Pretraga

Isplati li se uopće upisati diplomski? ‘Svi imamo istu plaću bez obzira na stupanj studija’

A- A+

Na završetku preddiplomskog studija, pred svakim je studentom dvojba – upisati diplomski studij ili početi raditi? Nastaviti se obrazovati i novac staviti u drugi plan ili odmah pokušati pronaći posao s punim radnim vremenom? U razgovoru s mladima saznali smo da prvostupnici na pojedinim radnim mjestima imaju jednaku plaću kao i diplomirani studenti, čime njihovi poslodavci krše zakon, ali i da završen diplomski studij ne garantira posao kojem su se nadali. Postavlja se pitanje – isplati li se uopće upisati diplomski studij?

Foto: srednja.hr

Na stranicama foruma.hr nedavno smo naišli na temu “Što nakon preddiplomskog studija” otvorenu 2009. godine. U jednom od prvih postova forumaša stoji kako “poslodavci nemaju pojma što je trogodišnji studij, jer za većinu stvari traže pet godina studija ili ti uopće ne treba fakultet”. Pod dojmom da su se stvari promijenile, istražili smo koliko se pojedine diplome cijene u 2019., deset godina kasnije.

Porazgovarali smo s dvjema studenticama iza kojih su tri godine preddiplomskog na studiju novinarstva te studenticom koja je završila diplomski studij na agronomskom usmjerenju Mikrobna tehnologija u poljoprivredi.

S razlikom u diplomama, bez razlika na poslu

Romana trenutno radi u Velikoj Gorici, na lokalnom portalu i u novinama. Iako je odlučila stati na preddiplomskom studiju, smatra da nastavak obrazovanja sa sobom nosi brojne prednosti. No, primjećuje da između nje i kolega s radnog mjesta koji imaju viši stupanj obrazovanja, razlike – nema.

– Svatko tko može i želi treba iskoristiti priliku i upisati diplomski, a zašto stati i samo na tome. Ulaganje u znanje nikad nije bespotrebno ili uzaludno. No, iz vlastitog iskustva mogu reći kako do sada nisam primijetila da kolege sa završenim diplomskim studijem imaju bolje uvjete rada ili veću plaću. Svi zapravo radimo jednak posao. Iako postoji određen iznos minimalne plaće po stupnju obrazovanja, poslodavci to nerijetko ne poštuju, ističe mlada novinarka.

Postala prvostupnica, a radi za plaću koja je 500 kuna manja od minimalne

Prema Uredbi o visini minimalne plaće za 2017. godinu, minimalna plaća iznosila je 3.276 kuna. Najniža mjesečna bruto plaća za osobe s višom stručnom spremom (prvostupnicima) bila je propisana na 4.617,76 kuna.

Naša sljedeća sugovornica, Vlatka, prošle je godine stekla titulu bakalara. Međutim, njezina plaća manja je od minimalne, zakonom propisane plaće s obzirom na stupanj obrazovanja.

– Radim sama na portalu i imam plaću od 3300 kuna. To je sve što mogu reći. Da imam završen diplomski i da radim na istom mjestu, plaća bi bila jednaka.

Kada neto preračunamo u bruto, Vlatkina ukupna primanja iznose 4125 kuna, što je gotovo 500 kuna manje od najniže zakonske granice.

Ni završen diplomski ne garantira zaposlenje

Mihaela je u listopadu prošle godine postala magistra inženjerka agroekologije. Još uvijek traži posao.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Ova je studentica obranila svoj diplomski rad kao nitko do sada

– Očekivala sam kako ću se ubrzo nakon završetka diplomskog studija zaposliti u struci, ali tek trebam pronaći radno mjesto. Prvo sam se osjećala razočarano, a kasnije i ljuto zato što se diploma jako slabo cijeni. Voljela bih raditi u struci, na radnom mjestu koje je vezano uz fakultet koji sam završila, odnosno rad na ispitivanju kvalitete tla, vode i namirnica, priča.

Ipak ne žali za upisanim i završenim diplomskim studijem.

– Upisala bih diplomski studij bez obzira na činjenicu kako neću odmah raditi u struci. Razlog tomu je puno stečenog znanja koje se na preddiplomskom studiju u masi studenata nije moglo steći, kao i velik broj sati, praktičnog rada i usavršavanja. Mislim da se na većini fakulteta isplati upisati diplomski studij jer je on uglavnom zamišljen kao specijalizacija određenog zanimanja, zaključuje Mihaela.

Posao s preddiplomskim kao pozitivna promjena, ali…

Sugovornice su se, dakle, složile da diplomski studij nije uzaludan. Usprkos tome, dvije ga ne planiraju upisati jer ne smatraju da će im nova diploma donijeti veću plaću ili bolji posao, a jedna, koja ga je završila, na svojoj koži je takav scenarij i doživjela.

Jasno, očito je da su se stvari osjetno promijenile u odnosu na iskustva forumaša iz 2009., i sada se, što je vidljivo iz primjera Vlatke i Romane, puno lakše zaposliti s preddiplomskim studijem. Međutim, za zaključiti je kako i sami poslodavci ne prave razliku između bakalara i diplomaca, što bi, pak, moglo predstavljati problem za Mihaelu. Kada se jednog dana zaposli…

Imaju li diplomski studiji u Hrvatskoj smisla?