Pretraga

Pronašli smo savršene studije za ljubitelje prirode: Njihova najveća prednost – hrpa prakse

A- A+

Na Visokom gospodarskom učilištu u Križevcima studira se sve što se tiče agronomije, ali na jedan drugačiji način i uz puno prakse. Njihovi se studenti bave očuvanjem starih sorti povrća, puno vremena provode u prirodi okruženi životinjama, pa čak mogu i trenirati jahanje u konjičkom klubu koji djeluje u sklopu Učilišta. O svemu tome smo razgovarali s profesoricom dr. sc. Dijanom Horvat te trenericom konjičkog kluba Ljiljanom Gagro.

VGUK

Čak 60% programa čine vježbe i praksa što VGUK čini idealnim izborom za ljubitelje prirode | Foto: Stella Ćaleta, srednja.hr

Znate da uredski poslovi i rad isključivo za laptopom nisu za vas, svoju buduću karijeru vidite u prirodi, ali niste još sigurni koji je pravi studij za vas? Ovaj tekst bi vas mogao inspirirati. Studenti Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima uče skrbiti o okolišu i životinjama, a najbolje od svega – čak 60% njihovog studijskog programa čine vježbe i stručna praksa!

Visoko učilište smješteno je u mirnom gradiću nadomak metropole, okruženo prirodom u kojoj studenti provode većinu svog vremena. Na prostoru Učilišta nalaze se vinogradi, voćnjaci, polja s ljekovitim i aromatičnim biljem, pašnjaci i staje za životinje. Širok je spektar raznih poslova, a studenti su uključeni u sve, stoga je i praksa raznovrsna i dinamična.

Izdvojeni članak
VGUK

Provela sam dan na studiju nadomak Zagreba koji obrazuje menadžere, biljne znanstvenike i ljubitelje životinja: Čula sam se s njima dvije godine kasnije

Nedavno smo razgovarali s troje njihovih studenata koji su nam potvrdili da je upravo praksa ono što ih je tamo privuklo – i zadržalo. Doznali smo da gotovo iz svakog predmeta imaju praksu i vježbe s kojima kreću već od prvih dana nastave, a na zadnjoj godini preddiplomskog studija odrađuju čak 420 sati stručne prakse. Kad se sve zbroji, čak 60% njihovog studijskog programa čini praktičan rad, piše u njihovom Vodiču za upise. Samo učilište opremljeno je laboratorijima i opremom za provođenje znanstveno-istraživačkog rada jer puno pažnje poklanjaju i znanosti, nešto što baš nije tipično za veliki broj stručnih studija, ali ovo Učilište je i znanstvena ustanova.

VGUK

Studentice VGUK-a u radu sa životinjama o kojima Učilište brine | Foto: Stella Ćaleta, srednja.hr

Studenti uključeni u rad gen banke

Učilište je uključeno u Nacionalni program očuvanja biljnih genetskih izvora u sklopu kojeg je zaduženo za čuvanje sjemena starih sorti povrća, kako nam je objasnila profesorica i voditeljica gen banke, dr. sc. Dijana Horvat. Sjeme je pohranjeno u gen banku u kojoj se trenutno čuva više od 320 uzoraka starih sorti. Uzorci sjemena sakupljaju se diljem čitave Hrvatske, a uzgoj sjemena obavlja se na kolekcijskom polju u sklopu Učilišta. U sakupljanju uzoraka i proizvodnji sjemena sudjeluju i druge institucije te sjeme šalju na pohranu u gen banku Učilišta. Ovaj program iznimno je važan za očuvanje bioraznolikosti svih poljoprivrednih vrsta, a naročito povrća, istaknula je profesorica Horvat.

Stare sorte povrća predstavljaju važne genetske izvore za svojstva kao što su okus, miris, boja te mogu poslužiti u oplemenjivanju i stvaranju novih sorata. Osim toga, otpornije su na ekstremne klimatske uvjete kao što je suša i ne zahtijevaju puno gnojidbe i prihrane tijekom vegetacije, objasnila je voditeljica gen banke Dijana Horvat.

Izdvojeni članak
VGUK

Pričala sam s profesoricama kojima je istinski stalo do studenata: ‘Nama su oni na prvom mjestu’

Studenti prepoznaju vrijednost sakupljanja i čuvanja starih sorti povrća, a uključuju se u rad na umnažanju sjemena starih sorti u sklopu modula Proizvodnja i dorada sjemena, te kroz praksu na završnoj godini. Sudjeluju u sjetvi i sadnji te u ubiranju sjemena na kolekcijskom polju i na kraju u njegovoj pripremi za čuvanje, a kasnije i u ispitivanju kvalitete sjemena u laboratoriju. Sudjelovanje studenta na poslovima vezanim uz gen banku predstavlja važnu kariku u očuvanju starih sorata. Često i sami studenti donose sjeme svojih baka na daljnje razmnožavanje ili uzmu nekoliko presadnica te ih uzgajaju na svojim vrtovima, ispričala je Horvat.

gen banka

Profesorica i voditeljica gen banke, dr. sc. Dijana Horvat, objasnila nam je da je gen banka iznimno važna za očuvanje bioraznolikosti svih poljoprivrednih vrsta, a naročito povrća | Foto: Stella Ćaleta, srednja.hr

U pauzama od predavanja – jahanje!

Osim što velik naglasak stavljaju na ekologiju, tehnologiju i zaštitu okoliša, VGUK svoje studente uči i skrbi o životinjama. Studenti Zootehnike ne uče samo tehnologiju uzgoja različitih vrsta domaćih životinja, već se posvećuju i dobrobiti životinja – njihovom zdravlju i sreći. Visoko učilište njeguje i uzgaja brojne životinje, a, naravno, u sve su uključeni i studenti. Zanimljivo je da u sklopu Učilišta funkcionira i konjički klub. Ljiljana Gagro, trenerica jahanja razine AF 2 te međunarodna trenerica za preponsko i dresurno jahanje, ispričala nam je više o tome.

– S VGUK-om imamo sinergiju. Učilište ima svoje konje, uz njih imamo i neke privatne, koji su smješteni u staji Učilišta. Klub radi s konjima iz Učilišta, brine o njima, ujahuje ih, brine o njihovom zdravlju… Odgojeni su tako da su svi pored njih jako sigurni, mirni su i pazimo na to, ispričala nam je trenerica.

Njihov konjički klub je član Hrvatskog konjičkog saveza, a njihovi tereni su ocijenjeni najvišom kategorijom. Članovi se natječu i u preponskom i dresurnom jahanju i postižu dobre rezultate, doznali smo od Gagro. Zainteresirani studenti VGUK-a uvijek su dobrodošli, a imaju i povoljnu cijenu članarinesamo jednu kunu godišnje! Nigdje drugdje se ovim sportom ne možete baviti za tu cijenu, kroz smijeh nam je rekla trenerica.

konjički klub

VGUK od jeseni uvodi jedinstvene kolegije o konjičkom sportu kakve nema niti jedan faks u Hrvatskoj | Foto: Stella Ćaleta, srednja.hr

Zahvaljujući konjičkom klubu, VGUK je u jedinstvenoj mogućnosti da svoje studente obrazuju u području konjičkog sporta. Nedavno smo razgovarali s profesoricom dr. sc. Valentinom Papić Bogadi, voditeljicom projekta EquiEdu koji se odvija na Učilištu, kroz koji su razvijena dva nova izborna kolegija i uvode se u studijski program ove jeseni – Zdravlje, dobrobit i uzgoj konja te Konjogojstvo i konjički sport. Profesorica je istaknula da je sigurna da će studenti s oduševljenjem prihvatiti ove novosti.

Što možete studirati na VGUK-u?

VGUK je poseban i po tome što studenti na prvoj godini preddiplomskog stručnog studija slušaju Temelje studija – osnovne agronomske predmete koji su podloga za različite smjerove koje mogu odabrati unutar struke. Nakon zajedničke prve godine donose informiranu odluku o tome što ih iz područja agronomije najviše zanima.

Na drugoj godini biraju između tri moguća smjera: Bilinogojstvo, Zootehnika ili Menadžment u poljoprivredi. Studij mogu nastaviti i na diplomskim stručnim studijima: Poljoprivreda, usmjerenje Održiva i ekološka poljoprivreda ili Menadžment u poljoprivredi, koje izvodi VGUK, kao i na drugim stručnim studijima ili na sveučilišnim diplomskim studijima u Zagrebu i Osijeku, ali i u inozemstvu.

Više o VGUK-u i mogućnostima studiranja pročitajte na njihovoj web stranici ili u Vodiču za studij.

VGUK

Učilište opremljeno je laboratorijima i opremom za provođenje znanstveno-istraživačkog rada jer puno pažnje poklanjaju i znanosti | Foto: Stella Ćaleta


Tekst je nastao u suradnji Native studija portala srednja.hr i Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima