Pretraga

Imamo 15 novih dekanica i dekana na fakultetima naših najvećih sveučilišta: Evo tko su oni

A- A+

U ponedjeljak će novih 15 dekanica i dekana stupiti na dužnost na fakultetima naša najveća četiri sveučilišta u Zagrebu, Splitu i Rijeci. Kontaktirali smo i Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, no oni nisu odgovorili na naš upit.

dvorana, faks, predavanje

Ilustracija: Unsplash

U ponedjeljak 3. listopada kreće nova akademska godina, a mi smo saznali tko su nove dekanice i dekani na faksevima četiri velika sveučilišta – u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku.

Sveučilište u Zagrebu

Na čelo fakulteta zagrebačkog sveučilište u novoj će akademskoj godini doći čak desetero novih dekanica i dekana. Sanja Sever Mališ, s dosadašnje prodekanske dolazi na dekansku poziciju najvećeg faksa u državi, Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Izvanredna je profesorica na Katedri za računovodstvo, a diplomirala je, magistrirala i doktorirala na zagrebačkoj Ekonomiji. Po završetku studija zaposlila se u Privrednoj banci Zagreb na poslovima računovodstvene kontrole i analize, a na faks dolazi 2005. te se zadržava sve do danas.

Vedran Bilas novi je dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva. Redoviti je profesor u trajnom zvanju pri Zavodu za elektroničke sustave i obradbu informacija na FER-u. Njegov nastavni, istraživački, inovacijski i profesionalni rad je u području elektroničkih sustava, umreženih senzora i tehnološkog poduzetništva, a istraživač je i Znanstvenog centra izvrsnosti za znanost o podatcima i kooperativne sustave.

Fakultet filozofije i religijskih znanosti odlučio je da će Ivan Šestak, redoviti profesor filozofskih kolegija, biti njihov novi dekan. Doktorirao je 1996. na Sveučilištu u Innsbrucku. Član je Europskog društva isusovačkih filozofa, a bio je voditelj nekoliko znanstvenih projekata pri zagrebačkom sveučilištu u posljednjih deset godina.

Marko Šoštarić s prodekanske je funkcije došao na dekansku i to na Fakultetu prometnih znanosti, gdje inače radi kao izvanredni profesor pri Zavodu za prometno planiranje. Istraživački se bavi planiranjem i projektiranjem u cestovnom prometu. Diplomirao je, magistrirao i doktorirao na fakultetu čiji će sada biti dekan, a pri kraju diplomskog studija radio je u privatnoj tvrtki Peek Traffic. Nakon toga zaposlio se na Institutu prometa i veza pa je 2010. prešao na Fakultet prometnih znanosti. Kao voditelj, istraživač, autor ili suradnik sudjelovao je u preko 200 znanstvenoistraživačkih, razvojnih i stručnih projekata.

Izdvojeni članak

Novi zagrebački rektor ne dolazi samo na tu poziciju: Postao je i predsjednik Rektorskog zbora

Na čelno mjesto Fakulteta strojarstva i brodogradnje dolazi Zdenko Tonković. Redoviti je profesor i voditelj katedre za mehaniku i čvrstoću. Sve je diplome stekao na zagrebačkom sveučilištu. Doktorirao je u području numeričke mehanike, a za vrijeme izrade disertacije četiri je mjeseca proveo usavršavajući se na Institutu za statiku i dinamiku Sveučilišta Ruhr u Bochumu. Dobitnik je Državne nagrade za znanost za 2008. godinu i član je Akademije tehničkih znanosti Hrvatske.

Fakultet šumarstva i drvne tehnologije u novoj će akademskoj godini voditi dekan Josip Margaletić. I on je diplomirao, magistrirao i doktorirao na faksu čiji će sada biti čelnik. Redoviti je profesor u trajnom zvanju, a drži kolegije o zaštiti šuma, primijenjenoj zoologiji te zoologiji u šumarstvu. Na faksu je od 1994., a godinu prije radio je u tvrtki Exportdrvo. Voditelj je i suradnik na preko dvadeset nacionalnih te suradnik na dva međunarodna projekta, a istraživački interesi su mu zaštita šuma i zoologija.

Nakon što je bivši dekan izabran za novog zagrebačkog rektora, na čelo Građevinskog fakulteta dolazi Domagoj Damjanović. Redoviti je profesor na Zavodu za tehničku mehaniku, a nositelj je nekoliko kolegija o ispitivanju konstrukcija te teoriji elastičnosti i plastičnosti.

Klaudio Pap po treći će put postati dekan Grafičkog fakulteta. Redovni je profesor na Katedri za tiskarski slog i računala. Ima doktorat FER-a, odnosno nekadašnjeg Elektrotehničkog fakulteta, a u radu se bavi istraživanjem, razvojem i primjenom računala. Područja kojima se specifično bavi su računarska grafika, procesiranje slike i teksta, modeliranje i simuliranje, digitalni tisak, web tehnologije i grafički programski jezici. Aktivno je sudjelovao na osam istraživačkih projekata, od kojih je tri voditelj.

S funkcije savjetnika dekana na samu dekansku funkciju dolazi Mario Baić s Kineziološkog fakulteta. Redoviti je profesor na Zavodu za kineziologiju sporta, a na svim razinama studija drži čitav niz kolegija, pretežito o hrvanju i biljaru. Radio je kao profesor tjelesne i zdravstvene kulture, zatim profesionalni trener hrvanja u Hrvačkom klubu Metalac, a onda dolazi na faks čiji će uskoro biti dekan. Sudjelovao je na nizu istraživačkih projekata, od fakultetskih do nacionalnih. Dopredsjednik je Međunarodne znanstvene asocijacije Sport Kinetics.

Marko Samardžija novi je dekan Veterinarskog fakulteta. Redoviti je profesor u trajnom zvanju na Klinici za porodništvo i reprodukciju, gdje je do sada obnašao dužnost predstojnika. Diplomirao je, magistrirao i doktorirao na zagrebačkoj Veterini, a fakultet će voditi naredne tri godine, koliko tamo traje jedan dekanski mandat.

Sveučilište u Splitu

Kako su nam rekli sa splitskog sveučilišta, s početkom nove akademske godine 2022./2023. nema promjena dekanica i dekana na čelu fakulteta i akademija. Isto tako, nema promjena ni pročelnika i pročelnika na čelnim funkcijama sveučilišnih odjela.

Jedina iznimka je Katolički bogoslovni fakulteta na kojemu je za imenovanje novog čelnika, kako su nam priopćili iz rektorata, u postupku dobivanje privole Nihil Obstat vatikanske Kongregacije za katolički odgoj, u skladu s, ističu, uobičajenom procedurom propisanom Statutom tog fakulteta.

Sveučilište u Rijeci

Četiri fakulteta i jedna akademija riječkog sveučilišta od ponedjeljka, početkom nove akademske godine dobivaju nove dekanice i dekane. Lado Kranjčević s mjesta predstojnika Zavoda za mehaniku fluida i računarsko inženjerstvo postaje dekan Tehničkog fakulteta. Inače je redoviti profesor u Laboratoriju za računalno inženjerstvo. Usavršavao se na Institutu za proučavanje vode pri Sveučilištu saveznih vojnih snaga u Münchenu. Znanstveno se bavi numeričkim modeliranjem, mehanikom fluida, programiranjem, paralelnim računanjem, superračunanjem te numeričkim modelima u ekologiji. Sudjelovao je na nizu znanstvenik projekata, i kao voditelj i kao suradnik.

Ana Perić Hadžić nova je čelnica Pomorskog fakulteta. Profesorica je i, do sada bila, predstojnica Zavoda za logistiku i menadžment u pomorstvu i prometu. Na faksu radi gotovo dvadeset godina, a doktorirala je na riječkom Ekonomskom fakultetu. Predaje kolegije iz osnova ekonomije, financijskog menadžmenta, istraživačke metodologe, ekonomije za menadžere te ekonomike javno-privatnog partnerstva. Kao suradnik je radila na nekoliko međunarodnih i nacionalnih projekata, a sudjelovala je i u izradi studija gospodarske opravdanosti u postupku davanja koncesija na pomorskom dobru.

Učiteljski fakultet vodit će u novoj akademskoj godini Darko Lončarić, izvanredni profesor na Katedri za obrazovne znanosti i doktor znanosti u području psihologije. Drži čitav niz kolegija o učenju, primijenjenoj statistici, ali i opće metodološke predmete. U jednom je mandatu bio prodekan za znanost na istom fakultetu čiji će sada biti dekan, a autor je i brojnih znanstvenih i stručnih radova.

Saša Drezgić novi je dekan Ekonomskog fakulteta. Njihov je dugogodišnji profesor koji je izdao značajan broj znanstvenih i stručnih publikacija, sudjelovao na međunarodnim konferencijama, a pritom i organizirao Economics of Digital Transformation. Urednik je zbornika radova Fakulteta te voditelj poslijediplomskog specijalističkog studija Menadžment u javnom sektoru. Kako ističu s riječke Ekonomije, novoizabrani je dekan dugi niz godina vodio Centar za lokalni Ekonomski razvoj (CLER) pri istom fakultetu, prvu tvrtku osnovanu od strane jedne akademske institucije u državi.

Akademiju primijenjenih umjetnosti kao novi će dekan od ponedjeljka predstavljati Hrvoje Urumović. Izvanredni je profesor koji djeluje u području likovnih umjetnosti, pretežito kiparstvu, a bavi se svim oblicima oblikovanja u prostoru. Jedan je od boljih kipara portretista danas, a magisterij umjetnosti stekao je nakon završenog poslijediplomskog studija pri Akademiji za likovnu umjetnost i oblikovanje u Ljubljani. Na preddiplomskom studiju primijenjene umjetnosti predaje kolegije iz kiparstva.

Izdvojeni članak
Fakultet hrvatskih studija, hrvatski studiji

Na Hrvatskim studijima opet cirkus, posvađali se oko izbora za dekana: ‘Daj ti drekavac šuti’

Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

Kao i sva druga, Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku kontaktirali smo još prošli tjedan s upitom o tome koji novi dekani stupaju na dužnost njihovih fakulteta. Kako nismo dobili odgovor, početkom tjedna telefonski smo ih pokušali dobiti.

Osobu koja nam se javila pitali smo što je s našim upitom, na što smo dobili odgovor da će provjeriti i javiti nam se povratno. Ni pisanim ni telefonskim putem nismo dobili odgovor pa ovaj tekst objavljujemo bez podataka o dekanicama i dekanima na jednom od naša najveća četiri sveučilišta.