Pretraga

Pričali smo s bivšim studentima i doznali ima li ‘kruha’ za mlade u njihovoj struci

A- A+

Puno toga u našim životima je luksuz bez kojeg zapravo možemo, ali samo nekoliko stvari je čovječanstvu apsolutno neophodno. Pitka voda i čist zrak su među njima, ali prvo mjesto dijele s dovoljnom količinom „zdrave“ hrane za sve. Poljoprivreda i proizvodnja hrane među najvažnijim su ljudskim djelatnostima već tisućljećima, a taj će status sigurno zadržati i u budućnosti. Zbog toga smo istražili kakvo je stanje na tržištu u jednoj od najvažnijih gospodarskih grana Hrvatske – poljoprivredi. Razgovarali smo s bivšim studentima Visokoga gospodarskog učilišta u Križevcima, današnjim poljoprivrednim stručnjacima te doznali koliko je to područje perspektivno te kakve sve mogućnosti za zaposlenje otvara.

Razgovarali smo s bivšim studentima i istražili kakvo je stanje na tržištu u jednoj od najvažnijih gospodarskih grana Hrvatske – poljoprivredi | Foto: Pexels

U Hrvatskoj koja je bogata prirodnim resursima poljoprivreda je jedna od temeljnih gospodarskih grana u koju se jako puno ulaže. No, trend iseljavanja dovodi do toga da poljoprivredi sve više nedostaju mlade snage s novom energijom i svježim idejama.

Nama je to zazvučalo kao odlična i neiskorištena prilika za mlade i ambiciozne ljude koji žele graditi karijeru u poljoprivredi. Kako bismo provjerili tu tezu, obratili smo se bivšim studentima poljoprivrede koji su danas stručnjaci s puno iskustva.

Petoro alumnija Visokoga gospodarskog učilišta u Križevcima (VGUK) podijelilo je svoje mišljenje s nama. VGUK je najstarija visokoobrazovna institucija iz područja poljoprivrede u ovom dijelu Europe, a izvode preddiplomski stručni studij Poljoprivreda (smjerovi Bilinogojstvo, Zootehnika i Menadžment u poljoprivredi) te specijalističke diplomske studije: Poljoprivreda (usmjerenje Održiva i ekološka poljoprivreda) i Menadžment u poljoprivredi.

Od njihovih bivših studenata smo doznali da je uspješnu karijeru u poljoprivredi lako izgraditi. Kad svemu pridodate činjenicu da je poljoprivreda neophodna ljudska djelatnost, bogatstvo Hrvatske prirodnim resursima te ubrzanu digitalizaciju poljoprivrede koja otvara nova, do nedavno nezamisliva radna mjesta, opcija je i više nego što možda mislite.

Izdvojeni članak

Kako odabrati studij kad imate puno različitih interesa? O ovoj opciji možda niste razmišljali

Proizvodnja hrane je nužna djelatnost koju mijenja tehnologija

Marina Ivanović, naša prva sugovornica, za početak nam je naglasila jednu od najvećih prednosti poljoprivrede – tu će posla uvijek biti. Marina je izvršna direktorica tvrtke iz Križevaca koja se bavi prodajom repromaterijala za poljoprivredu. U struci ima više od 20 godina iskustva. Zanimljivo je da je na svom poslu ‘okružena’ kolegama i kolegicama sa studija: direktor i vlasnik, kao i još dvadesetak zaposlenika tvrtke obrazovalo se na VGUK-u. U poljoprivredi možete graditi lijepu budućnost, rekla nam je, ali ako se njome želite baviti – idite na faks. Ali, ako se njome želite uspješno baviti, najprije se obrazujte i to tamo gdje ćete osim teorije steći i praktične vještine. Kao što je to slučaj na VGUK. Poslije, kad počneš raditi, shvatiš da su praktična znanja nezamjenjiva.

– Proizvodnja hrane je egzistencijalno pitanje čovječanstva pa će samim time u poljoprivredi uvijek biti posla. Važnost poljoprivrede naročito dolazi do izražaja u kriznim situacijama što smo svjedočili zadnjih godina. Samodostatnost u proizvodnji hrane mora biti na prvom mjestu. U našoj državi uz turizam, poljoprivreda je glavna ekonomska grana, tako da potencijali za razvoj postoje. Današnja poljoprivreda zahtjeva moderan pristup proizvodnji i brzu prilagodbu tržištu, stoga bih preporučila studirajte poljoprivredu, ima tu budućnosti, ispričala je Marina.

vguk

Marina Ivanovnić | Foto: Privatna arhiva

S poljoprivredom možete postati poslodavci i poduzetnici

S Marinom se složila i Željkica Kruhin, bivša studentica VGUK-a. Završila je srednju poljoprivrednu školu u Križevcima stoga je studij poljoprivrede na VGUK-u bio logičan nastavak njenog obrazovanja. Danas vodi obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo koje se bavi proizvodnjom mlijeka i ratarstvom. Sa svojim proizvodima sudjeluje na natjecanjima na kojima osvaja nagrade i priznanja, ali najviše ju veseli njena karijera koja joj omogućuje da sa 32 godine bude poslodavac i, istaknula je, lider u svom poslu. Rado je i mentor studentima VGUK-a koji k njoj dolaze na praksu.

– Nakon prvog semestra znala sam da sam odabrala dobar studij i nisam odustajala od svojih snova. Znala sam da ću se baviti tim poslom nakon završetka i eto me, dan danas radim posao koji volim i nikad nisam požalila svoj odabir. Nakon toliko godina nosim lijepa sjećanja na profesore koji su sa nama bili kao prijatelji i uvijek su nam bili podrška i gurali nas dalje da budemo najbolji. Jako puno mojih bivših kolega su poznati poduzetnici, sa jako puno bivših  kolega  i ja sama radim, funcioniramo super kao poslovni partneri, a sve je to na temelju znanja sa VGUK, ispričala nam je.

Budućim studentima poljoprivrede poručila je: budite i vi lideri!

– Nakon što se završi studij svaki agronom ima priliku za svoj razvoj, što u nekoj firmi, što na OPG-u. Razvijajte se, svake godine polako ulažite u posao, budite perspektivni, jer imamo u Hrvatskoj imamo veliku mogućnost samo ju morate iskoristiti, zaključila je Željkica.

željkica kruhin

Željkica Kruhin | Foto: Privatna arhiva

‘Mediji donose samo lošu stranu, ali…’

Razmišljate li o karijeri u poljoprivredi, možda vas obeshrabruje medijska slika te profesije. Ivan Veselić, vlasnik svog OPG-a, nositelj titule Najbolji mladi poljoprivrednik Hrvatske 2015. godine te, kako za sebe kaže, ponosni bivši student VGUK-a, dao nam je uravnoteženu sliku svoje struke.

– Slika poljoprivrede kroz medije nažalost često donosi samo loše strane toga posla. Međutim ima daleko pozitivnijih stvari u poljoprivredi. Prednosti su svakako rad u prirodi s obitelji, manje stresa, zdraviji način življenja, fleksibilno radno vrijeme… Od ulaska Hrvatske u Europsku uniju život mladih poljoprivrednika stavljen je kao prioritet broj jedan. Doista se može doći lako do početnih ulaganja u vaš projekt i možete u vrlo kratkom roku ostvariti vašu ideju u stvarnost i omogućiti da svojim trudom i radom ostvarite što god želite, rekao je Ivan koji na vlastitom gospodarstvu proizvodi ekološke proizvode, koje izravno plasira na tržište ili kao prerađene, gotove proizvode.

S poljoprivredom ćete, dakle, lako postati sam svoj šef, a puno toga će ovisiti o vašoj motivaciji. S tim se složio i naš idući sugovornik. Ivica Vranić je VGUK alumni koji radi kao voditelj Centra koji kontrolira kvalitetu mlijeka, meda i stočne hrane u Hrvatskoj. Ivica nam je rekao kako u poljoprivredi postoji puno mogućnosti za zaposlenje, ali sve će ovisiti o tome koliko vas to područje zanima.

VGUK

Prostor Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima | Foto: Stella Ćaleta, srednja.hr

Mogućnosti za karijeru je stvarno puno

– Poljoprivreda nudi širok spektar mogućnosti i opcija, od zapošljavanja u državnim institucijama ili privatnim tvrtkama koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom i proizvodima vezanim za poljoprivrednu proizvodnju do otvaranja vlastitih tvrtki ili poljoprivrednih gospodarstava. Samo agencija u kojoj sam ja zaposlen broji više od 400 djelatnika od kojih je većina završila neki od poljoprivrednih fakulteta, a dobar dio njih neki od studija na VGUK, rekao je Ivica dodavši kako strateški značaj poljoprivrede i resursi naše zemlje garantiraju da će mogućnosti za posao u tom sektoru samo rasti.

Sve smo sugovornike pitali i o iskustvu studiranja poljoprivrede na VGUK-u. Jednoglasni su – tamo vlada topla, posebna i prisna atmosfera, a samo iskustvo studiranja je odlično. S tim se složila i Ana-Marija Ritoša, naša posljednja sugovornica. Ana-Marija radi u Središnjem savezu hrvatskih uzgajivača simentalske pasmine goveda. Svoj posao voli i definitivno je zadovoljna svojim odabirom, rekla nam je. Mladima bi svoju struku preporučila, a prisjećajući se studija podijelila je s nama jednu zanimljivost. Ana-Marija i njen zaručnik su se, naime, upoznali i zaljubili na faksu.

vguk

Ana-Marija Ritoša sa zaručnikom | Foto: Privatna arhiva

– Moj zaručnik i ja studirali smo na istoj godini i isto usmjerenje. U sjećanju od studiranja najviše su mi ostali dobri međuljudski odnosi, odnosno pristupačnost profesora prema studentima kao i njihovo zalaganje da se stručni dio pobliže objasni i prikaže kroz praktični dio nastave. Druženja studenata su također nezaboravna. Križevci su prekrasan mali grad i pravo mjesto za studij, zaključila je Ana-Marija.

Zanima li vas karijera u poljoprivredi i studij na VGUK-u, više informacija možete dobiti na web stranici Učilišta. Vodič kroz studije dostupan je ovdje.

Nedavno smo razgovarali s bivšim studentima VGUK-a koji su zadovoljni svojim odabirom studija te ih pitali da maturantima podijele najvažnije savjete o tome kako ne pogriješiti prilikom upisa faksa. Taj tekst možete pročitati ovdje.

Izdvojeni članak

I drugi rok za odabir faksa je skoro gotov: Studenti uputili finalne savjete maturantima


Tekst je nastao u suradnji Native studija portala srednja.hr i Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima