Pretraga

Sveučilište u Splitu vodilo svoje ljude na vjersko putovanje. Platili ga 123.000 kn javnim novcem

A- A+

Putovanje na kojem su posjetili tek dvije do tri znanstvene institucije, a preko dvadeset svetišta, crkava i vjerskih lokacija pokušali su predstaviti kao službeno. Izdalo ih je to što je sve organizirala Ichtis travel, putnička agencija za hodočašća te putovanja vjere i kulture. Sveučilište u Splitu nam nikada nije odgovorilo koliko je to sve koštalo. Sada smo saznali. Na to su putovanje spiskali 123.300 kuna javnog novca.

Jeruzalem, Izrael
Foto: Unsplash; Sander Crombach

Prije više od dvije godine pisali smo o putovanju u Izrael na koji je Sveučilište u Splitu vodilo svoje delegate. Universitas je ‘službenom’ putovanju splitskih delegata tada posvetio duplericu. Pisali su o iskustvima s izraelskih znanstvenih i visokoškolskih institucija. Ono o čemu nisu pisali jest da je to putovanje, plaćeno javnim novcem, ustvari bilo – vjersko.

Put organizirala agencija za hodočašća

Informacija koja je ‘izdala’ Sveučilište u Splitu nalazila se u samom organizatoru putovanja. Radi se o Ichtis travelu, putničkoj agenciji specijaliziranoj za organizaciju kršćanskih hodočašća i putovanja vjere i kulture. Na putovanju je, prema podacima iz Universitasa, bila 23-člana delegacija, a koliko je to koštalo, Sveučilište nam tada nije odgovorilo.

Sad smo tu informaciju – saznali. Prema registru ugovora javne nabave Sveučilište u Splitu, agenciji Ichtis travel doznačeno je 123.300 kuna s uračunatim PDV-om za organizirano putovanje u Izrael. Planirani trošak bio je još veći, no neka sredstva nisu utrošena pa im je agencija osigurala povrat novca. Na tom su putovanju delegati Sveučilišta posjetili izraelski tehnološki institut Technion, znanstveni institu Weizzman i, kako je pisao Universitas, centar za mir i inovacije Peres.

Ostatak puta, koji je trajao od 14. do 19. siječnja 2018. godine bio je rezerviran za posjetu marjanskih svetišta i crkava o kojima sveučilišni bilten uopće nije izvještavao. Bazilika navještenja u Nazaretu, crkva sv. Josipa, crkva sv. Obitelji, Gospin izvor, svetište Stella Maris, Genezaretsko jezero, Kafarnaum, Brdo Blaženstava, Jerihonska oaza, bazilika i špilja Isusova rođenja, crkva sv. Katarine, špilja sv. Jeronima, špilja Mlijeka u Betlehemu, bazilika sv. Groba, Maslinska gora, crkva Očenaša, kapela Gospodin je plakao, crkva Gospina groba, Getsemanski vrt, bazilika Isusove agonije, Zid plača. Vjerske su to lokacije koje su delegati Splitskog sveučilišta, javnim novcem, posjetili pod egidom službenog putovanja u Izrael. Važno je naglasiti da je u vrijeme ovog vjerskog putovanja rektor Splitskog sveučilišta bio Šimun Anđelinović.

Letak s programom puta Split-Izrael u organizaciji ICHTIS travel koji smo dobili prije dvije godine
Izvor: fotografija čitatelja

‘Sve istinito i bitno lijepo piše u Universitasu’

Prije više od dvije godine poslali smo upit Splitskom sveučilištu na čelu s rektorom Anđelinovićem. Zanimalo nas je tko je i kada organizirao putovanje, s kojom namjerom i ciljem, tko je financirao, koja će mjesta posjetiti. Shodno tome, zatražili smo detaljan troškovnik i hodogram putovanja. Umjesto odgovora, uputili su nas na sveučilišni pamflet.

Izdvojeni članak

Splitski rektorat od bivšeg zaposlenika kupio umjetnine za 85.000 kn. Mrtvo hladno nam kažu da su to pokloni

– Informacije koje ste zatražili, objavljene su u listu ‘Universitas’ br. 99, na stranicama 16. i 17. koji je u tiskanom izdanju izišao danas, 29. siječnja, kao podlistak Jutarnjeg lista i Slobodne Dalmacije, glasio je odgovor iz ureda za odnose s javnošću Splitskog sveučilišta.

Poznata je ona tvrdnja da ‘sve istinito i bitno lijepo piše u Universitasu’ što se u našem slučaju, igrom slučaja, baš pokazalo tako. Tekst u duplerici pamfleta otkrio nam je bitne detalje putovanja u Izrael preko kojih smo uspjeli povezati da se radi o putovanju u organizaciji Ichtis travela, a danas imamo i dodatnu potvrdu u registru ugovora javne nabave.

Vjernost sakralnomu

I novi rektor Dragan Ljutić, ako je suditi po ugovorima koje je Splitsko sveučilište sklapalo prošle i pretprošle godine, ostao je vjeran sakralnomu. Kako smo doznali, splitski je rektorat u četiri navrata naručivao umjetnička djela od akademskog slikara Josipa Botterija Dinija poznatoj po vitrajima i mozaicima sakralne tematike. Na autorske ugovore koje su potpisivali sa slikarom, a putem kojih su dobili desetke umjetničkih grafika i slika, ukupno su potrošili 85.032,27 kuna javnog novca.

Kada smo ih pitali zašto su i u koju svrhu naručivali te umjetnine, iz splitskog rektorata mrtvo hladno su nam odgovorili da se radi o – poklonima – što za počasne doktore i dobitnike priznanja, to i za uvažene goste sveučilišta s kojima je Splitsko sveučilište surađivalo.

– Umjetnička djela o kojima govorite naručena su i dodijeljena a) laureatima sveučilišnih nagrada i priznanja u prigodi Dana Sveučillišta, počasnim doktorima, profesorima emeritusima te dobitnicima posebnih priznanja zaslužnima za razvoj Sveučilišta – povelja i plaketa. U naznačenom dvogodišnjem razdoblju održane su dvije takve manifestacije i na njih se odnose umjetnički radovi vezani uz vaša pitanja, b) predstavnicima partnerskih sveučilišta u prigodi bilateralnih posjeta ili obljetnica partnerskih institucija, rekli su nam iz rektorata.