Pretraga

Intervju s ravnateljem karlovačke Gimnazije: Već 11 godina škola dobiva FER – ovo priznanje

A- A+

Gimnazija Karlovac djeluje već 250 godina, a u njoj su se školovali brojni poznati znanstvenici i uspješni ljudi. Daleko najpoznatiji je Nikola Tesla, kojem je inače jedinu ispravu o završenom obrazovnom stupnju izdala baš karlovačka gimnazija. U njoj se i danas školuju budući znanstvenici i društveni radnici, a ona djeluje pod geslom ‘Najbolja za najbolje’. Kako funkcionira škola koja nudi pregršt izvannastavnih aktivnosti, već 11 godina za redom dobiva priznanje FER -a, a čiji učenici svake godine upisuju većinom najpopularnije fakultete, otkrio nam je u razgovoru ravnatelj škole Damir Mandić.

Karlovačka gimnazija poznata je kao škola koju njeni učenici vole i uvijek se rado prisjećaju dana koje su u njoj proveli. Nije to ni čudno, s obzirom na sve ono što ta škola nudi svojim učenicima. Kako bismo saznali što sve učenici dobivaju od škole, koje uspjehe postižu i koje fakultete najčešće upisuju, razgovarali smo s ravnateljem gimnazije, Damirom Mandićem.

Nastava prijepodne, poslijepodne brojne ponuđene aktivnosti

U klupama karlovačke gimnazije školovali su se Nikola Tesla, Slavko i Stjepan Mihalić, Ljudevit Jonke, Ivan Goran Kovačić, Danko Plevnik, Zrinka Cvitešić i mnogi drugi. Kroz godine ova je škola samo napredovala, pa sadašnjim učenicima pruža mnoštvo izvannastavnih aktivnosti o kojima nam je ispričao ravnatelj Damir Mandić.

Izdvojeni članak

Ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje: U kurikulumima bi se trebalo više važnosti dati financijskom planiranju

– Godine 2009. prešli smo na rad u prijepodnevnoj smjeni. Upravo činjenica da nam je cijela zgrada poslijepodne na raspolaganju pomogla nam je razviti paralelni sustav rada kroz izvannastavne aktivnosti, fakultativnu nastavu i izborne predmete. Više od 60 posto učenika škole polazi predmete eksperimentalna fizika, eksperimentalna biologija i kemija, politička geografija, psihologija kreativnosti, debatni klub, videodružina, nacrtna geometrija, matematika, školski sportski klub ‘Olimpija’, glazbeni studio 8, francuski, španjolski, latinski, talijanski jezik, program DSD – Njemački jezik za stjecanje njemačke jezične diplome, poslovni engleski, informatičku i likovnu radionicu. Naši učenici kroz razne aktivnosti sudjeluju u životu grada, a škola smo koja je svoja vrata otvorila raznim udrugama koje rade s mladim ljudima. Naši maturanti zadnji dan škole na gradskom trgu već pet godina plešu svoj ‘Posljednji ples‘. Vijeće učenika sudjeluje u radu škole svojim prijedlozima i organizacijom humanitarnih i zabavnih aktivnosti. Božićni sajam je u gradu prepoznat kao jedan od najzanimljivijih humanitarnih projekata, ispričao je ravnatelj.

Izdvojeni članak

Intervju s novim ravnateljem MIOC-a: ‘Školi treba cijeli ravnatelj no želim i dalje predavati’

Maturanti redovno upisuju najpopularnije fakultete

Zbog svega toga nije čudno da je na upisima u ovu školu svake godine navala. Učenici imaju sveukupni prosjek vrlo dobar, zbog čega su zadovoljni i učenici i profesori. Maturanti ove gimnazije redovito uspješno rješavaju državnu maturu i upisuju većinom najpopularnije fakultete. Već 11 godina za redom škola dobiva FER – ovo priznanje.

Izdvojeni članak

Ravnateljica VII. gimnazije: Državna matura je bespotrebno trošenje novca, a fakultete koji ne daju perspektivu treba ukinuti

– Od 154 učenika s uspjehom državnu maturu završilo je njih 148. Šestero učenika je upućeno na jesenski rok. Naravno, za njih je bila kobna matematika. Inače naši učenici najčešće upisuju fakultete u Zagrebu i Rijeci. Ima i onih koji idu studirati izvan Hrvatske. Široka je lepeza fakulteta, ali prevladavaju takozvani atraktivni – Medicinski, Pravni, Arhitektonski, FER, Ekonomski i Filozofski fakultet, objasnio je Mandić.

Ova škola pokazuje da nisu učenici u njoj zbog nje, već je ona tu za učenike. Kako bi što bolje zadovoljili potrebe budućih mladih znanstvenika, profesora i raznih profesionalaca, svake godine provode anonimnu anketu koja im pomaže da shvate gdje mogu unaprijediti nastavu i način rada.

Svake godine anonimna anketa radi poboljšavanja kvalitete

– Ovdje se mi nastavnici uvijek zaustavimo i sami sebe propitujemo jesmo li učenicima dali sve ono što smo im dužni dati kako bi zaista bili učenici 21. stoljeća. Prema povratnim informacijama roditelja i učenika zaista možemo biti zadovoljni. Svake godine maturanti ispunjavaju anonimnu anketu kojom ocjenjuju rad škole i nastavnika. Kao ravnatelj tu anketu od naše pedagoginje dobijem tek u rujnu, kako smo im i obećali. Moram reći da me uvijek iznova oduševi njihova iskrenost, kritičnost i samokritičnost. Iz nje svi zajedno crpimo podatke o tome gdje možemo biti kvalitetniji ali i informacije koji su profesori zaista izvanredni a koji bi mogli još bolje. Naravno svoju porciju kritika dobijem i sam, rekao je ravnatelj koji je prije te dužnosti bio zaposlen kao profesor vjeronauka.

Kao i svi djelatnici i ravnatelji škola u Hrvatskoj, i ravnatelj karlovačke gimnazije ima svoje mišljenje o državnoj maturi, koje nije nužno negativno, no kako kaže, taj projekt treba dodatno promisliti.

‘Državnu maturu treba još promisliti’

– Svaki obrazovni sustav mora imati postupak provjere koji je jednak za sve, u istim okolnostima i pod istim uvjetima. Žao mi je što je državna matura postala previše razredbeni postupak upisa na fakultete. Ona bi zaista trebala biti isključivo provjera učenika na kraju srednjoškolskog obrazovanja, kako bi u jasnim i kontroliranim uvjetima i učenici i profesori mogli vidjeti jesu li i koliko uspješno radili. Državna matura kao element vanjskog vrednovanja ima svoju ulogu i tu je treba razvijati. Ovaj dio gdje se pomoću tog ispita upisuje na fakultete može ostati ali ga treba još promisliti. Argument stresa, po meni nije argument koji se može koristiti za donošenje odluka oko funkcioniranja obrazovnog sustava. Učenike trebamo učiti kako se nositi sa stresom, a ne birokratskim odlukama pokušavati eliminirati stres. Sve u svemu, moj stav o Državnoj maturi je pozitivan, s potrebom promišljanja i razvijanja cijelog postupka, zaključio je ravnatelj.