Pretraga

Jesu li pretjerali profesori ili studenti? Neprimjerene komentare na Fejsu dvoje profesora Medicine oštro osudio i Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu

A- A+

Lavinu reakcija studenata podignula je jučer Facebook objava profesora zagrebačkog Medicinskog fakulteta Nina Sinčića. Sinčić se u svom statusu, naime, humoristički osvrnuo na obavljene usmene ispite i pritom zaradio niz komentara u kojima je otvorio raspravu o nužnosti promjene cjelokupnog sustava i osnaživanja komunikacije između nastavnika i studenata. Iako se čitajući komentare mogla razaznati srž problema o kojem Sinčić govori, status su mnogi protumačili kao potpuno neprimjeren način komunikacije i odraz nepoštovanja prema studentima. Oštro ga osuđujući, na njega je reagirao Studentski zbor Medicinskog fakulteta i Studetski zbor Sveučilišta u Zagrebu, nakon čega je status izbrisan.

Medicinski fakultet/ foto: Ivan Klindić / www.ivanklindic.info

Studentski zbor Medicinskog fakulteta u Zagrebu jučer je oštro reagirao na Facebook objavu njihovog profesora Nina Sinčića te problematičnog, brzo izbrisanog komentara profesorice Marine Kos.

– Ono kad završiš s usmenim ispitom i strah te u kojem ćeš stanju naći svoj auto na parkingu…, napisao je Sinčić prekjučer na Facebooku.

Ispod humornog statusa, za koji se u komentarima poslije ispričao, kazavši da nije imao zle namjere nego je htio kritizirati sustav u kojem djeluje, zaredalo se više od 150 komentara.  Studenti su mu zamjerili neprofesionalan odnos prema kolegama, nepoštovanje i omalovažavanje.

Izdvojeni članak

Zbor Pravnog fakulteta upozorio profesora da objavom molbe ugrožava studentska prava

Najviše je pak bune podignuo komentar profesorice Kos koja je neprimjerenim rječnikom studente Medicine ocijenila ‘lijenima i nenaučenima misliti i povezivati činjenice’. Profesorica se pritom začudila kako su, kad su već takvi, uspjeli položiti maturu o ‘kojoj misli sve najgore’ te poručila da ‘treba rušiti sve one koji ne znaju nek ridaju’

Sporan je profesoričin komentar ubrzo izbrisan zajedno s njenim profilom, a Sinčić je u komentarima otvorio raspravu o problemima na ovoj sastavnici Sveučilišta.

Uz brojna pitanja i oštre komentare studenata moglo se zaključiti da je visokom obrazovanju potrebna cjelokupna reorganizacija. Također, da bi se neki problemi na Fakultetu riješili, potrebno je, istaknulo se kasnije u komentarima, poboljšati komunikaciju između studenata i profesora.

Ipak, predstavnici Studentskog zbora Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu takav način komunikacije smatraju neprihvatljivim, što su i napisali u priopćenju kojeg prenosimo u cijelosti.

Drage studentice i studenti,
obavještavamo vas da smo upoznati s neprimjerenim komentarima dvoje nastavnika Medicinskog fakulteta koji su danas objavljeni na Facebooku.

U navedenim komentarima se na akademski neprihvatljiv i neprofesionalan način vrijeđaju i podcjenjuju studenti i njihovo polaganje ispita.

Kao Studentski zbor, smatramo kako je ovakav način komunikacije i diskreditiranja studenata od strane nastavnika u potpunosti neprihvatljiv te smo o svemu obavijestili Upravu Fakulteta, poručuju iz Studentskog zbora Fakulteta.

https://www.facebook.com/471341512975213/posts/1987805631328786/

Uz njih, na Facebook objavu reagirao je i Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu, osuđujući takve javne istupe nastavnika i smatrajući to diskreditacijom studenata.

–  Poštovane studentice i studenti, obavještavamo vas da smo upoznati s aktualnim događanjima na Medicinskom fakultetu. U kontaktu smo s kolegama iz Studentskog zbora Medicinskog fakulteta kojima dajemo punu podršku u rješavanju nastale situacije i oštro osuđujemo javne istupe nastavnika koji narušavaju ugled studenata Medicinskog fakulteta, najstarije i najuglednije institucije za obrazovanje liječnika u ovom dijelu Europe.

Studentski zbor ponašanje nastavnika smatra nedopustivim te naglašavamo da ćemo tražiti očitovanje kao i sankcije za nastavnike koji na ovakav način diskreditiraju studente Medicinskog fakulteta, ali i one Sveučilišta u Zagrebu. Iskreno se nadamo da se ovakve situacije u budućnosti neće ponavljati, napisali su na svojoj Facebook stranici.

Nešto više od 12 sati nakon objave Studentskog zbora na sveučilišnoj razini, status docenta je uklonjen s Facebook profila.