Pretraga

Za više studentskih poslova satnica preko 10,50 EUR: Još jedan SC objavio cjenik rada

A- A+

Iako iz Zakon o obavljanju studentskih poslova na to ne obvezuje, mnogi studentski centri s početkom nove godine donose cjenike s preporučenim studentskim satnicama za sve vrste poslova. Osim zagrebačkog i osječkog, cjenik je donio i Studentski centar Rijeka. Najviše preporučene satnice su preko 10,50 eura, i to ne samo za programere nego i još neke studentske poslove.

u pozadini crno bijela fotografija dvorane na fakultetu sa stolicam apraznim i jednom osobom koja sjedi s papirima u rukama i istaknuta fotografija u boji ruke koje drže novčanice i kovanice eura

Foto: Unsplash | srednja.hr

Poslodavci studente od Nove godine ne smiju plaćati manje od 5,25 eura, ali mogu više, posebice kada su u pitanju traženiji poslovi na tržištu rada, oni za koje nedostaje radne snage. Studentski centri obično na početku kalendarske godine donose cjenik studentskih poslova. U cjenicima se nalaze preporučene satnice za svaku vrstu posla, dakle poslodavci mogu ponuditi više ili manje, ali ne ispod zakonskog minimalca. Nedavno smo analizirali satnice koje preporučuju studentski centri u Zagrebu i Osijeku, a sada smo provjerili i kakve preporučuje Studentski centar Rijeka.

Satnica preko 10 eura preporučena za više vrsta poslova

Najvišu, satnicu od 10,60 eura SC Rijeka preporučuje za poslove programiranja, izrade i održavanja web stranica. Riječki student programer koji radi puno radno vrijeme, pet dana u tjednu, u mjesecu s 21 radnim danom, ako mu poslodavac zaista da takvu satnicu, može zaraditi oko 1.780 eura. U Zagrebu je preporučena satnica za studente programere 9,85 eura pa će zagrebački student za isti broj sati i ovu satnicu zaraditi oko 1.654 eura. U Osijeku je, pak, preporučena satnica za studente programere 12 eura i ako je student dobije za puno radno vrijeme, pet dana u tjednu u mjesecu s 21 radnim danom osječki student može zaraditi 2.016 eura. No, treba naglasiti još jednom da u sva tri slučaja poslodavci studentima mogu ponuditi i više i niže satnice od ovih.

Programeri i studenti koji rade na izradi web stranica nisu jedini za koju riječki SC preporučuje satnicu iznad deset eura. Satnica od 10,60 eura preporučuje se i za utovar/istovar težih stvari, poput cementa, vapna, kemikalija, brašna, šećera, krumpira i slično. Satnica od 10,50 eura preporučena je za predavače u školama te za poduke i instrukcije u ustanovama. U Zagrebu je preporučena satnica za instrukcije i poduke je 8,85 eura, a za predavače u školama samo 5,35 eura.

Slično kao i osječki SC i riječki preporučuje da se minimalna satnica ‘zaokruži’ na 5,30 eura. Takvu satnicu preporučuju za administrativne poslove, rad u korisničkoj službi za pomoćne poslove u ugostiteljstvu, kao i, među ostalim, portire i redare.

Studenti koji imaju najvišu satnicu za nedjeljni rad mogu dobiti 15,30 eura po satu

Podsjetimo da je prema Zakonu o obavljanju studentskih poslova poslodavac studentima povećati satnicu za 50 posto, za rad nedjeljom, blagdanom, noću između 22 i 6 ujutro i za prekovremeni rad. Dakle riječki studenti koji tijekom tjedna rade za najveću satnicu od 10,60 eura tim će danima imati satnicu od 15,30 eura. Student koji radi za minimalac za sat nedjeljom bit će plaćen 7,87 eura.

Studenti prema zakonu imaju na naknadu putnih troškova, naknadu za topli obrok i druge naknade, ako su one ugovorene i navedene u studentskom ugovoru. Čitav cjenik studentskih poslova SC-a Rijeka za 2024. možete vidjeti u dokumentu u nastavku. Napomena, ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab