Pretraga

Upisi na jesenskom roku skoro su gotovi: Na ovim studijima još ima mjesta

A- A+

U tijeku je jesenski upisni rok na visoka učilišta. Svi maturanti koji ove godine žele upisati fakultet imaju još malo vremena da donesu svoje konačne odluke no mogu birati, naravno, samo između studija na kojima je ostalo mjesta nakon ljetnog upisnog roka. Veleučilište “Marko Marulić“ u Kninu jedno je od visokih učilišta na kojemu još ima slobodnih mjesta, stoga smo odlučili doznati više informacija o studijima koje nude te kvaliteti studentskog života u Kninu.

Promocija Veleučilište u Kninu

Promocija studenata | Foto : Veleučilište “Marko Marulić” u Kninu

Maturanti koji studij žele upisati ove godine, imaju još jednu šansu da to i učine. Jesenski rok za upis na visoka učilišta zatvara se 19. rujna u 13:59 sati. Finalne rang-liste za upise na studijske programe bit će objavljene istog dana, iza 15 sati. Svi neodlučni, dakle, imaju još poprilično malo vremena da razmisle i donesu svoje konačne odluke.

Naravno, na jesenskom roku je moguće upisati samo onaj studijski program na kojem je ostalo mjesta nakon upisa u ljetnom roku. Veleučilište “Marko Marulić“ u Kninu jedno je od visokih učilišta na kojem je ostalo nešto slobodnih mjesta za buduće brucoše. Istražili smo, stoga, nešto više o studijima koji se tamo izvode, ali i o studentskom životu u Kninu.

Veleučilište privlači studente koje zanimaju biotehničke znanosti, ali i ekonomija te poduzetništvo. Na preddiplomskoj razini izvode četiri stručna studija; Poljoprivreda krša – Biljna proizvodnja, Poljoprivreda krša – Stočarstvo krša, Prehrambena tehnologija te Trgovinsko poslovanje s poduzetništvom.

Preddiplomski stručni studiji Poljoprivreda krša – Biljna proizvodnja i Poljoprivreda krša – Stočarstvo krša namijenjeni su budućim studentima koje zanima agronomija, ali žele se već u početku studija specijalizirati. Naime, agronomske znanosti su širok pojam, a sama poljoprivreda u Hrvatskoj razlikuje se od regije do regije. Kršna područja su posebno specifična i zato su im potrebni poljoprivredni stručnjaci koji ih razumiju.

veleučilište marko marulić knin

Studenti Veleučilišta ‘Marko Marulić’ u Kninu | Foto: Veleučilište ‘Marko Marulić’ u Kninu

Studiji imaju podjednak omjer teorije i prakse

Dok poljoprivredni stručnjaci proizvode sirovine, prehrambeni tehnolozi neophodni su nam kako bismo dobili konačni proizvod – hranu. Preddiplomski stručni studij Prehrambene tehnologije na kninskom Veleučilištu obrazuje upravo te stručnjake. Studenti uče, između ostalog, kako upravljati preradom poljoprivrednih proizvoda te voditi proizvodnju hrane. Nakon ovog studija se možete zaposliti u svim tvrtkama koje proizvode ili prodaju hranu, ali možete i nastaviti studij na svim srodnim studijima u zemlji.

Za one koje više zanimaju poduzetništvo, ekonomija i menadžment, Veleučilište nudi preddiplomski stručni studij Trgovinsko poslovanje s poduzetništvom. Ovaj je studij usmjeren na podučavanje o upravljanju malim i srednjim poduzećima. Ako želite raditi u malim proizvodnim i uslužnim poduzećima, ili pak osnovati vlastitu takvu tvrtku, ovo je studij za vas. Važno je znati da su svi studiji koje izvodi Veleučilište “Marko Marulić“ u Kninu stručni. To znači da su usmjereni na učenje kroz rad te da imaju puno više prakse nego sveučilišni studiji.

Program Veleučilišta je takav da je omjer teorije i praktičnog rada otprilike jednak. Osim prakse u tvrtkama i OPG-ovima iz cijele okolice Knina, studenti rade i na vlastitim projektima te odlaze na terensku nastavu. Veleučilište ima i laboratorije u kojima studenti rade istraživanja. Zahvaljujući tome, studenti se odmah nakon završavanja studija mogu zaposliti i biti sigurni u to da su spremni za rad.

veleučilište marko marulić knin

Studenti Veleučilišta u labosu | Foto: Veleučilište ‘Marko Marulić’ u Kninu

Studentski dom u Kninu jedan je od modernijih

Knin se može pohvaliti i jednim od novijih i luksuznijih studentskih domova u državi. Prvi studenti su u Studentski dom “fra Lujo Marun“ uselili 2017. godine, nakon potpune rekonstrukcije i adaptacije nekadašnjih vojnih skladišta koja su se tamo nalazila. Smješten je u neposrednoj blizini Veleučilišta i studentskog restorana. U samom prostoru doma nalazi se i Narodna knjižnica Knin pa je sve potrebno za studentski život zaista na jednom mjestu.

Dom studentima nudi 53 sobe s ukupno 78 kreveta. Dvokrevetnih soba je 25, a one imaju vlastitu kupaonicu i hladnjak. Na svakom katu se nalaze i zajednički prostori, dnevni boravak s televizijama te čajna kuhinja, u kojima studenti provode slobodno vrijeme i druže se. Ostatak soba su jednokrevetne te one dolaze s vlastitom čajnom kuhinjom te kupaonicom. Studentima je dostupna i zajednička prostorija opremljena perilicama i sušilicama rublja.

Izdvojeni članak
Promocija Veleučilište u Kninu

Znate li koji studij nudi jedinstven spoj iskustva, znanja i tradicije?

Sam Knin, kao jedan od najstarijih gradova u Europi, ima bogatu povijest. Slobodno vrijeme studenti koriste kako bi upoznali kulturno naslijeđe Knina, ali i njegovu ponudu avanturističkih aktivnosti. Naime, okolica Knina, grada okruženog sa sedam rijeka i devet planina, poznato je odredište za ljubitelje planinarenja, kanuinga, trekkinga, biciklizma, motociklizma i quadcrossa. Dinara, Krčić, Šarena jezera, Nacionalni park Krka samo su dio prirodnog bogatstva kninskog kraja koje ćete upoznati dođete li tu na studij.

Više o studiranju na Veleučilištu “Marko Marulić“ u Kninu potražite na njihovoj web stranici.


Tekst nastao u suradnji Native studija portala srednja.hr i Veleučilišta “Marko Marulić“ u Kninu