Pretraga

Ispravljena nepravda prema dijelu studenata: Izmijenjen Zakon o obavljanju studentskih poslova

A- A+

Novi Zakon o obavljanju studentskih poslova onemogućio je studentima iz stranih zemalja izvan EU koji studiraju u Hrvatskoj da ovdje rade posredstvom studentskih centara. To su do stupanja Zakona na snagu mogli. Nakon pisanja medija o dvoje stranih studenata kojima prijeti prekid studija jer bez rada ne mogu podmirivati sve troškove koje imaju, Ministarstvo je odlučilo po hitnoj proceduri izmijeniti Zakon.

Foto: Ivan Božić; srednja.hr

Hrvatski sabor danas je izglasao izmjene Zakona o obavljanju studentskih poslova. Od prisutnih zastupnika 87 ih je glasalo ‘za’, 20 ‘protiv’ i šest je bilo ‘suzdržanih’.

Tko sve od sada može raditi?

U Zakonu je izmijenjena definicija studenata koji u Hrvatskoj mogu obavljati studentske poslove. Tako je pravo rada vraćeno stranim studentima koji studiraju u Hrvatskoj, a dolaze iz zemalja koje nisu članice EU. Konkretnije, prema izmjeni Zakona, studentske poslove sada mogu obavljati studenti:

Izdvojeni članak

‘Lijepa’ dobrodošlica: Studenti izvan EU koji dođu studirati u Hrvatsku ne mogu raditi preko SC-a

  • koji pohađaju preddiplomski sveučilišni studij, integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij, diplomski sveučilišni studij, kratki stručni studij, preddiplomski stručni studij i specijalistički diplomski stručni studij na visokim učilištima u Republici Hrvatskoj
  • koji su na razmjeni na visokom učilištu u Republici Hrvatskoj
  • koji su državljani Republike Hrvatske, državljani zemlje članice Europske unije, Europskog gospodarskog prostora i Švicarske Konfederacije s prebivalištem u Republici Hrvatskoj, koji studiraju na visokom učilištu izvan Republike Hrvatske

Da bi ostvarili pravo obavljanja studentskih poslova, ove skupine studenata ne smiju imati zasnovan radni odnos te ne smiju obavljati samostalnu djelatnost obrta, slobodnog zanimanja i/ili poljoprivrede i šumarstva. Također, u smislu ovoga Zakona i propisa kojima je uređeno oporezivanje dohotka, izjednačeni su u pravima i obvezama redoviti studenti i izvanredni studenti koji nemaju zasnovan radni odnos, ne obavljaju samostalnu djelatnost obrta, slobodnog zanimanja ili poljoprivrede i šumarstva, navodi se u izmjeni Zakona.

– S ciljem jačanja internacionalizacije visokog obrazovanja, reguliranja potreba tržišta rada, suradnje visokog obrazovanja i gospodarstva te položaja stranih studenata u skladu s propisima Republike Hrvatske, ovim se Zakonom predlaže da se u definiciju studenta uključe svi studenti koji studiraju na visokim učilištima u Republici Hrvatskoj, bez obzira na državljanstvo, poručili su još prije usvajanja izmjene Zakona iz Ministarstva obrazovanja.

Zbog novog Zakona skoro bili prisiljeni prekinuti studij

Izdvojeni članak

Mijenja se Zakon o studentskom radu, ali jedna skupina studenata i dalje neće moći raditi preko SC-a

Podsjetimo, u izmjenu Zakona krenulo se nakon što je Večernji list objavio priču o studentici iz Konga i studentu iz Egipta. Oboje su studenti viših godina PMF-a, uredno izvršavaju svoje obaveze, plaćaju školarinu, zdravstvo, a da bi podmirili te i ostale životne troškove u Hrvatskoj, radili su posredstvom student servisa. Ove akademske godine zbog novog im Zakona nije bilo dozvoljeno produljiti članstvo u SC-u.

– Odakle meni sad novac da platim faks? Godišnje ga plaćam oko 9 tisuća, plus stan, režije jer mi nemamo pravo ni na dom ni na studentsku menzu. Bez posla ništa ne možemo. Otišao sam i u Sabor i u Ministarstvo obrazovanja, ali nitko nema nikakav odgovor. Treba mi još godina dana da završim studij. Ako ne nađem rješenje, moram prekinuti fakultet i vratiti se doma. Je li to normalno?, ispričao je za Večernji student PMF-a, Ibrahim El Noby.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [814.74 KB]