Pretraga

Izostane li dogovor za studentske domove u Zagrebu, SC traži korekcije cijena za cijelu Hrvatsku

A- A+

Na današnjem sastanku Sanacijskog upravitelja SC-a Peje Pavlovića i predsjednika Studentskog zbora Petra Labrovića studenti su od SC dobili dokumente koje su tražili, a tiču se povećanja troškova smještaja u domovima. Dogovoren je novi sastanak za tjedan dana nakon što se analiziraju dokumenti, a ako ne dođe do dogovora, SC Zagreb predlaže da se razgovori o korekcijama studentskih cijena podignu na cijelu Hrvatsku.

foto:srednja.hr

– Mi smo danas imali razgovor s predsjednikom Studentskog zbora Petrom Labrovićem. SC je tu radi studenata i zato smo gospodinu Labroviću dali određene dokumente koji se tiču sadašnje analize smještaja, budućnosti smještaja i budućnosti studentskog standarda, rekao nam je Sanacijski upravitelj Pejo Pavlović.

Studentskom zboru tjedan dana za analizu dokumenata

Kada se dokumenti proanaliziraju, a dogovoren je rok od tjedan dana, opet će se sastati SC i Zbor. Sanacijski upravitelj se još jednom zahvalio studentima na strpljenju radi obnove domova.

– Ako se ne uspijemo dogovoriti oko cijena, zalažemo se da cijelu priču dignemo na višu razinu, a to znači uključivanje Rektorskog zbora, zajednice SC-a i MZOS-a. SC Zagreb smatra da bi bilo u redu da se ide na ujednačavanje cijena u cijeloj Hrvatskoj jer Zagreb ima 70 posto ukupnog broja studenata u domovima i obroka u menzama, a niže cijene nego ostali, rekao nam je Pavlović.

Na pitanje hoće li se dokumenti koje je dobio Studentski zbor objaviti javno nakon sastanka sljedećeg tjedna, Pavlović nam je odgovorio – Hvala Bogu da će biti javno objavljeni.

Izdvojeni članak

Revolt u domovima: Studenti transparentima protiv povećanja cijena domova

Hrvatski studentski zbor zalaže se za opravdavanje razloga prije povećanja cijena

Za komentar smo zvali i predsjednika Studentskog zbora u Zagrebu, Petra Labrovića koji se nije javio, a u subotu nam je rekao kako niti nema pojma ništa o sastanku sa SC-om. Manje tajnovit od njega bio je Aleksandar Šušnjar, predsjednik Hrvatskog studentskog zbora.

– Usporedbu cijena smještaja u studentskim domovima radio je zagrebački Studentski zbor, a na jednom sastanku nam je Sanacijski upravitelj Pejo Pavlović već rekao kako su cijene u Zagrebu niže nego drugdje. Ako će se cijene standardizirati, ne znam kako će se to adekvatno napraviti. Privatni smještaj ne košta u svakom gradu jednako te je student, koji ne dobije smještaj u domu, ugroženiji u gradu u kojem je cijena najma veća.

Šušnjar je dodao kako je Zagreb sada došao u fokus zanimanja, ali da i drugi SC-i imaju velike cijene što ne znači da se HSZ nužno zalaže za smanjenje cijena smještaja.

– Nije a priori da cijene trebaju biti niže, zato su kolege iz Zagreba tražili izvještaje. Ne želimo da SC gomila gubitke samo da studenti imaju jeftiniji smještaj. Isti princip vrijedi svugdje u Hrvatskoj. Ako Studentski centri žele povećati cijene, neka objasne zašto i zašto se gubici moraju pokriti preko studenata, a ne iz drugog izvora. Smatram da Zagreb ima previsoke cijene smještaja, teško da mogu imati opravdanje kroz financije, ali treba prvo analizirati dokumente, rekao nam je Šušnjar.