Pretraga

Maturanti iz 1972. imali su iste probleme kao i današnji

A- A+

Da se puno toga nije promijenilo u hrvatskom obrazovanju pokazuje razmišljanje maturanata koji su završili II. zagrebačku gimnaziju davne 1972. godine. U emisije HRT-a Retro, koja podsjeća na zanimljivosti koje su tijekom
60 godina televizije zabilježili snimatelji, montažeri, novinari i
urednici, maturanti i maturantice popularne ‘Križanićeve’ vrlo su negativno komentirali svoje dosadašnje školovanje.

Foto: screenshot HRT

Izdvojeni članak

Provjerite što se na maturi u Hrvatskoj trebalo znati prije gotovo 130 godina

U TV prilogu snimljenom 1972. godine više maturanata ponovilo je kako gimnazija nije riješila njihov glavni problem, a to su radne navike.

– Čuo sam da se na elektrotehnici zbilja mora raditi i to osobito u prvoj godini, a kod mene radne navike nisu u najboljem stanju, rekao je jedan od njih koji je želio upisati studij elektrotehnike.

Ponovili su kako im nedostaje uža specijalizacija znanja te da ako osjećaju averziju prema nekom predmetu da ga sigurno neće ni kući učiti, a tu se prema njima vidi njihova nesposobnost da uče opću kulturu. Sve se uči teoretski jer za praktičnu nauku u gimnazijama nemaju mogućnosti.

– 90 posto ljudi koji izlaze iz gimnazijskih klupa su kampanjci jer im je to omogućeno. Od devet mjeseci koliko provedemo u školi samo dva mjeseca pred kraj školske godine ili polugodišta se može učiti i dobiti dobre ocjene, izjavila je tada za HRT maturantica.

Video možete pogledati ovdje.