Pretraga

Što zagrebački SC planira raditi u 2024.? Projekt za novi dom na Borongaju, obnova menze na Cvjetnom

Prošla godina baš i nije bila bajna za zagrebački SC. Studenti su pronalazili crve i žohare u menzama, tražili su odlazak ravnatelja Bošnjaka u mirovinu što se nije dogodilo, a bili su i dežurni krivci za gužve pred menzama. Zagrebački SC objavio je program poslovanja za 2024. godinu iz kojeg je vidljivo da se planira izrada projekta za novi studentski dom na Borongaju, rekonstrukcija menze na Cvjetnom, rekonstrukcija krova na Šari te pronalaženje rješenja za menzu na Veterini.

mirko bošnjak ravnatelj sc-a zagreb

Mirko Bošnjak, ravnatelj SC-a Zagreb | foto: srednja.hr

Studentski centar (SC) u Zagrebu 2023. godinu baš i ne pamti po najboljem. Kao što smo pisali, studenti su lani tražili smjenu ravnatelja Mirka Bošnjaka, a u hrani su pronalazili crve i žohare. SC je često lopticu krivice prebacivao upravo na studente, a nedavno su objavili program poslovanja i plan rada za 2024. godinu.

U planu izrada projekta za gradnju studentskog doma na kampusu Borongaj

Glavni planovi zagrebačkog SC-a za 2024. su prijava za sredstva obnove petog i šestog paviljona u studentskom domu Stjepan Radić na natječaju državnih tijela jer je ishođena građevinska dozvola i projektna dokumentacija. Nadalje, u planu je izrada projektnog zadatka za gradnju četiri smještajna paviljona u kampusu Borongaj te izrada idejnog rješenja za faznu rekonstrukciju kina SC.

– Važna zadaća u 2024. godini nam je pratiti moderne trendove smanjenja plaćanja studentskih konzumacija u našim restoranima prvenstveno gotovinom, odnosno napraviti ćemo iskorak prema uvođenju prvenstveno bezgotovinskog plaćanja studentskih konzumacija. U planu je izrada projektne dokumentacije za rekonstrukciju studentskog restorana u SD Cvjetno naselje, nabava termičke opreme za kuhinje, nabavka mobilnih štandova za Ugostiteljstvo i catering, nabava opreme za Praonicu rublja na lokaciji ZUK Borongaj te nabava i implementacija operativnog sustava za praćenje cjelokupnog posłovanja SC-a, stoji u programu SC-a za

SC Zagreb prehranu studentima nudi na 16 lokacija, a tijekom godine posluži oko osam milijuna obroka. SC traži izmjene Pravilnika o studentskoj prehrani jer sadašnja cijena menija nije mijenjana od 2013. te to smatraju generatorom minusa u poslovanju sektora prehrane. U menzi studentskog doma Stjepan Radić, u kojoj se dnevno pripremi i posluži oko 5.000 studentskih obroka, planiraju se soboslikarsko ličilački radovi i opremanje većeg prostora za garderobe s pripadajućim sanitarnim čvorovima i tuševima.

Sve je to u svrhu, podcrtava SC, povećanja kvalitete usluge, smanjivanje vremena čekanja studenata u redovima linija samoposluživanja i povećanja broja konzumacija. U restoranu Savska nužni su određeni građevinski radovi, zamjena i modernizacija dotrajale termičke opreme, rekonstrukcija dotrajale ventilacije u kuhinji, klimatizacija prostora za pripremu hrane i slastica prema HACCP standardima i sanacija krova iznad konzumnog dijela Express restorana.

Izdvojeni članak
studentski ugovori, u pozadini dvorana puna studenata

Izašao cjenik studentskih poslova za 2024., SC Zagreb za nekolicinu preporučuje satnicu iznad 8 eura

Najgori uvjeti u menzi na Veterini, traži se rješenje

U 2024. godini planira se rekonstrukcija kompletnog studentskog restorana u SD Cvjetno naselje. U menzi na Lašćini planira se uređenje krovišta i fasade. Naime, SC govori da je restoran u derutnom stanju pa je dugoročno potrebna kompletna rekonstrukcija zgrade i zamjena dotrajale opreme i inventara. SC u 2024. planira u suradnji sa Sveučilištem i Veterinarskim fakultetom pronaći lokaciju za buduću menzu tog fakulteta. Naime, SC u programu za 2024. piše da su prostor i uvjeti u menzi na Veterini daleko najteži od svih restorana SC-a.

– U malom skučenom podrumu koji nema čak niti pristojan ulaz za studente, nema niti poseban izlaz u nuždi, zaposlenici dnevno uz ogromne napore poslužuju cca 400 obroka. U postojećim ograničenim uvjetima u kojima restoran SC-a posluje ne postoji mogućnost za povećanje kvalitete usluge niti povećanja broja konzumenata. Zbog ograničenih mogućnosti samog prostora restorana Veterina postoji visoki rizik za sigurnost namirnica, piše u planu SC-a.

U postupku je i priprema prijedloga o imenovanju Ureda za kontroling poslovanja SC-a Zagreb koji bi pokrivao sve objekte studentske prehrane. Posebna pozornost posvetit će se kontroli kvalitete i normativa studentskih obroka: kontrola namirnica prilikom zaprimanja u skladišta SC-a, kontrola prilikom pripreme i termičke obrade hrane, kontrola prilikom posluživanja i slaganja porcija te kontrola kvalitete obroka na studentskom tanjuru.

Nastavit će se i projekt ‘student – tajni kupac’, a SC je predložio studentima da u timove za kontrolu kvalitete predlože studente koji studiraju Medicinski fakultet, Prehrambeno-biotehnološki fakultet i Veterinarski fakultet kako bi studenti prilikom kontrole kvalitete studentskog obroka mogli nadopunjavati stečena znanja. Svaki studentski restoran imat će dva studentska predstavnika koji će biti angažirani prilikom kontrole.

Izdvojeni članak

Studentski zbor traži povećanje sigurnosti na Savi: Uputili su pismo ravnatelju SC-a

U planu rekonstrukcija krova trećeg paviljona u studentskom domu Ante Starčević

– Napravili smo kvalitetan odmak od ‘ignoriranja’ studentskih prigovora, prijedloga i zahtjeva. Studentski centri postoje zbog studenata i konkretno uključivanje studenata u kontrolu kvalitete usluge, poštujući sve higijenske standarde i propise. Logično je, takav pristup studenti podržavaju, piše SC u svom planu za 2024.

Jak vjetar u srpnju ove godine je, piše SC, zahtijevao povećan radni napor radnika i veća financijska sredstva kako bi se okoliš studentskih domova doveo u uredno stanje. Stanje u Studentskom domu Lašćina, piše u planu rada, ne zadovoljava minimalne uvjete za život studenata u većini paviljona. Osmi paviljon, zbog konstrukcijskih oštećenja građevine, više nije u funkciji te u njemu nema studenata. Kapacitet tog paviljona bio je za 54 studenta.

– Pristupilo se izradi elaborata za procjenu troška sanacije 8. paviljona te prema mišljenju građevinskih stručnjaka obnova tog objekta nije isplativa. Stoga je ukupni kapacitet tog doma smanjen te trenutno iznosi 428 ležajeva, stoji u planu rada.

U planu za 2024. godinu je rekonstrukcija krova trećeg paviljona u studentskom domu Ante Starčević čime bi se riješio problem prokišnjavanja. Taj dom, piše SC, uskoro će biti spreman za obnovu. Oformljen je i Odjel za sigurnost Studentskog centra u Zagrebu, a SC najavljuje proširenje sustava videonadzora. Podsjetimo, nakon nedavnog zahtjeva studenta zagrebački SC kazao je da će kamere pred dva paviljona Save staviti tek nakon obnove tih paviljona.

Izdvojeni članak
zgrada studentskog centra u zagrebu i mirko bošnjak ispred

Pobrojali smo sve skandale u zagrebačkom SC-u u 2023.: Crvi, propala obnova, ‘Bošnjakova mirovina’, bomba

SC najavljuje ulazak u paviljone pomoću iksica, hvali Lakušića i ponovno pokretanje ideje Borongaja

SC će uvesti i sustav praćenja ulaska vozila pomoću kamera u studentskom domu Cvjetno naselje, a to bi trebalo podići sigurnost stanara te rasteretiti prostor za parkiranje unutar tog doma. U protekloj godini, naglašava SC, ugovorili su i osiguranje stanara od nesretnog slučaja i njihove imovine te će to učiniti i u narednoj godini.

– Početkom useljenja studenata u akademskoj godini 2023./2024. obavijamo veći broj neposrednih kontrola prava na smještaj, što podrazumijeva ulazak u studentske sobe i identifikaciju zatečenih osoba. Obzirom na veliki obuhvat soba u kojima je izvršena provjera, primjećujemo da je zatečeno svega nekoliko osoba koje nisu imale prijavljen boravak, spominje SC u programu rada.

Jedan od noviteta bit će, najavljuje SC, i uvođenje sustava ulaska u paviljone pomoću identifikacijske kartice, što može biti i X-ica. I dalje planiraju suradnju s Ministarstvom i Sveučilištem oko povećanja smještajnih kapaciteta.

– Rektor Sveučilišta u Zagrebu Stjepan Lakušić svojim zalaganjem ponovno oživljava ideju uređenja Kampusa Borongaj, što nam daje nadu da te u narednom periodu doći do izgradnje novih stambenih jedinica, a to bi značilo da nakon 50 godina u gradu Zagrebu se otvara novi studentski dom, piše SC u planu za 2024.

Izdvojeni članak
kampus borongaj

FOTO, VIDEO: Kampus Borongaj i dalje je zapušten, studenti: ‘Ako dobijemo pekaru, bit ćemo sretni’

SC će i dalje poticati kulturne programe i događanja

SC se nada i da će u budućnosti moći provoditi Natječaj za subvencionirani smještaj potpuno digitalno, ali za to prvo trebaju uvesti digitalni potpis. Izmjenom Plana poslovanja i financijskog plana SC-a u Zagrebu za 2023. godinu, stoji u planu, planiran je višak prihoda u iznosu od 768.320 eura. Planom posłovanja za 2024. godinu planirano je u SC-u ostvarenje viška prihoda nad rashodima u iznosu od 600.700 eura

– U planu nam je (i nadalje) organizirati i realizirati niz zanimljivih kulturnih programa i događanja. I na taj način nastaviti pozicionirati samostalnu službu Kultura kao nezaobilazno mjesto novačenja novih naraštaja mladih umjetnika, ali i generirati publiku koja će trajno i u svim svojim sredinama ostati zainteresirana za konzumiranje kulturnih sadržaja, govori SC o kulturi.


SC U SVOM PLANU ZA 2024. KRIVI ODLAZAK MLADIH IZ HRVATSKE ZA NEDOSTATAK RADNIKA

SC je u planu za 2024. istaknuo da postoje ozbiljni problemi u popunjavanju radnih mjesta pomoćnog osoblja u sektorima prehrane i smještaja pa su natječaji za radna mjesta spremačice i i pomoćnog radnika u kuhinji stalno otvoreni te je rok za prijavu do popunjenja traženog broja izvršitelja. SC je također dobio pozitivno mišljenje za zapošljavanje stranih državljana.

– Činjenica je da još uvijek nismo konkurentni na tržištu rada stoga ćemo morati i u 2024. poraditi na našem boljem pozicioniranju na tržištu rada. Prirodnim odljevom radne snage došlo je do potrebe i za zapošljavanjem stručnog osoblja i to računalnih tehničara, samostalnih referenata pravnih poslova, električara, elektromehaničara i drugih radnih mjesta u stručnim službama. Činjenica je, zbog odlaska mladih iz RH u zapadne zemlje, sve teže je zaposliti kvalitetno mlado osoblje i pomoćno osoblje, navodi se u programu rada SC-a za 2024.

U Planu nabave za 2024. godinu predviđena je nabava te implementacija ERP sustava- jedinstvenog programskog rješenja za praćenje svih segmenata poslovanja SC-a. Za nabavku novog ERP-a planirana je investicija od 530 tisuća eura koja bi se realizirana kroz dvije godine. SC planira u 2024. godini u svoj poslovni sustav implementirati Intranet za svoje zaposlenike. Osim intraneta za zaposlenike, SC planira prijeći na digitalni oblik rada Pisarnice, što znači uspostavu digitalnog informacijskog sustava uredskog poslovanja gdje će svaki dokument koji uđe u Pisarnicu biti skeniran i dostavljen u rad u digitalnom obliku.