Pretraga

Samo za kampanjce: Ovih 6 savjeta pomoći će vam da gradivo naučite i u posljednji čas

A- A+

Znaš da si lijen, ali uporno početkom svake školske i akademske godine obećavaš ćeš svakodnevno ponavljati gradivo koje se obrađuje na nastavi. To obećanje već do prvog ispita pada u vodu pa se za njega počinješ pripremati u posljednji čas. Zapravo, tek dan-dva prije ispita nabavio si skripte i literaturu. Čestitamo, tipičan si primjer homo kampanjusa. No čak i takvi kao ti ispite mogu položiti uspješno, a mi ti donosimo nekoliko savjeta koji će ti pomoći kod učenja u posljednji tren.

Prije svakog, pa tako i učenja u posljednji čas, najprije valja od sebe udaljiti sve što bi vam moglo biti distrakcija – mobitel, laptop i mlađu sestru. Isplanirajte si koliko ćete vremena na učenje potrošiti i možete krenuti s radom.

Sami napravite mini-ispit

Kako učite u posljednji čas, velike su šanse da nećete uspjeti proći sve gradivo. Fokusirajte se zato na ono što vam najlošije ide. Kada prolazite kroz literaturu, zabilježite si teme koje nikako ne možete zapamtiti. Teme pretvorite u pitanja i sastavite svoju verziju ispita, a teže gradivo učite odgovarajući na ta pitanja više puta.

Memory kartice

Izdvojeni članak

Čitanje istog teksta više puta najgora je metoda učenja: Evo kako efektivno učiti

Osim učenja uz pomoć pitanja, pojmove koji vam ‘štekaju’ možete učiti i uz pomoć memory kartica. Na jednu stranu ispišite pojam s čijim pamćenjem i definicijom imate problem, a na drugu definiciju. Ovo će poboljšati vašu sposobnost vizualnog učenja i trebalo bi biti korisno kod pamćenja ključnih pojmova u gradivu koje učite.

Mentalna mapa

Još jedan način vizualnog učenja izrada je mentalne mape, koja zvuči komplicirano, ali zapravo to nije. Za razliku od prethodne dvije metode učenja, ova će vam pomoći da lakše zapamtite vezu između određenih pojmova i koncepata te lakše povežete gradivo. U sredinu velikog lista papira ispišite pojam, a potom u ‘balone’ oko njega sve važno što uz taj pojam morate zapamtiti. To su obično one rečenice koje ste u literaturi ili skripti podvukli markerom.

Spavanje

Iako nije na vrhu popisa, dobar ‘spavanac’ koji mnogi kampanjci zanemaruju zapravo je ključan u održavanju koncentracije tijekom učenja. Uostalom, poznato je kako mozak najbolje funkcionira odmoren pa se, ako ste neispavani, može dogoditi i da tijekom ispita zaboravite ono što ste naučili.

Tjelovježba

Izdvojeni članak

Metoda Leonarda da Vincija: Evo kako se naspavati u samo 4 sata dnevno

Jasno je da učite u posljednji čas i svaka minuta vam je važna, ali ipak biste trebali raditi kratke pauze od 10-ak minuta. Kako biste povećali količinu energije i ojačali koncentraciju, dio tih pauza utrošite i na laganu tjelovježbu. Nekoliko trbušnjaka, čučnjeva i sklekova i odmah ste budniji!

Kvalitetna prehrana i piće

Konzumacija prevelikih količina energetskih napitaka i kave često može rezultirati nemogućnošću koncentracije na gradivo koje učite. Radije popijte jednu manju kavu i to tijekom dana, a za vrijeme učenja pijte samo vodu. Prehrana neka vam ne odstupa od uobičajene, a postoje i namirnice koje će vam pomoći u pamćenju gradiva. Tako biste tijekom perioda priprema za ispite trebali konzumirati više orašastih plodova, lisnatog povrća, mahunarki, bobičastog voća, ali i tamnu čokoladu. Popis namirnica koje pozitivno utječu na ishod učenja možete pronaći ovdje.