Pretraga

Kriminalna radnja bez kazne: Studenti bez posljedica mogu prodavati studentske ugovore

A- A+

Nije tajna da studenti nerijetko, uz određenu proviziju drugim osobama, nude na korištenje svoje studentske ugovore. Dijelu poslodavaca to ne smeta, jer su doprinosi koje plaća za studenta zanemarivi u odnosu na one koje bi platio radniku. Iako se radi o zlouporabi ugovora, studenti i osobe koje su ‘kupile’ studentski ugovor za svoje kriminalne radnje ne mogu biti kažnjeni. Odgovarati može jedino poslodavac i to samo ako ga inspekcija uhvati u nedjelu.

Screenshot: Facebook

Koliko ste puta u nekoj od Facebook grupa koja okuplja studente ugledali oglas o prodaji i kupnji studentskih ugovora? Kladimo se da nekoliko samo ovog tjedna.
Ova kriminalna radnja potpuna je nepoznanica upravitelju Student servisa u Zagrebu, Tomislavu Jurkiću, koji tvrdi da nikada u životu nije čuo da studenti prodaju svoje ugovore.

Izdvojeni članak

Sankcije za zlouporabu studentskih ugovora nigdje nisu propisane

U zagrebačkom SC-u nikada nisu čuli za prodaju studentskih ugovora

– Ovo što vi govorite ja sada prvi put čujem u više od dvadeset godina što ovdje radim. Nije mi poznato da bilo koji student nekome prodaje svoj ugovor, to je nemoguće. Na ugovoru imate točku na kojoj piše da je poslodavac dužan i obavezan utvrditi i provjeriti identitet studenta koji kod njega radi i to je na poslodavcu, kazao nam je kratko Jurkić.

Ipak, pred tri smo godine pisali članak na ovu temu, kada nam je Jurkić tvrdio da se radi na pravilniku koji bi ove situacije spriječio.

– Već šest godina predlažem izradu pravilnika u kojemu bi bila navedena prava, dužnosti i obveze studenata te određene sankcije u ovakvim i sličnim situacijama, izjavio je Jurkić.

Iako danas tvrdi da nikada nije čuo za prodaju ugovora, kazao nam je pred tri godine da je bilo situacija kada su studenti pokušavali podignuti ugovor na tuđe ime bez ikakvih identifikacijskih dokumenata, ali su ih zaposlenici Servisa odbili izdati.

Kako u zagrebačkom Student servisu tvrde da se sa zlouporabom studentskog ugovora nikada nisu susreli, i da prvi puta čuju za to, logički se da zaključiti niti kazna za ovu radnju ne postoji.

Izdvojeni članak

Prodajom ili posuđivanjem X-ice činite kazneno djelo, no sankcije su nepoznate

Varaždinski Student servis ima dobro razvijene mjere prevencije

Student servisi, naravno, ne mogu znati što studenti čine sa svojim ugovora nakon napuštanja njihovih prostorija, što je jedan od razloga nepostojanja adekvatnih kazni. Ipak, varaždinski Student servis svjestan je postojanja ovog problema, pa su razvili vrlo dobar unutarnji sustav mjera u svrhu sprečavanja zlouporabe studentskih ugovora i studentskog rada.

– Prva kontrola započinje prilikom samog upisa članova u internu bazu Student servisa. Prilikom provjere statusa studenta (da li je redoviti ili ne), spajamo se na bazu SRCA i temeljem X-ice provjeravamo status studenta. U iznimnim slučajevima (krađa ili gubitak X-ice, prelazak s jednog fakulteta na drugi ili neki drugi opravdani razlog), student mora donijeti i valjanu potvrdu s fakulteta na kojemu studira te predočiti indeks, objašnjava varaždinski Student servis.

Također prilikom podizanja studentskog ugovora, student mora predočiti ili X-icu ili člansku iskaznicu Servisa, a temeljem slike i potpisa studenta provjerava se identitet studenta, korisnika Servisa.

– Prilikom obrade studentskih ugovora, obračuna, provjerava se vjerodostojnost potpisa studenta (u bazi imamo skenirane potpise, odnosno koristimo bazu SRCA), te provjeravamo i da li je ugovor ispravno ovjeren od strane poslodavca.
Interna kontrola se provodi i u smislu, da provjeravamo period rada studenata (koji je upisan na ugovoru), te redovitost vraćanja ugovora na obračun. Jedan student ne može imati više od dva izdana, a nerealizirana ugovora za istog poslodavca, objašnjavaju nam iz Servisa.

Dodaju i kako posebnu pažnju posvećuju izdavanju studentskih ugovora za ugostiteljske objekte, a ako se izdani ugovor ne vrati na obračun, ne izdaju više ugovore za tog poslodavca.

– U suradnji s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava i Inspektoratom rada dostavljamo podatke, na njihov zahtjev, ukoliko oni imaju sumnje u zakonitosti rada pojedinog poslodavca, zaključuju iz Student servisa Varaždin.

Izdvojeni članak

Rastu cijene ilegalne prodaje domova: ‘Za te pare bolje da onda uzmem stan’

Ministarstvo rada zlouporabu tretira kao rad ‘na crno’

I Ministarstvu rada slučajevi zlouporabe studentskih ugovora poznati su, a za poslodavce, za razliku od studenata, postoje kazne.

– Ako inspektor rada u inspekcijskom nadzoru utvrdi da je za poslodavca, na obavljanju posla koji s obzirom na narav i vrstu rada te ovlasti poslodavca ima obilježje posla za koji se zasniva radni odnos, radila osoba (radnik) na temelju ‘tuđeg’ ugovora o djelu redovitog studenta ili osoba koja nema status redovitog studenta ili student bez ugovora o djelu redovitog studenta, a poslodavac nije tu osobu prijavio na obvezno mirovinsko osiguranje prije početka rada ili na odgovarajuće radno vrijeme, smatra se to radom ‘na crno’. U tom slučaju inspektor rada protiv poslodavca pravne osobe, odnosno fizičke osobe i odgovorne osobe u pravnoj osobi, nadležnom prekršajnom sudu podnosi optužni prijedlog, zbog osnovane sumnje u počinjenje povreda odredbi Zakona o radu i Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju. Kazne za takvo nezakonito postupanje propisane su navedenim zakonima, a izriče ih prekršajni sud, kazali su nam iz Ministarstva rada.

Dodatnu i trenutnu kaznu daju i inspektori i to u slučaju kada je prekršaj utvrđen u trenutku inspekcijskog nadzora. Tada inspektor rada usmenim rješenjem u zapisniku zabranjuje poslodavcu obavljanje djelatnosti u nadziranom poslovnom objektu, na određeno vrijeme, najkraće 15, a najviše 30 dana.
Ipak, zakonom nije predviđeno kažnjavanje osobe koja radi na tuđi studentski ugovor.

– U propisima o radu, za nezakonito zapošljavanje (rad ‘na crno’), kazne su propisane za poslodavca koji nezakonito zapošljava, a ne za osobu koju je poslodavac nezakonito zaposlio, rekli su nam iz Ministarstva.

Inspektorat rada, kažu nam iz Ministarstva, ima podatke koji se odnose na inspekcijskim nadzorima utvrđeno nezakonito zapošljavanje, ali ne postoje posebni podaci o tome koliko je takvih osoba radilo na temelju prividnog (simuliranog) ugovora o djelu redovitog studenta.