Pretraga

Kraj diskriminaciji: I strani studenti moći će raditi preko student servisa

A- A+

Izvrsna vijest za strane studente ovih dana dolazi iz Ministarstva znanosti i obrazovanja. Njihova će se prava izjednačiti s pravima hrvatskih studenata te će tako moći obavljati studentske poslove. Dosad to nisu mogli već su morali birati između rada ili studija.

foto: Ivan Božić|srednja.hr

Poznata je činjenica kako Hrvatska ima mali broj stranih studenata. Zakonski propisi koje trenutno imamo na snazi išli su tome na ruku.

Iste obveze na faksu, ali ne i ista prava

Izdvojeni članak

Pitali smo strane studente zašto su došli studirati na Sveučilište u Zagrebu: ‘Čuli smo da je iznimno kvalitetno’

Naime, strani studenti do sada nisu imali jednaka prava kao i studenti s hrvatskim državljanstvom. Tako je, primjerice, studentima iz Srbije i BiH, ali i drugih europskih zemalja, onemogućeno da rade preko student servisa, a nemaju ni riješeno pitanje zdravstvenog osiguranja.

Budući da prema propisima Europske unije svi njezini građani u svim zemljama članicama ostvaruju ista prava, Ministarstvo znanosti i obrazovanja konačno je krenulo s izmjenom zakonskih akata.

Svi će studenti moći raditi

Prvi je na red došao Zakon o obavljanju studentskih poslova. Osim na državljane zemalja članica Europske unije, prijedlogom Uredbe o izmjeni Zakona o obavljanju studentskih poslova, koju je ministarstvo u petak pustilo u javnu raspravu, definicija studenta proširuje se i na sve ostale osobe s upisanim studijem u Hrvatskoj.

S obzirom da su u tijeku projekti internacionalizacije visokog obrazovanja te da navedeni propis u velikoj mjeri onemogućuje ispunjavanje indikatora projekata financiranih sredstvima Europske unije upravo nastavljajući se na snažno argumentirane predstavke akademske
zajednice i Hrvatske udruge poslodavaca predlaže se žurno donošenje Uredbe o izmjeni Zakona o obavljanju studenskih poslova u dijelu koji se odnosi na definiciju studenta. Pozitivni propisi Republike Hrvatske omogućavaju rad državljana trećih zemalja  kao i jednaka prava u visokom
obrazovanju osoba pod međunarodnom i privremenom zaštitom te je stoga nužno usklađivanje Zakona o obavljanju studentskih poslova, stoji u obrazloženju zahtjeva za izmjenom zakona.

Iz ministarstva napominju kako osobe upisne na redovni studij ne mogu biti u stalnom radom odnosu.

Sedam dana javne rasprave o izmjeni zakona

To se posebno odnosi na azilante koji su dosad, prilikom upisa na studij gubili mogućnost stalnog rada, ali i prava na novčanu pomoć. Kako nisu mogli raditi ni preko student servisa, bili su u nemogućoj poziciji.

Izdvojeni članak

Video u kojemu ispitujemo koliko strani studenti znaju u Hrvatskoj dosegao 100.000 pregleda

No ovakve izmjene zakona idu na ruku i velikom broju studenata iz BiH koji nemaju hrvatsko državljanstvo.

– U istom su položaju i drugi studenti koji nisu državljani Republike Hrvatske ili Europske unije, pa tako i oni iz zemalja Europskog prostora visokog obrazovanja koje nisu u Europskoj uniji ili trećih zemalja koje sudjeluju u bilateralnim i međunarodnim projektima s hrvatskim visokim učilištima ili su zainteresirani studirati na hrvatskim visokim učilištima.

Prijedlog Uredbe o izmjenama Zakona u javnoj je raspravi do 3. siječnja.