Pretraga

Studenti se vraćaju u klupe, ali ne ovaj mjesec: Ekonomskom produljen rok za povratak na nastavu uživo

A- A+

Nakon što je Hrvatski zavod za javno zdravstvo ukinuo većinu epidemioloških mjera za fakultete, Agencija za znanost i visoko obrazovanje upozorila je fakultete da sve vrste nastave trebaju izvoditi uživo, u skladu s izdanim dopusnicama. Budući da se na najvećem u Hrvatskoj, Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, dobar dio nastave održavao online, taj fakultet sada se mora u potpunosti vratiti na nastavu uživo. Rok za povratak studenata u klupe produljen je s 19. na 31. ožujka.

Foto: Ramona Ščuric | srednja.hr

Ekonomski fakultet u Zagrebu obavijestio je svoje studente da su u pregovorima s Ministarstvom znanosti i obrazovanja osigurali dodatni prijelazni rok za potpuni povratak studenata u klupe, na nastavu uživo.

– Sukladno tome, trenutni način izvođenja nastave provodit će se do 31. ožujka 2022., a nakon tog datuma nastava će se organizirati isključivo u dvoranama. Molimo vas pratite web stranice Fakulteta jer su moguće izmjene satnice kako bismo se prilagodili novim okolnostima, a o rasporedu po dvoranama bit ćete informirani tijekom sljedećeg tjedna. Vjerujemo da će povratak u prostore Fakulteta, osobni kontakti i upoznavanja, nadoknaditi mogući stres koji će se pojaviti zbog nužne prilagodbe, stoji u obavijesti Ekonomskog fakulteta.

Podsjetimo, zbog uputa HZJZ-a koje su nalagale da fakulteti osiguraju distancu među studentima u dvoranama, taj je fakultet veći dio nastave provodio na daljinu. Početkom ožujka HZJZ je ukinuo većinu mjera za fakultete, ostale su samo one osnovne higijenske – redovito čišćenje prostorija, pranje ruku, provjetravanje dvorana, nošenje maski tijekom boravka na faksu.

Izdvojeni članak

AZVO upozorio fakultete da sva nastava treba ići uživo, a za online trebaju posebno odobrenje

Nakon što su mjere ukinute, oglasila se i Agencija za znanost i visoko obrazovanje (AZVO). Iz AZVO-a su upozorili fakultete koji su do sada bili na online ili mješovitoj nastavi, da je sve oblike nastave u ovom semestru nužno izvoditi uživo, u skladu s izdanim dopusnicama, dok je za izvođenje studijskih programa online potrebno posebno odobrenje Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj.

Nakon ukidanja mjera, Ekonomski je obavijestio studente da se vraćaju u klupe, uz opasku da ukidanje mjera dolazi bez najava i da bi bilo dobro da se to dogodilo prije početka semestra. Ekonomski je prvotno najavio kako će rok prilagodbe, dakle onaj za povratak na nastavu uživo, biti 19. ožujka, što je sada produljeno. Naime, mnogi studenti tog fakulteta, posebice oni koji stanuju izvan Zagreba, sada moraju tražiti stan i vratiti se u Zagreb, pa su negodovali da je prvi rok za prilagodbu – prekratak.