Pretraga

Kandidat za zagrebačkog rektora: Na čelu Sveučilišta ne može biti čovjek koji ima crne rupe u svom životu

A- A+

Jedini kandidat koji se iz tehničko područja prijavio za nadolazeći izbor rektora zagrebačkog Sveučilišta je dekan FER-a Nedjeljko Perić. Nakon predstavljanja svog programa, Vijeće tehničkog područja dalo mu je svoju potporu. Stoga smo porazgovarali s dekanom Perićem o njegovoj kandidaturi, rektorskom programu i doznali zašto bi baš on bio dobar izbor za čelnika najvećeg hrvatskog Sveučiliša.

Foto: srednja.hr

Nedjeljko Perić trenutno je na čelu FER-a koji broji preko 3300 studenata te je jedini sveučilišni profesor iz tehničkog područja koji je izrazio želju da bude na čelu 33 zagrebačka fakulteta te preko 60 tisuća studenata. Nakon što ga je Vijeće tehničkog područja izglasalo kandidatom za novog rektora zagrebačkog Sveučilišta, otkrio nam je zašto se uputio u utrku za rektorskom foteljom te što planira napraviti ako dođe na tu poziciju.

Izdvojeni članak

Dekan FER-a: ‘Prije državne mature bilo je jednostavnije’

Stanje je alarmantno, a akademska zajednica može ponuditi više

– Živimo u vremenu koje je opterećeno raznim problemima, pogotovo gospodarskim. Veliki su ekonomski problemi, a gospodarstvo je u recesiji. S obzirom da imamo skoro 400 tisuća nezaposlenih, stanje je alarmantno. Kad sam razmišljao što akademska zajednica u tom slučaju poduzima, shvatio da poduzima dosta, ali ne sustavno, sinkronizirano i koordinirano, rekao nam je Nedjeljko Perić.

Nastavio je kako akademska zajednica, a pogotovo zagrebačko Sveučilište, ima ogroman potencijal koji treba aktivirati, staviti ga u službu razvoja gospodarstva i društva te kulture.

– U tom smislu sam prepoznao da istraživanje, inovacije, inkubacije i komercijalizacija trebaju tvoriti snažan lanac kao podrška novom hrvatskom gospodarstvu, odnosno društvu. Time bi se stvorila nova proizvodnja, to jest novi gospodarski sektori koji bi stvorili i nova radna mjesta visoke dodane vrijednosti, tvrdi dekan FER-a kojemu ove akademske godine ističe drugi mandat.

Izdvojeni članak

FER će analizirati bolonjski sustav i izbaciti loše komponente

Istraživanja, inovacije, inkubacije i proizvodnja

Perić je u svom programu naglasio ulogu istraživanja i inovacija, a kako kaže, mi imamo veliki broj svjetski poznatih znanstvenika od kojih hrvatsko društvo nema prevelike neposredne koristi.

– Smatram da mi trebamo rezultate znanstvenih istraživanja usmjeriti, usmjeriti na inovacije. U budućim inovacijskim centrima trebamo rezultate znanstvenih istraživanja pretvarati u nešto što je opipljivo, u neki prototip ili proizvod. Zatim slijedi etapa inkubacije, potom proizvodnja i komercijalizacija. Čim je proizvodnja u pitanju otvaraju se nova radna mjesta, a s obzirom da govorim o rješenjima koja su iz visoke tehnologije, onda se govori i o radnim mjestima koja zahtjevaju visoka stručna znanja, objašnjava kandidat za novog rektora iz tehničkog područja.

Dodao je kako je zapravo riječ o osnivanju instraživačko-inovacijsko-inkubacijskog lanca koji treba biti povezan u inovacijsko-poduzetničku mrežu. Za potonje su, uz tehnologiju, važne i društvene znanosti i umjetnost te humanističke znanosti.

Bogato akademsko i vanakademsko iskustvo

– Upornost, energičnost, profesionalnost i odgovornost su komponente koje posjedujem, a biti dekan FER-a nije mala stvar. Posebno, biti rektor Sveučilišta u Zagrebu velika je čast i velika odgovornost. Naravno ovom svemu treba nadodati i moralne komponente. Rektor ne može biti čovjek koji ima nekakve crne rupe u svom životu, a mislim da takvih rupa nemam, odgovorio nam je Perić uz napomenu kako je o sebi uvijek najteže govoriti.

Prije dolaska na FER 1993. godine, 20-ak godina radio je u industrijskom razvoju u Končaru, stoga uz akademsko, ima bogato i vanakademsko iskustvo. Već 1998. godine postao je prodekanom FER-a, a na poziciju dekana zasjeo je 2010. godine.

Izdvojeni članak

Intervju s ravnateljem karlovačke Gimnazije: Već 11 godina škola dobiva FER – ovo priznanje

Na koji će način pristupiti problemima i projektima Sveučilišta

Otkrio nam je da razmišlja o prorektorima, to jest tko bi činio njegov tim ako bude izabran za rektora, ali konačnu odluku još nije donio. Također je rekao na koji bi način pristupio problemu Studentskog centra koji je u sanaciji.

– Studentski centar je veliki problem i za zagrebačko Sveučilište i za državu. Tom problemu treba pristupiti na ozbiljan i odgovoran način. Ako budem novi rektor odmah ću pokušati uspostaviti dobar i učinkovit dijalog s resornim Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta. Mislim da uz odgovornost, profesionalnost i veliki rad možemo pronaći dugoročnije rješenje, istaknuo je dekan Perić.

Što se tiče milenijskog projekta kampus Borongaj, rekao je da visoko ocjenjuje dosadašnje napore i postignute rezultate te da će kao novi rektor s velikim elanom nastaviti realizaciju projekta.