Pretraga

Nekad moćni prorektor, sad ga se svi odriču: Ante Čović odlazi s Hrvatskih studija?

Bivši prorektor Ante Čović više nije u milosti ni na Fakultetu hrvatskih studija. Tamo ga žele smijeniti s dvije važne funkcije, a sve nakon što se, stoji u prijedlogu odluke faksa, miješao u izborni postupak dekana s ciljem da utječe na njegov ishod. Čović je tamo, podsjetimo, nakon što ga je ministar  Radovan Fuchs skinuo s državnog proračuna, zaposlen na vlastita sredstva Fakulteta.

ante čović, hrvatski studiji

Foto i obrada: Screenshot | srednja.hr

Ante Čović. Nekada moćni prorektor zagrebačkog sveučilišta, danas profesor kojega kolege s Fakulteta hrvatskih studija baš više ne vide na čelnim pozicijama svoje institucije. U tijeku je sjednica Fakultetskog vijeća na kojoj se glasa o razrješenju bivšeg prorektora s važne funkcije na faksu.

Ako prođe prijedlog privremenog dekana Stjepana Ćosića, bivši prorektor Čović od sutra više neće biti predstojnik  Znanstvenog zavoda. Štoviše. izletjet će i iz sastava Povjerenstva za provedbu postupka izbora za dekana, koji su sad u tijeku na Fakultetu hrvatskih studija.

Je li Čoviću odzvonilo u akademiji?

Sve se to događa nakon ekscesne sjednice Fakultetskog vijeća na kojoj je došlo do sukoba oko, pogađate, izbora novog dekana. Kako smo pisali, jedan od predloženika za dekana Neven Hrvatić umjesto predstavljanja svog programa pred kolegama povukao je kandidaturu. Tvrdio je da se našao pod pritiscima, a napadi su bili usmjereni, kazao je, i na njegovu obitelj.

Izdvojeni članak
Fakultet hrvatskih studija, hrvatski studiji

Na Hrvatskim studijima opet cirkus, posvađali se oko izbora za dekana: ‘Daj ti drekavac šuti’

Zbog toga je dio Povjerenstva, uključujući i bivšeg prorektora Čovića, tražio da se privremeno zaustavi postupak. Povisivali su tonove, a Čović je jednom trenutku nekome od kolega vijećnika rekao ‘daj ti drekavac šuti’. Privremeni dekan Ćosić nije sa simpatijama primio primjedbe i zaključio je, s podrškom većine vijećnika, da postupak izbora dekana nastavlja s jednom predloženicom Vlatkom Vukelić. Čović je prihvatio prigovor kandidata i zbog toga ga upravo žele smijeniti.

Konkretno, tvrde da je svojim ponašanjem ‘povrijedio ugled službe koju obnaša i temeljem koje bio formalno legitimiran za zakonom i statutom propisano djelovanje’. Za odluku o prihvaćanju prigovora kažu da je riječ o ‘drastičnoj iregularnosti i grubom ekscesu ovlasti toga tijela koje je očito postupalo s ciljem naknadnog zaobilaznog anuliranja pravno valjane i neupitne odluke Fakultetskoga vijeća’. Sve to činili su, stoji u prijedlogu odluke u čijem smo posjedu, ‘s namjerom izravnog miješanja u tijek izbornoga postupka i utjecaja na njegov ishod’ čime je to povjerenstvo u postojećem sastavu, piše, ‘izgubilo svaki kredibilitet’.

‘Pravno nasilno postupanje i odlučivanje’

To nije sve; u prijedlogu odluke stoji da je sudjelovanjem u takvoj vrsti ‘pravno nasilnog postupanja i odlučivanja’ profesor Čović iskoristio utjecaj i autoritet svoje funkcije predstojnika Znanstvenog zavoda. Temeljem upravo je te funkcije, podcrtavaju, i član Fakultetskog vijeća pa posljedično i Povjerenstva za provedbu izbora dekana.

Svoju je poziciju iskoristio, piše dalje u draftu odluke, ‘u pravno i razumno promašene te moralno suspektne svrhe’. To je kompromitiralo, navodi se, ugled službe koju obnaša. Zamjeraju mu i postupanje na posljednjoj sjednici kao i to što je, navodno, pokušao utjecati na druge vijećnika ‘mimo formalnog djelokruga ovoga tijela’. Takvi postupci, piše u prijedlogu odluke Fakultetskog vijeća, ‘manifestiraju sklonost opstrukciji izbornoga postupka i izvaninstitucionalnim metodama djelovanja’. Čovića bi, prema prijedlogu, na čelu Znanstvenog zavoda privremeno trebao zamijeniti Vladimir Šumanović.


JOŠ NEKOLIKO RAZRJEŠENJA

Na glasanju je i izmjena sastava Povjerenstva za provedbu postupka izbora za dekana. Ako prođe, u to tijelo ulaze Mirjana Matijević Sokol, Pavo Barišić, Mijo Beljo, Viktoria Franić Tomić i Stjepan Šterc. Glasa se i o razrješenju Mislava Kukoča s pročelničke pozicije Odsjeka za filozofiju i kulturologiju; zamijenit će ga, privremeno, Pavo Barišić. Izvjesno je da Stipan Tadić više neće biti pročelnik Odsjeka za sociologiju, već da će na njegovo mjesto privremeno doći Andreja Sršen.


Ne cvjetaju mu više ruže

Ante Čović, koji je dugo vremena glasio za jednog od najmoćnijih ljudi u akademiji, s Fakultetom hrvatskih studija ima dugu povijest. Praktički ih je osnovao u suradnji s Pavom Barišićem, dok dvojac sredinom 90-ih s te institucije nije protjerao tadašnji rektor Marijan Šunjić jer su, prema njegovim navodima, pokušali ‘privatizirati’ faks.

Izdvojeni članak

[INTERVJU] Bivši rektor Šunjić: Smijenio sam Čovića i Barišića jer su pokušali privatizirati Hrvatske studije

Čović se na Hrvatske studije vraća tijekom 2019., a oni mu u dubioznom postupku produljuju ugovor o radu nakon što je navršio 70 godina života. Početkom prošle godine inspekcija rada kaže da Čović nezakonito radi i prima plaću iz državnog proračuna, a njegov mu donedavno bliski suradnik Barišić zabija nož u leđa. Daje mu izvanredni otkaz, no ubrzo i sam odlazi s čelne pozicije pa to nema nikakvog efekta. Otkaz Čoviću poništava upravo privremeni dekan Ćosić, koji sada predlaže njegovo razrješenje s važnih funkcija.

No, Čović više nije na plaći iz proračuna. Njegovu mjesečnu naknadu plaće, po svemu sudeći, podmiruje Fakultet hrvatskih studija. Prema posljednjim zbivanjima, bivši prorektor više nije u milosti pa je sasvim opravdano upitati se hoće li i dalje raditi na tom faksu i nastaviti primati plaću. Izgledna nova dekanica, sada još kandidatkinja, Vlatka Vukelić nekada je bila bliska s Čovićem, no u njihovom vrtu više ne cvjetaju ruže.

Copy link
Powered by Social Snap