Pretraga

Za sve neodlučne: Metoda za izbor faksa koju možda još niste probali

A- A+

Proveli smo vas kroz proces donošenja odluke na način koji još možda niste probali – tako da zamislite svoj idealni dan na faksu čime si pomažete odrediti prioritete. Važna stavka koju morate otkriti o sebi je i koliko vam je važno učenje iskustvom naspram studija koji su više bazirani na predavanjima. Ako ste tip koji preferira puno aktivnosti, pronašli smo i studije čiji se programi sastoje od čak 60 % stručne prakse i vježbi. Prošli smo kroz njih kako bismo vam pomogli vizualizirati tipične studentske aktivnosti koje možete očekivati.

Martin Topljak i Kyara FIčko

Kojom metodom odabrati studij? Imamo prijedlog! | foto: Stella Ćaleta

Vrijeme mature i upisa na studije sve je bliže. Mnogi maturanti će uskoro morati donijeti konačnu odluku oko svog budućeg studija što, složit ćete se, nije nimalo lako. Ako niste među sretnicima koji od malena znaju čime se žele baviti, poznato vam je pretraživanje interneta u potrazi za savjetima, informacijama o studijima i iskustvima studenata, preslagivanje liste prioriteta, slaganje lista za i protiv… Sve to zna postati dosta zamorno.

Razmišljajući o budućem fakultetu, mnogi od nas se koncentriraju na izbor idealne karijere. Prvi korak većine nas je obično suziti izbor prema području u kojem ćemo raditi, jednog dana kada fakultet i završimo. Uzmite u obzir, pri tome, da na većini fakulteta stječemo široko znanje koje će nam otvoriti mnoga vrata. Stoga, ako niste jedna od onih osoba koja je sigurna da želi raditi točno određeni posao, u ovoj je fazi dovoljno razmišljati široko.

Izdvojeni članak

Kako odabrati studij kad imate puno različitih interesa? O ovoj opciji možda niste razmišljali

Kako biste bili sigurni da vas posao koji ćete jednog dana raditi zanima, pametno je dobro proučiti kurikulume studija koji su vam na listi prioriteta, vidjeti dostupnu literaturu i dobro razmisliti je li riječ o tematici koja vam je zanimljiva. Naposljetku, ne upišete li studij koji je u skladu s vašim interesima, teško da ćete ga završiti. No, što ako ste to već učinili i još uvijek ste neodlučni?

Nije svejedno upisujete li sveučilišni ili stručni studij

Tada je korisno vratiti se jedan korak unazad i dobro razmisliti o tome na kakvom fakultetu, uopće, želite studirati. Drugim riječima, doslovno se zamislite kako provodite jedan dan na svom idealnom fakultetu – kako on izgleda? Vidite li se kako slušate predavanja u velikoj ili maloj grupi studenata? Imate li više praktičnih vježbi ili nastave? Provodite li vrijeme u laboratorijima ili na terenskoj nastavi?

Studiji u Hrvatskoj se razlikuju, između ostalog, i prema tome jesu li oni stručni ili sveučilišni. Sveučilišni studiji izvode se na sveučilištima, a stručni na veleučilištima i visokim školama. Trajanje studija je isto, vrlo malo se razlikuju po tituli koju stječete na kraju, ali se znatno razlikuju po kurikulumima. Najjednostavnije rečeno, srž stručnih studija je fokus na praktičnoj nastavi, spajanje teorije i prakse te dobra povezanost s tržištem rada kroz suradnju s predavačima koji imaju iskustva u realnom sektoru.

VGUK

Srž stručnih studija je na stručnoj praksi | Foto: Stella Ćaleta, srednja.hr

Zbog svega toga, nakon stručnog studija ćete biti posve spremni za izlazak na tržište rada. Ako ste čitajući prethodne odlomke shvatili da vam je upravo to jako važno, onda se prilikom izbora studija fokusirajte upravo na one stručne. Primjerice, proučili smo kurikulum jedne visoke škole čiji program previđa čak 60% stručne prakse i vježbi, a ostalih 40% otpada na predavanja.

Proučite program i pokušajte se zamisliti na određenom faksu

Riječ je o Visokom gospodarskom učilištu u Križevcima (VGUK), najstarijoj visokoobrazovnoj ustanovi u Hrvatskoj i jednoj od najstarijih u Europi koja se bave agronomijom. Ako vas, pri tome, zanima rad u prirodi, sa životinjama ili biljem, ali i onaj u ekonomiji, menadžmentu ili turizmu, ovo bi mogao biti odličan izbor za vas. Tamo možete upisati preddiplomski stručni studij Poljoprivrede i odabrati jedno od tri usmjerenja: Bilinogojstvo, Zootehnika ili Menadžment u poljoprivredi, ali tek nakon što odslušate zajedničku prvu godinu na kojoj ćete usvojiti temeljna znanja iz agronomije.

Izdvojeni članak
VGUK

Provela sam dan na studiju nadomak Zagreba koji obrazuje menadžere, biljne znanstvenike i ljubitelje životinja: Čula sam se s njima dvije godine kasnije

Studenti VGUK-a već prvog dana imaju praktičnu nastavu, a stručna praksa i vježbe odvijaju se tijekom cijelog studija. Stručne prakse je čak 720 sati tijekom tri godine studija, od kojih je 420 sati u zadnjem semestru (završna praksa) i tome je posvećen gotovo cijeli taj semestar, kada biraju između različitih ustanova, poduzeća i gospodarstava kod kojih mogu raditi. Završnu praksu mogu odraditi i koristeći stipendije Erasmus+ programa. Još su tu i brojne vježbe. Osim toga, kroz studij puno vremena provode u moderno opremljenim laboratorijima i praktikumima, a često se uključuju i na projekte koje vode njihovi nastavnici.

Visoku školu okružuju prostrane površine s vinogradima, voćnjacima, ljekovitim i aromatičnim biljem, poljima s raznim ratarskim kulturama i pašnjacima za životinje. Tu su i staje u kojima su razne životinje te prostor konjičkog kluba. U sklopu Učilišta je i Nacionalna gen banka koja čuva stare sorte povrća, vinograd s autohtonom (čitaj: spašenom od zaborava) sortom vinove loze, stare sorte voća, autohtone pasmine životinja, …. i u sve su, prema interesu, studenti uključeni.

Ana Kolar

Pokraj VGUK nalazi se i konjički klub! | foto: Stella Ćaleta, srednja.hr

Savjet za kraj

Kada proučavate web stranice fakulteta, osim iščitavanja programa pojedinih studijskih smjerova, proučite i detalje kao što su oni o laboratorijima, vježbalištima ili tvrtkama u kojima možete raditi praksu. Pogledajte i kako izgledaju predavaonice i prostori za druženja. Proučavajući sve to, možda shvatite da želite studirati negdje gdje ćete puno vremena provoditi na svježem zraku, na vježbama ili u laboratoriju surađujući s kolegama i nastavnicima.

U tom slučaju potražite studije kao što su VGUK, koji fokus stavljaju na točno te aktivnosti s kojima ćete po završetku biti spremni za tržite rada. Neovisno o tome što od studija želite, prije donošenja konačne odluke svjesno razmislite o svojim prioritetima, pročitajte kurikulume i zamislite svoj idealni dan na faksu. Napravite li te korake, znatno smanjujete šansu da ćete svoju odluku u budućnosti požaliti.


Tekst je nastao u suradnji Native studija portala srednja.hr i Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima. Više o VGUK-u i njihovim studijskim programima pronađite ovdje.