Pretraga

Još jedan grad od jeseni useljuje studente u moderan dom: Spavat će u ‘pametnim sobama’, a nudi im se i 9 dodatnih sadržaja

A- A+

Čakovečki studenti od jeseni će imati priliku živjeti u novom studentskom domu. Ovo je još jedan u nizu gradova čije su stare zgrade vojnoga kompleksa rekonstruirane u mjesta za život studenata, čime će brojnima studiranje biti financijski olakšano. Ukupna vrijednost projekta ‘Uključivo studiranje’, kroz koji je bivša vojna zgrada i rekonstruirana, iznosi 8.992.075 kuna od čega je dio sufinanciran sredstvima Europske unije.

Foto: Međimursko veleučilište u Čakovcu

– Nakon sto godina visokog obrazovanja u Međimurju studenti će prvi puta dobiti Studentski dom s kuhinjom, restoranom i ostalim pratećim sadržajima, tim riječima je Nevenka Breslauer, dekanica Međimurskog veleučilišta u Čakovcu naglasila važnost uspješnog završetka projekta ‘Uključivo studiranje’.

Novi studentski dom u Čakovcu ima 39 ležaja u 27 soba, od čega je 24 njih na katu i tri u prizemlju, s implementiranim sustavom ‘pametnih soba’ i s devet dodatnih sadržaja za studente. Od osnovnih popratnih sadržaja u domu se nalazi kuhinja, kafić, menza sa 60 mjesta, čajna kuhinja, knjižnica, čitaonica s računalima, skriptarnica i praonica rublja. Kako se od učenja povremeno valja i odmoriti, za opuštanje i rekreaciju studentima su na raspolaganju društvena prostorija i sportsko-rekreacijska prostorija.

Čakovečkim će se studentima troškovi smještaja dvostruko smanjiti

Izdvojeni članak

[FOTO] Zavirite u sobu i kupaonicu netom otvorenog najmodernijeg studentskog doma u Hrvatskoj

– Sigurna sam da će ovi uvjeti motivirati naše studente da još više uče, razvijaju se i da budu konkurentni i prepoznati na tržištu rada, izjavila je Kristina Augustić, potpredsjednica studentskog zbora Međimurskog veleučilišta u Čakovcu.

Kako nam kažu s Veleučilišta, dom i popratni sadržaji bit će u funkciji za narednu akademsku godinu.

– Natječaj će biti raspisan po svečanom otvorenju studentskoga doma, jer treba sve osigurati za ulazak studenata u sobe… jastuke plahte, pokrivače – što nije financirano projektom, kaže nam dekanica Breslauer.

Dodaje kako će mjesečna stanarina za jednokrevetnu sobu iznositi 600, a za dvokrevetnu 500 kuna.

– Studentima koji će stanovati u studentskom domu troškovi stanovanja će se smanjiti dvostruko te će se tako studentima u nepovoljnom položaju osigurati lakše studiranje uz niže troškove. Svi redovni studenti koji ne stanuju u blizini mjesta studiranja trenutno putuju ili stanuju u privatnom smještaju, a njihov trošak života mjesečno iznosi u prosjeku oko 2.200 kn, od čega u prosjeku za smještaj i režijske troškove potroše 1.200 kn, procjenjuju s Veleučilišta.

Niži troškovi smještaja smanjit će potrebu za zaposlenjem tijekom studija

Izdvojeni članak

Moderna zgrada u koju stane 500 osoba: Napokon kreće gradnja studentskog doma u Dubrovniku

Prvi čakovečki studentski dom prilagođen je i osobama s invaliditetom, kojima je na ovaj način povećana dostupnost studiranju. Za njihov je boravak osigurano šest ležajeva, a postavljena je i rampa te podizne platforme, pa će osobe s invaliditetom moći koristiti prostor restorana, kafića i čitaonice. To će, smatraju na Veleučilištu, izravno doprinijeti povećanju motivacije i zadovoljstva studenata.

Uz to, odlukom Međimurskog Veleučilišta u Čakovcu utvrđeni su i kriteriji po kojima će studenti u nepovoljnom položaju ostvariti pravo na smještaj u studentskom domu.

– U kriterijima je definiran sustav bodovanja prema kategoriji invalidnosti i socijalno-ekonomskog statusa. Povoljnije i pristupačnije studiranje imat će dugoročni utjecaj na nastavak školovanja studenata u Čakovcu i povećanje broja diplomiranih studenata, a niži troškovi smještaja za studente iz socijalno ugroženih skupina smanjit će potrebu za zaposlenjem tijekom studija te tako ujedno smanjiti rizik od odustajanja te dodatnim slobodnim vremenom unaprijediti učenje i ishode učenja. Viši studentski standard osigurat će atraktivnost visokoškolske ustanove te će motivirati veći broj osoba na studiranje u Čakovcu, što će izravno doprinijeti povećanju broja upisanih studenata, zaključuju s Međimurskog Veleučilišta u Čakovcu.