenjem videokonferencijskog sustava već se uvelike koristi unutar CARNET videokonferencijske mreže za potrebe osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja te međudržavnu kolaboraciju škola kroz razne međunarodne projekte, a i za potrebe visokoškolskih ustanova za provođenje udaljene nastave, ističu iz CARNET-a.

Navode kako je primjer toga već niz godina održavani ‘Sat povijesti iz Vukovara’ u kojemu učenici osmog razreda istovremeno prate nastavu u više od 20 osnovnih škola iz više hrvatskih gradova.

– CARNET od samih početaka podržava i događanje e-Medica, koje se održava već 13 godina, i pruža podršku u obliku prijenosa uživo cijele konferencije, navode.

‘Nastavnici ne mogu istovremeno biti u razredu i online’

Ipak, priznaju kako je s kombiniranom nastavom ponešto drukčije.

– Međutim, provođenje nastave na daljinu u realnom vremenu je teško izvedivo ako je dio učenika istog razrednog odjeljenja u učionici, dio učenika kod kuće, a da nastavu istovremeno drži nastavnik iz učionice s obzirom na to da većina škola u Hrvatskoj još nije adekvatno opremljena za takav oblik nastave, pojašnjavaju.

Ističu kako kvaliteta prijenosa nastave uživo koja se odvija u učionici ovisi o opremi koja se koristi za snimanje i o kvaliteti mrežne povezanosti na internet. Objašnjavaju i kako minimalni zahtjevi za kvalitetom mrežne povezanosti na internet svih sudionika nastave na daljinu ovise o platformi koja se odabere za provođenje nastave na daljinu.

– CARNET će svakako pripremiti kratke preporuke i edukacije za nastavnike koji žele imati i takav oblik nastave, a sve u skladu s uputama epidemiologa i Povjerenstva koje je Ministarstvo znanosti i obrazovanja oformilo, zaključuju.

Copy link
Powered by Social Snap