Pretraga

[Intervju] Predsjednik riječkog Studentskog zbora: ‘Zbog izbora rektora, na Zbor se vrši pritisak’

A- A+

Nakon što je sredinom siječnja objavljen članak u Novom listu kako se u odluci Senata za izbor novog rektora na riječkom Sveučilištu krije veliki prostor akademskoj korupciji, članovima Studentskog zbora bilo je jasno da time započinje njihova borba, odnosno pokušaj diskreditiranja studentskog predstavništva u medijima. Krajem mjeseca, situacija se dodatno zaoštrila pa su iz Zbora posumnjali na činjenicu kako u mediju radi netko vrlo dobro povezan sa svim informacijama unutar Sveučilišta. 

Foto: Privatne fotografije

Kako nam je kazao predsjednik Studentskog zbora u Rijeci, Kruno Topolski medijski napad na Zbor vrlo je dobro isplaniran, a tome u prilog ide i posljednji, svjesno odigrani potez Zbora oko narudžbenice za nadzornu kameru njihovog prostora kojime su potvrdili ranije spomenute sumnje da je očigledno kako netko radi protiv njih. Topolski smatra kako se na Zbor vrši pritisak zbog izbora novog rektora, no i dalje im nije jasno zašto se o Zboru izvještava isključivo u negativnom kontekstu. U intervjuu koji smo napravili s predsjednikom Zbora, dobili smo uvid u cjelokupnu situaciju na novonastale događaje unutar riječkog Sveučilišta. 

Izdvojeni članak

Na riječkom Sveučilištu izabrani novi predsjednik Studentskog zbora

Možete li nam komentirati što se konkretno dogodilo u slučaju Novi list i narudžbenice za navodnu kameru?

Sve je počelo objavom članka u tiskanom izdanju Novog lista 20. siječnja 2017. godine, na 16. i 17. stranici naziva „U odluci Senata za izbor novog rektora Sveučilišta u Rijeci krije se veliki prostor za – akademsku korupciju“. U navedenom članku u kojem je jedan od dekana naveo sljedeće: „[…]što se studentskih glasova tiče svugdje u Europi studenti imaju određeno pravo glasa, ali na integriranim sveučilištima to je u manjem obimu nego što je naš slučaj“.
Već tada moglo se naslutiti da je počela borba, odnosno pokušaji diskreditiranja studentskog predstavništva. Nakon toga uslijedili su članci naziva „ O novom Rektoru odlučivat će i studenti koji su u Senat izabrani na dvojben način“ objavljen 24. siječnja 2017. godine; „Studentski predstavnik mora biti izabran na studentskim izborima“ objavljen 27. siječnja te današnji članak naziva „ Studentski zbor želi video-nadzor u zgradi koja je već pod video nadzorom“. 

Govoreći konkretno o zadnjem članku i cijeloj situaciji, dogodilo se to da smo u prethodnim člancima mogli vidjeti da se osim neistinitih podataka govori o činjenicama koje su poznate samo službama Sveučilišta u Rijeci. Tako primjerice članak objavljen 24. siječnja govorilo se o tome da je na natječaj za rektora prijavljeno 6 kandidata. Osobno kao predsjednik SZSuR-a bio sam član Povjerenstva za prikupljanje kandidatura i nisam sve do sastanka bio upoznat koliko je kandidatura je pristiglo na natječaj, a članak je objavljen jutro prije nego se Povjerenstvo uopće sastalo.

Sve to otvorilo je sumnju da je zapravo cijeli ovaj medijski napad dobro isplaniran i da se radi o nekome vrlo utjecajnom, a tko je snažno povezan s nekime od kandidata za rektora i novinarkom Novog lista. Tako smo odlučili provjeriti naše sumnje i objavili smo na internom SharePoint portalu Zahtjevnicu za nabavu roba/stvari/usluga u ovom slučaju nadzorne kamere, koju smo, samo da napomenem, kasnije i poništili. Zanimljivo je da je pristup portalu dopušten samo određenim službama na Sveučilištu. Na upit novinarki kako je došla do informacije odgovorila mi je da joj je ta informacija došla od više izvora sa Sveučilišta koje nije htjela navoditi.

Jeste li zaista narudžbenicu napravili iz kako piše na stranicama SZUR-a, ‘šale’?

Nadovezao bi se s komentarom iz prethodnog pitanja. Narudžbenica nije napravljena iz šale, već s ciljem da provjerimo dolaze li informacije interno od nekoga iz službi na Sveučilištu. Upravo to smo i potvrdili, a također smo i objavili na koji način je novinarka komunicirala sa mnom i koji je bio moj komentar na pitanje koje mi je postavila. Nažalost u članku objavljenom danas moj komentar na njeno pitanje je manipulativno interpretirala u drugačijem kontekstu. Cijeli razgovor možete pročitati na našim službenim internetskim stranicama.

Izdvojeni članak

Riječko Sveučilište danas predstavlja kandidate za rektora: Donosimo vam programe

Koji je razlog predbacivanja kako u Senatu već godinama sjede isti ljudi?

Kao što je nekoliko puta potvrđeno, zakonski apsolutno ništa nije sporno, a što je kasnije i Hrvatski studentski zbor potvrdio u svojoj podršci. Napomenuo bih da zasigurno studentski predstavnici o kojima se govori ne odgovaraju određenim interesnim skupinama, jer su zbog svog iskustva vrlo dobro upoznati s načinom funkcioniranja sveučilišta i njegovih tijela, potrebnim procedurama, ali i djelovanjem i radom većine kandidata za rektora. Jedino pitanje koje se postavlja je upravo kome ti predstavnici ne odgovaraju? Od početka mandata nove Skupštine Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci bilo je očito da su se neki studenti očigledno kandidirali na studentskim izborima samo kako bi dobili mjesto u Senatu. Međutim, studentski predstavnici u Senatu kao najvišem tijelu jednog sveučilišta izabrani su u skladu s njihovim dosadašnjim iskustvom, znanjem i kompetencijama. Kandidatkinja koja je izabrana od strane legitimno izabranih studentskih predstavnika u Skupštini Studentskog zbora izabrana je kao predstavnica studenata poslijediplomskih studija, a kandidat o kojem se u Novom listu govori da ju je pobijedio na izborima izglasan je da joj bude zamjenik. Navedeni kandidat nije niti mogao biti predstavnik u Senatu jer je već moj zamjenik s istog fakulteta, odnosno tehničkog područja, bio izglasan kao predstavnik tog područja, a u Statutu Sveučilišta u Rijeci propisano je da članovi ne smiju biti iz istog znanstvenog područja. 

Također, kandidat koji je bio predložen kao zamjenik kolegici je jedan dan prije sjednice Senata u 20:00 sati navečer podnio ostavku na mjesto člana zamjenika iz kako je naveo „osobnih razloga“. Nedugo nakon što kandidat nije izabran sazvan je Kolegij tajnika na čelu kojega je glavna tajnica Sveučilišta u Rijeci. Navedeni kolegij donio je određene zaključke, a o kojima Studentski zbor Sveučilišta u Rijeci nije bio obaviješten kao niti o samom održavanju sastanka. Zaključke kolegija tajnika prvi puta čuo sam na Senatu na kojem je i izglasano Povjerenstvo za izradu postupovnih pravila za izradu studentskih predstavnika u Studentske zborove. Također, napomenuo bih da su određene konstrukcije riječi koje je iznosila glavna tajnica Sveučilišta u Rijeci bile istovjetne onima iznesenim u medijskim člancima i među određenim studentskim predstavnicima u Skupštini SZSuR-a. No, osim samih postupovnih pravila za studentske izbore Povjerenstvo je donijelo mišljenje da se u našem Statutu trebaju promijeniti i određeni članci, a od kojih jedan glasi „Studentski zbor Sveučilišta izabire među svojim članovima predstavnike u Senat Sveučilišta, a studentski zbor sastavnice izabire među svojim članovima predstavnike u vijeće sastavnice.“
Tada je bilo vidljivo da se pokušavaju diskreditirati određeni predstavnici izabrani od strane Skupštine SZSuR-a, a pokušavaju „namjestiti“ podobniji kandidati u ovom trenutku.

Napomenuo bih da smo zatražili mišljenje neovisnog odvjetnika koji nam je potvrdio da studenti izabrani u neko od tijela Sveučilišta ne moraju biti izabrani na studentskim izborima već da Skupština SZSuR-a koja je legitimno izabrana na studentskim izborima bira svoje studentske predstavnike u sva ostala tijela na Sveučilištu. To je također naveo i Hrvatski studentski zbor u svojoj podršci kada je naveo „…Nakon detaljne analize postupanja Studentskog zbora Sveučilišta Rijeka i usporedbe postupanja s uobičajenom praksom, Hrvatski studentski zbor izražava punu podršku kolegama iz Rijeke, s obzirom na to da u provedenom postupku nije bilo nikakvih nepravilnosti.“

Mislite li da se na Zbor vrši svojevrsni pritisak i zašto?

Kao što je vidljivo iz prethodnih odgovora, ali i dosadašnjih natpisa, očigledno je da se na Studentski zbor vrši pritisak. Siguran sam da je to zbog trenutnog izbora za rektora jer su svi ovi napadi bili usmjereni na studentske predstavnike u Senatu, a također se nastoji diskreditirati rad svih studentskih predstavnika u Skupštini SZSuR-a. Svi ovi napadi pažljivo su osmišljeni izvještavajući širu javnost o neistinitim činjenicama i napadima na određene osobe. Možemo također reći da se napadi događaju i unutar Skupštine Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci. 

Zanimljivo je reći da ti isti članovi Skupštine koji govore o nelegitimnosti studentskih predstavnika u Senatu uopće nisu zainteresirani za ostale aktivnosti koje provodi SZSuR- a koje su vidljive u našem planu i programu koje smo ove godine izradili u suradnji sa GONG-om. Tako se primjerice uopće nisu zainteresirali za rad na povećanju studentskih stipendija, kvalitetu nastave i ostalih iznimno bitnim pitanjima zbog čega smo naravno i izabrani na studentskim izborima. Na jednoj od sjednica Skupštine SZSuR-a navedeni studentski predstavnici neovlašteno su snimali sjednicu i razgovore poslije sjednice što pokazuje ozbiljnost situacije i koliko smo praktički pod nadzorom. Isto tako može se vidjeti i da neki od kandidata za trenutnog rektora u svom programu navode „[…]pa čak i zastupljenost studenata u senatu, fakultetskim vijećima i drugim tijelima (s mogućnošću presudnog utjecaja na izbor čelnika institucija), doveli su ponegdje do najnegativnijih oblika političkog populizma.”

Izdvojeni članak

Studentski zbor u Rijeci negoduje: Studenti s nižim dohotkom smješteni u skuplje domove

Kako komentirate kandidate za rektora Sveučilišta i postoji li netko tko je favorit Zbora?

Kako su kandidature objavljene tek u petak 27. siječnja teško je govoriti o favoritu SZSuR-a. No, zasigurno smo upoznati s radom većine kandidata, njihovim dosadašnjim djelovanjem i zagovaranjem za dobrobit studenata na Sveučilištu u Rijeci što nam je kao studentskim predstavnicima i najbitnije. Kako bi se dodatno upoznali sa svim kandidatima, njihovim planovima i programima, Studentski zbor Sveučilišta u Rijeci 10. veljače organizira panel raspravu koju će voditi dr.sc. Nikola Baketa, stručni suradnik Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu. Panel rasprava upravo će nam poslužiti da detaljnije upoznamo koliko su studenti i određena studentska pitanja u fokusu kandidata za rektora, a zatim će naši predstavnici glasati za onog kandidata koji pokaže da je najspremniji poboljšati položaj studenata, ali i cijelog Sveučilišta u Rijeci.

Sinoć je održana izvanredna sjednica Skupštine Studentskog zbora. Možete li nam izdvojiti o čemu se raspravljalo na sjednici? Je li bilo govora oko cjelokupne situacije sa spomenutim medijem?

Kako je ovogodišnji Natječaj za financiranje studentskih programa u 2017. godini otvoren do 31. siječnja raspravljali smo i izglasali odluku o produžetku istoimenog Natječaja kojim dodjeljujemo 650,000.00 kuna za studentske projekte. Također smo se kratko osvrnuli na neistine činjenice koje se iznose u Novom listu i napadima na Studentski zbor Sveučilišta u Rijeci.