Pretraga

Ispiti za studente ipak uživo: Informacije dobivamo prekasno, smještaj ne možemo naći u jednom danu

A- A+

Nakon akademske godine koju je mnogima obilježila online nastava, bliži se i vrijeme ispita. Polovicom lipnja većini studenata završava nastava i počinju ljetni ispitni rok, za koji je većina pretpostavljala da će se održavati online, kao i nastava. No, čini se kako to ipak neće biti slučaj.

Foto: srednja.hr

I prije nego što su izdane nove preporuke, neki fakulteti odlučili su provoditi sve ispite uživo, ili barem dobru većinu. Nakon toga su izašle i službene preporuke HZJZ-a, u kojima stoji da je moguće ispite održavati uživo. Mnogima je to ispao veliki šok zato što nisu očekivali takvu obavijest dva tjedna prije početka ispita.

Online nastava je mnogima zasmetala i rijetko tko se uspio prilagoditi novom režimu. Naravno, posebno je teško bilo onima kojima se kvaliteta nastave ozbiljno srozala. Nažalost, bilo je profesora koji nastavu nisu uopće održavali, ili su nešto povremeno obavili, tek toliko, reda radi. I sada postoji mogućnost da će se ispiti iz tih predmeta pisati uživo.

Iako bi nastava uživo i online trebala biti jednaka, kao što bi i ispiti uživo i online trebali biti iste težine, vrlo često to nije slučaj. Ne govorimo ovdje o čestom varanju na online ispitima, već o tome da su online ispiti često prilagođeni online nastavi – manje zahtjevni. Hoće li profesori imati toliko razumijevanja i u dvoranama? Tražili smo mišljenje nekolicine studenata.

Izdvojeni članak

Studenti se vraćaju u predavaonice: Donesene nove preporuke HZJZ-a

– Mislim da su te preporuke trebali ili prije odrediti ili pustiti ovu godinu da završi kako je i počela. Naš fakultet je već najavio da će se iz predmeta iz kojih je moguće ispiti održati online, ali možda se i to promjeni. Naravno da sve ovisi i o profesoru, iako nam je za sada jedan profesor potvrdio pisanje ispita uživo radi, lakšeg pristupa usmenom ispitu zato što nas je mnogo koji nismo iz Zagreba i trenutno smo kod kuće. Po meni je pisati uživo i online skoro pa isto zato što smo u prvom semestru na ispitima koje smo pisali online imali također nadzor kao i na nekim ispitima koje smo imali uživo. Ali, sve to opet ovisi od studenta do studenta, meni je osobno online bilo bolje jer sam bila pod manjim stresom. Sada je definitivno prekrasno i mislim da nepotrebno jer smo svi ušli u taj “đir” online nastave, rekla nam je Veronika (19) s Geodetskog fakulteta.

Što sa smještajem?

Sličnog razmišljanja je i naša sljedeća sugovornica, koja nam je ispričala također kako je u zimskom predavanju imala već sličnu neugodnu situaciju: iako su za većinu predmeta mogli birati hoće li ga polagati online ili uživo, jedan ispit se morao pisati uživo. Zbog toga je morala doći u Zadar, organizirati si i platiti smještaj. Čini se da bi se ta situacija mogla ponoviti.

– Pojedini profesori se nisu ni javljali odnosno nisu održavali predavanja, drugi su održavali predavanja tek toliko da to odrade. Sada upravo takvi očekuju da naučimo svu literaturu koju nisu ispredavali, razumijemo i pojavimo se na ispitu. Nadalje, preporuku za pisanje ispita uživo smatram potpuno apsurdnom. Na mojem Sveučilištu pojedini profesori govore da će ispiti biti online, dok neki tvrdi da će biti uživo.  Nije problem u tome hoće li  ispiti biti uživo ili online, već problem leži u tome što takve informacije dobivamo prekrasno. Većina studenata pa tako i ja mora putovati na svoje Sveučilište i pronaći adekvatan smještaj što se ne može realizirati u jednom danu. Isto tako, profesore koji govore da smo mogli uštedjeti nešto tijekom online nastave i platiti si hotele podsjećam da su pojedini morali plaćati stanarinu iako ne borave u iznajmljenim stanovima ili kućama, naglasila je Marija (19) sa Sveučilišta u Zadru.

Problem sa smještajem je objektivan problem – je li u redu očekivati od studenata da se pojave na ispitima, uz obavijest od tek nekoliko tjedana? Mjesecima se činilo da nema šanse da će se išta više odvijati uživo do kraja ove akademske godine, pa su mnogi otkazali svoje smještaje. Što sada?

Osim toga, još veći problem je to što se online nastava nije dobro organizirala. No, nećemo biti tako crni i govoriti da je sve loše – naša sugovornica s Geodetskog fakulteta ima samo riječi hvale za svoje profesore.

Ipak ima i lijepih priča

– Online nastava je kod nas bila dobro organizirana. Profesori su redovito održavali sate, davali obavijesti u slučaju bilo kakvih promjena te smo mi u svakom trenutku znali što imamo, koliko dugo i na koji način. Online nastava je općenito svima stresna, međutim čini mi se da kod nas baš to nije bio slučaj. Svi profesori su se potrudili maksimalno, predavanja su dosta detaljno bila objašnjena i napisana, a neki profesori su nam čak i snimali videozapis predavanja ili nam dodatno ustupili videozapise. Naravno da je “normalna” nastava puno bolja i kvalitetnija, ali mogu reći da bez obzira na sve u kvalitetu nastave na našem fakultetu uopće ne sumnjam, pohvalila je Veronika (19).

Većini su nove preporuke šok, no to nije slučaj na svim fakultetima. Iako je jedan od većih fakulteta, zagrebački FER je uspijevao skoro pa sve ispite (i međuispite) održavati uživo, a trudili su se brucošima osigurati i iskustvo nastave u fakultetskim dvoranama.

– Na našem faksu, osim kratkog razdoblja u studenom, imali smo uživo nastavu dva puta tjedno, dok bi ostatak predavanja za taj tjedan dobili u obliku unaprijed snimljenih lekcija. Definitivno sam zadovoljan – moglo se svojim tempom slušati predavanje, vraćati da se posluša opet nejasno. Sve u svemu odlično organizirano. Sva pitanja o nejasnoćama mogli smo poslati na mail profesoru ili čekati termin konzultacija koje su održavale barem jednom dnevno za svaki predmet. Uživo ispiti su svakako jako pozitivna stvar. Definitivno se dobiva na legitimnosti svake dobivene ocjene. Uživo ispiti su bili kao i svi u doba prije koronavirusa samo sto je obavezno bilo nošenje maski. Nisam ljubitelj online ispita jer je veliki stres oko tehnikalija: hoće li sve raditi?, pita se Anton s FER-a.

Izdvojeni članak

Studenti o povratku na faks: ‘Nema smisla dolaziti uživo na ispite, a predavanja držati online’

‘Nadam se da će sve ovo proći što prije’

Mnogi profesori imaju problem s online ispitima zato što smatraju da nisu jednako legitimni koliko i oni uživo, no ako ste stariji student, vjerojatno ste primijetili da su se na online ispitima pooštrili kriteriji što se toga tiče, nekad čak i pretjerano. Stoga, definitivno nije to ono što je problem s ovom preporukom. Jedino što preostaje jest nadati se da su ovo posljednji rokovi s ovakvim problemima.

– Na ispitima nisam varala što se može i zaključiti po mojim ocjenama, tako da što se tiče toga, nemam problem. Općenito mi ne remeti planove jer mi je jedini plan trenutno završiti ovu godinu kako treba i onda se opustiti. Ipak, nadam se da će sve ovo proći što prije i da ćemo se moći vratiti normalnom životu. Zbog sveg ovoga moja prva godina je “patila” po pitanju izlazaka i druženja i nadam se da će tome napokon doći kraj, optimistična je Veronika (19).