Pretraga

Katolički centar od Sveučilišta dobio novac za križni put i pripreme za brak: To su, kao, projekti za studente

A- A+

Pripreme za brak, formiranje mladog kršćanina, razvijanje duhovnog života po ignacijanskim metodama, planinarski križni put. Neke su to samo u nizu aktivnosti iz projekata mladih katolika koje je splitsko sveučilište odlučilo pozamašno financirati, dodijelivši Studentskom katoličkom centru (SKAC) gotovo 200.000 kuna od upisnina studenata.

križ na brdu

Foto: Unsplash; Yannick Pulver

Sveučilište u Splitu, što je već običaj sukladno njihovim unutarnjim propisima, svake godine novac od upisnina studenata vraća natrag upravo – studentima. Preciznije, raspisuje natječaj za studentske projekte ili projekte namijenjene studentima koje onda tim novcem financira. Tako je bilo i ove godine, imenovana su posebna povjerenstva, a na temelju njihovog izvještaja Senat, temeljno upravljačko tijelo splitskog sveučilišta, donio je odluku o dodjeli sredstava. Sredstva su dodijeljena unutar tri kategorije. Prva se odnosi na projekte u području kulture, umjetnosti i sveučilišnih medija, druga je studentski sport, a treća znanost i tehnologija. I ne bi to bila neka osobito kontroverzna vijest da se među dobitnicima najviših pojedinačnih sredstava nije našla jedna katolička udruga.

Dali novac za pripreme za brak?

Konkretno, u kategoriji ‘kultura, umjetnost i sveučilišni mediji’ udruga Studentski katolički centar (SKAC) dobila je ukupno 196.049,72 kuna za sedam svojih projekata. U toj je kategoriji SKAC, usporedno s ostalim udrugama, dobio najviši ukupni iznos novca od studentskih upisnina. Odlučili smo malo pogledati o kakvim se projektima radi.

Prvi od njih sedam, naziva 2=1 ispred SKAC-a prijavio je voditelj Sveto Karamatić. Kako navode na službenim stranicama, projekt je to nastao prije pet godina, suradnjom Studentskog katoličkog centra Split i Hrvatske zajednice bračnih susreta. Započeo je s mišlju da zaručnički tečaj ‘premda je koristan ipak nije dovoljnog trajanja da bi nas kvalitetno uveo u brak’. Stoga 2=1, kako navode, ‘s ciljem bolje pripreme za bračni i obiteljski život’ okuplja mlade ljude na mjesečnim predavanjima, koje drže stručnjaci poput psihologa i teologa, ali, ističu, nerijetko im dođu i ‘parovi koji nam posvjedoče svoje iskustvo bračnog suživota’. Tom je projektu splitsko sveučilište dalo 13.960,60 kuna.

Izdvojeni članak

Sveučilište spiskalo javni novac na vjersko hodočašće u Izrael, a javnosti ga predstavili kao službeni put: Cijenu nam ne žele otkriti

Sveučilište financira i ‘križni put’

Idemo dalje. Novac je dobio i projekt 3D formacija voditeljice Ivane Marinović, također ispred SKAC-a. Tom je projektu, pak, cilj ‘omogućiti cjelovito formaciju mladog kršćanina u svim sferama njegovog života’. Prva godina tog projekta, navode, ide za ‘naravnom zrelošću’, druga se odnosi na ‘razvijanje duhovnog života po ignacijanskim metodama’, a treća služi kao platforma za ‘uključivanje u društveni život’. Splitski senatori tom su projektu dali 23.968,50 kuna sveučilišnog novca.

Na popisu se nalazi i tzv. Planinarski križni put (PKP), koji ispred SKAC-a prijavljuje Lovre Buzov. Kako navode iz splitskog ogranka udruge, ‘planinarski križni put je pobožnost za mlade’, a održava se dvaput godišnje – u korizmi i najesen. ‘Tijekom dvodnevnog hoda kroz dijelove naše domovine i susjedne Bosne i Hercegovine’, stoji na stranici SKAC-a, ‘mladi obilaze četrnaest sakralnih i kulturoloških objekata kod kojih se razmatra po jedna postaja križnog puta’. To je pak splitsko sveučilište prigodno ‘blagoslovilo’ s 20.074,67 kuna.


NOVAC DOBILI I ZA HUMANITARNE PROJEKTE

SKAC je novac od splitskog sveučilišta dobio i za neke humanitarne projekte. Tako su za 72 sata bez kompromisa, međunarodnu volontersku akciju u koju su uključeni kao partneri, a koja se odnosi na razne ekološke, socijalne i radne humanitarne aktivnosti, dobili 46.191,93 kn. Volonterski centar mladih pri splitskom SKAC-u dobio je 25.734,60 kn, gdje se provode, osim spomenute, i druge humanitarne aktivnosti kao što su Agenti dobrote, Mala škola volontiranja i VolON. Kulturno-ekološki-rekreativni ljetni kamp za mlade ‘Otočke pustinje’, također projekt SKAC-a, dobio je 33.152,22 kn, a Youcat international, 32.967,20 kn.


Formula dobila visok iznos

Dosta dobar iznos novca u kategoriji studentski sport dobio je, očekivano, Splitski sveučilišni sportski savez za svoja četiri projekta. Konkretno, za 20. Međunarodnu veslačku regatu ‘Sveti Duje’, čiji je voditelj Tomislav Pranjić, dobili su 95.500 kuna. Za Europske sveučilišne igre u Lodzu, projekt koji vodi Ante Crnjac, splitsko sveučilište je nagradilo s 92.200 kuna. Za Unisport Hrvatska 2022, voditeljice Anđele Matenda, Splitski sveučilišni sportski savez dobio je 110.000 kuna, a za Unisport Split 2022 točno 204.646,68 kuna.

U kategoriji znanosti i tehnologije najviše su financiranje dobili u Udruzi primijenjenog strojarstva za svoja dva projekta. Damir Jurić voditelj je obaju projekata. Prvi projekt, Formula student electric petrol dobio je financiranje u iznosu od 195.945 kuna, a Motostudent 50.701,42 kuna. Ukupno je u navedene tri kategorije za sve studentske projekte splitsko sveučilište podijelilo 1.799.058,93 kuna. Cijelu tablicu s iznosima po pojedinačnim projektima možete vidjeti u dokumentu ispod.

(Napomena: ako vam se dokument ne prikazuje, potrebno je osvježiti stranicu)

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [1.00 MB]

Rektorat već organizirao vjerska putovanja

Splitsko smo sveučilište u kontekstu financiranja vjerskih aktivnosti na neki način uhvatili već 2018. godine. Tada smo pisali o putovanju delegacije splitskog sveučilišta, od 14. do 19. siječnja, u Izrael, koje su javnosti predstavili kao službeno. Radilo se zapravo o putovanju koje je organizirala agencija specijalizirana za organizaciju kršćanskih hodočašća i putovanja vjere i kulture – Ichtis travel. Na tom je putu, izuzev posjeta dvjema znanstvenim organizacijama, prema hodogramu planiran posjet dosta velikom broju svetišta.

Bazilika navještenja u Nazaretu, crkva sv. Josipa, crkva sv. Obitelji, Gospin izvor, svetište Stella Maris, Genezaretsko jezero, Kafarnaum, Brdo Blaženstava, Jerihonska oaza, bazilika i špilja Isusova rođenja, crkva sv. Katarine, špilja sv. Jeronima, špilja Mlijeka u Betlehemu, bazilika sv. Groba, Maslinska gora, crkva Očenaša, kapela Gospodin je plakao, crkva Gospina groba, Getsemanski vrt, bazilika Isusove agonije, Zid plača – vjerske su to lokacije koje su se našle u hodogramu puta.

Iz splitskog rektorata nisu nam tada htjeli odgovoriti na naša pitanja o detaljima puta, kao ni o iznosu javnog novca koji su potrošili na taj put. Rektor je tada bio, podsjetimo, Šimun Anđelinović. Nešto više od dvije godine nakon pregledavali smo registre ugovora nabave splitskog sveučilišta i naletjeli na spomenuto putovanje. Agenciji Ichtis travel splitski je rektorat doznačio 123.300 kuna s uračunatim PDV-om Planirani trošak bio je još veći, no neka sredstva nisu utrošena pa im je agencija osigurala povrat novca.